Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Yerel Seçimler ve CHP

Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisi beklentilerin de üstünde önemli bir başarı sağladı.

8 Nisan 2024 Saat: 07:56

Nedenleri ile ilgili birçok yorum yapılıyor. CHP genel başkanının değişmiş olması, AKP seçmenin sandığa gitmediği, halkın AKP’yi cezalandırdığı ve İstanbul, Ankara Büyükşehir Belediye başkanlarının başarılı belediyecilik örneklerini sergilediği vesaire gibi nedenler sayılıyor.

  Tüm bu ve buna benzer yorumların her birinin haklılık payları olabilir.  Bu seçim başarısını geleceğe taşıması CHP’nin en öncelikli konusu olmalıdır.

  Çünkü, buna benzer filmi 1989 yerel seçimlerinde de yaşadık. Sosyal Demokratlar o yıldaki yerel seçimlerde de bugüne benzeyen bir başarı sağlamışlardı. Ancak sonraki ilk genel seçimde başarı başarısızlığa dönüşmüştür.

  CHP’nin öncelikli görevi halkın bu güvenine sahip çıkıp, Onun inanacağı gerçekçi politikalar üretmesidir. İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin tavrını da örnek almalıdır.

   Seçilen belediye başkanları içtenlikli olarak halkla kucaklaşması ve onların sorunlarının çözümüne odaklanmalıdır. Halka yukarıdan bakmak, kişisel ilişkilerde kişilerin onurunu kırmak gibi yüksek egoya benzer tavırlarını terk etmelidirler. Ayrıca kampanya döneminde verdikleri tüm sözleri yerine getirme konusunda çok dikkatli olmalıdırlar.

    Sadece yerel yönetimlerde iyi sonuç almak iktidar olmak için yeterli olmayabilir. CHP genel siyasette de köklü bir söylem değişikliğine gitmesi gerekmektedir. Sürekli olarak işin kolayına kaçıp, sadece iktidarın yarattığı sorunları dile getirmek yeterli değildir.

   Vatandaşın zaten yaşayarak bildiği sorunları onlara anlatmanın bir anlamı olamaz.

   Halkın karşısına çıkıp, şu yılda dolar bu kadardı, bu yıl şu oldu veya domatesin fiyatı şuydu bu oldu söylemenin çok anlamı yok.

  Önemli olan iktidara gelindiğinde neyi nasıl yapılacak ki dolar veya domatesi fiyatı düşecek bunun anlatılması gerekir.

  Sorunların çözümüne yönelik hangi kaynakları nasıl yaratacaksın, nereden kısıp, nereden kaynak artışı yaratacağını ve enflasyonla nasıl baş edeceğini somut ve inandırıcı bir şekilde projelendirilmesi gerekir.

   Sorun vardır kısa vadede çözülür. Örneğin merkez bankası başkanının tamamen bağımsız hareket edeceği güveninin verilmesi. Bu güven sonrası piyasaların tavrı değişip kısa vadede bazı sorunların çözümü sağlanabilir.

  Ancak enflasyonun düşürülmesi kısa vadede olacak bir iş olmadığını uzun vadeli bir çözüm gerektiğini ve projelerin de bu anlayışa göre inandırıcı olması gerekir.

   Seçilen CHP’li belediye başkanları tarihi bir misyonu üstlenmiş durumdalar. Çalışmalarında davranışlarında tutarlı olamazlarsa, partileri için kötü bir örnek olurlar. Bu durumda da parti genel yönetiminin sağlıklı söylemleri bile yetmeyebilir.

  Belediye başkanlarının özellikle akçeli işlerde son derece hassas davranması ve kamu kaynaklarını kullanmada titiz olmaları çok önemlidir.

   1989 Yerel seçiminden sonra İstanbul’daki İSKİ olayının sosyal demokrat partiye nasıl zarar verdiği akıllardan çıkarılmamalıdır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:32
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:30
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Firmalar dikkat!31 Mart 2024 Saat: 16:13
Yerel seçimler bitti. Olağanüstü bir durum olmazsa, 4 yıl
ülkede seçim atmosferi olmayacak.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat