Özdilek
Ulaş Onur
Ulaş Onur

Planlama yapmak şart

Ne yazikki mavi gözlü sarışın ülkem eski güzelligini yavaş yavaş bilinçli bir şekilde kaybettirilmekte,malesef hasta yapılmıştır.

29 Eylül 2022 Saat: 13:13

Tıkır tıkır işleyen mekanizmasını yavaş yavaş belli etmeden sinsice kemirdiler. Peki bunu nasıl yaptılar diye düşünürsek;ilk önce eğitim ile başladılar bu işe.

 1950 lerde Türkiye'de kişi başı milli gelir 166 dolar civarındaydı.Fakat Türkiyede demokrasinin yaşaması için,orta doğu ülkelerine göre;gelecek için yapılmış umut verici uğraş  eğitim alanındaydı,1923'te yeni kurulan ülkede osmanlıdan miras kalan eğitimsizlik %90 civarındaydı,fakat 1950 lere gelindiğinde bu oran %65 e düşmüştü buda ileriye dönük ciddi atılımlar yapılacağının göstergesiydi.

  Son 20 yıldır,eğitim politikası,Adalet sistemi,Sorgulayıcı düşünme sistemi yok edilerek,ülke hasta yapılmıştır.Bu ülke kurulduğunda Selçuklu ve Türk beylikleri

 

döneminin kültürel yapısıyla kurulmuştur. Bunu düşünerek ülkemizi anlamalıyız.

 Her dönem hükümetlerin getirip yarattığı zenginler vardır ama bu mevcut hükümet döneminin getirdiği ve yarattığı zenginler ülkemizde aşırı derecede gelir dağılımını bozdular.Ne yazıkki planlama ve eğitimimiz yok denecek kadar az seviyede bilinçli olarak tutuluyor.Buda ekonomimize olumsuz yansıyor. Bizim Ekonomide Dünyada ilk 10 a girebilmemiz için Dünyanın gerçek ihtiyaçlarını tespit edip ona göre üretim yapmamız gerekiyor yoksa bir anda ilk 10 girebilmek sadece bugün olduğu gibi laftan öteye gitmez.Aslında bu imkan elimizde vardı ne yazikki çok kötü bir şekilde kullanıldı,harcandı.

 Mevcut hükümet 2023'te  Dünya ekonomisinde ilk 10'a girmekten bahsediyordu tabi bunun yaptıkları soygun ve hatalarla imkansız olduğunu anladılar.İlk 10 a girmek zor bir durum ama imkansız

 

değil,buda bilim'e,arge'ye ve teknolojiye yatırım yaparak olur. Uzun vadede Türkiyenin yaşam standartları planlaması yaparak bu işin temelini atmalıyız.

 İlk 10 ekonomiye bakacak olursak;

  Sıra      Ülke     Milyon($)

    1         ABD     25.350

    2         ÇİN      19.920

    3       JPNY       4.990

    4       ALMN      4.300

    5      HINDST   3.550

    6      INGLTR    3.380

    7      FRANSA  2.950

    8      KANADA  2.300

    9      İTALYA     2.060

   10    BREZILYA 1.850

     :

     :

   23   TÜRKİYE        695

    Şuanda malesef ilk hayal olarak gözülmekte.

    İlk 10 girebilmek için dünyada ihtiyaç

 

yaratmamız gerekiyor yani dünyada ki yaşayan halkların kitleler halinde fark etmedikleri ihtiyaçlarını giderebilecek ürünler üreterek  bu gerçekleşir.

 Son zamanlarda yerli otomobil üretimi gündemde ama böyle bir otomobil zaten dünyada fazlasıyla var.Yerli otomobil üretelim ama sadece bu yetmez, birkere tasarımını bizim yapmamız gerekir. İlk 10 girmemiz için Farklı otomotiv ve Zirai bölümlerde Dünyanın ihtiyaçlarını yakalamalıyız bu iki alanda düşününce çok boşluklar var.

 Sonuç olarak; Elimizde bulunan doğal kaynakları teknoloji alanına çevirmeliyiz.Örnek verecek olursak cep telefonu yapalım,üretelim  ama cep telefonunu üretmemizi sağlayan makinalarıda üretelim işte ozaman işte ozaman ülkemiz istikrarlı bir şekilde yönetildiğinde ilk 10'a girer.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Sağlıkçılara sahip çıkalım30 Mart 2022 Saat: 00:56
Sağlık demek bana göre insanın var olma halidir.İnsanın her başarısı sağlıklı olmaktan geçiyor.
Şoförler isyanda !8 Mart 2022 Saat: 20:59
Lojistik sisteminin doğuşu şoförlük mesleği sayesindedir.
Gençler ev alamayacak!10 Şubat 2022 Saat: 15:43
Bundan 15-20 yıl önce insanlar bir şekilde para biriktirebiliyordu.
Kalkınma girişimciliğin önü açılmalı17 Ocak 2022 Saat: 14:23
Kalkınma(Gelişim)girişimciliği demek Bilimin, teknolojinin ,sporun, sanatın ekonomik değere dönüştürülme sürecidir.
Kıdem tazminatı bilmecesi27 Aralık 2021 Saat: 21:14
Ülkemize ilk olarak 15/06/1936 tarihinde kıdem tazminatı kavramı girmiştir.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat