Özdilek
Ulaş Onur
Ulaş Onur

kooperatifçilik yaygınlaşmalı

ülkemiz kooperatifçiliğin gelişmesi için çok uygun bir zemine sahiptir.

15 Kasım 2021 Saat: 10:19

Kooperatifçilik demek,demokrasinin ekonomiye uyarlanmış hali demektir.Ülkemiz maalesef iktidar  bazında kooperatifçilik alanında hiçbir şekilde destek görmemektedir.Halbuki ülkemiz kooperatifçiliğin gelişmesi için çok uygun bir zemine sahiptir.

  Bizler Halk olarak %80' imiz düşük gelirli bir aileden geliyoruz bir başka açı ise Türkiyenin %10'u toplam servetin % 80'ine sahip gerikalan %90' nı toplam servetin,%20'sine sahip, durum böyle olunca sosyal ve ekonomik bunalımlar ister istemez yaşanıyor. Devleti yönetenler bu durumu düzeltmek için çaba harcamıyor üstüne üstlük bireysel olarak dahada borçlanarak küçülüyoruz ,ozaman bize yapacak tek iş kalıyor oda ekonomik alanda örgütlenerek kooperatifler kurmak.

  Günümüzde maalesef bizim kooperatif birikimimiz ,orta teknoloji ve yüksek teknoloji

 

alanlarında gelişmemiştir,Genelde, Hizmet,Tarım,Turizm,esnaf ve taşımacılık alanlarında hizmet sunmaktadır buda yeterli değildir.Gelişmiş ülkeler devlet destekli yada kendi uğraşlarıyla,Ülkelerinin toplumsal yapı ve ihtiyaçlarına göre kooperatifler kurarak gelişmişlerdir. Bizimde aynı şekilde toplumsal yapımıza ve ihtiyaçlarımıza göre vede en iyisini düşünerek kooperatifler kurup gelişmemiz gerekiyor.

 Avrupa birliğinde her 3 kişiden 1'i kooperatif ortağıdır, yine Almanyada her 4 kişiden 'i kooperatif ortağıdır. Yine Amerika'da Almanyadan etkilenilerek benzer yapıda örgütlenmişler 2 kişiden 1'i   kooperatif ortağı olmuş vede 2 milyondan fazla kişiye istihdam olanağı sağlanmıştır. Aslında ülke olarak Dünyadaki ekonomik ve teknolojik değişimlere direnç gösteremediğimizden dolayı cari açık vermekteyiz.Bunu engellememiz için Günümüz dünyasına uygun kooperatifler kurmalıyız.Ülkemizde 40 küsür

 

kooperatif ceşitliligi olmasına nazaran teknolojik ve bilimsel anlamda yok denecek kadar azdır.

 Dünyada devlet desteği olmadan gelişen kooperatiflerin hepsini yazmaya burada gerek yok bir kaç örnek verecek olursak,İtalya da kağıt toplayıcılar kooperatif kurmuşlardır. Arjantinde,işçiler küçük sermayeleriyle kooperatife bağlı dev teknolojik fabrikalar kurmuşlardır. Hindistanda kadınların kurduğu kooperatifler çok ciddi istihdam kapısı olmuştur.İtalya'da 70 binden fazla kooperatif vardır yarattığı istihdam ise 1.5 milyondan fazladır. Kanadada 9 binden fazla kooperatif vardır ve nüfusun yarısından fazlası kooperatiflere ortaktır.

  Piyasa ekonomi sisteminin küçük sermayeye faaliyette bulunma ortamı bırakmadığı şu koşullarda artık küçük sermayenin kooperatifçilik atılımı yapması kaçınılmazdır. Kooperatifçiliğin temelinde bulunan yardımlaşma ve birlikte iş yapma

 

kültürü ülkenin her alanına yansımalıdır.

Dünyada en kaliteli ve bilinen markaların hemen hemen yarısı kooperatif ürünleridir ayrıca gelir dağılımını en iyi minimize ederek topluma yansıtan kooperatifçilik sistemidir.

 Sonuç olarak, Dünya'da gelişmiş ülkeler küçük sermayeleriyle kooperatifler kurarak çok güçlü ve teknolojik yatırımlara dönüşmüşler ve bugünlere gelmişlerdir.Kooperatifcilik sayesinde diğer kişi şirketleride güçlenmiş rekabet artmıştır.

 Bizde bireyler ve toplum olarak büyük sermaye sahipleri olmadığımız için bir araya gelerek,küçük sermayeleri birleştirerek dünyada rekabet edilebilir ürünler üretebiliriz...

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Planlama yapmak şart29 Eylül 2022 Saat: 13:13
Ne yazikki mavi gözlü sarışın ülkem eski güzelligini yavaş yavaş bilinçli bir şekilde kaybettirilmekte,malesef hasta yapılmıştır.
Sağlıkçılara sahip çıkalım30 Mart 2022 Saat: 00:56
Sağlık demek bana göre insanın var olma halidir.İnsanın her başarısı sağlıklı olmaktan geçiyor.
Şoförler isyanda !8 Mart 2022 Saat: 20:59
Lojistik sisteminin doğuşu şoförlük mesleği sayesindedir.
Gençler ev alamayacak!10 Şubat 2022 Saat: 15:43
Bundan 15-20 yıl önce insanlar bir şekilde para biriktirebiliyordu.
Kalkınma girişimciliğin önü açılmalı17 Ocak 2022 Saat: 14:23
Kalkınma(Gelişim)girişimciliği demek Bilimin, teknolojinin ,sporun, sanatın ekonomik değere dönüştürülme sürecidir.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat