Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

Dijital Spor, Ne Kadar Spor ?

Son yıllarda, ürkütücü denecek kadar büyük hızla artan ve özellikle genç nesli adeta zehirleyen bir tehlikenin adıdır bence dijital spor …

18 Ekim 2014 Saat: 11:58

Peki hakikaten tüm dünyada federasyonlaşan bu alan,  gerçekten spor branşı sınıfında olmayı hakediyor mu ?  Gelin birlikte kıyaslayalım şu teknolojinin doğurduğu  sporlar ile alışılagelmiş anlamda sporu…

Spor, sağlıkla doğrudan ilişkili ve kabul edilebilir, makul  riskleri olan, aynı zamanda sağlığı olumlu yönde artıran faaliyetler bütünüdür. Sporun temelinde ilk şart olarak  fiziksel bir efor sarfetme kuralı yani  hareketlenme, aktivite   vardır.

Oysa ki dijital spor dediğimiz bu yeni ekolde,   ki; bana göre adı bilgisayar oyunu olan bu uğraşlarda , saatlerce bilgisayar başında, yada movie özellikli bir ekran karşısında durarak kafa yoruyor insanlar. Belki zihnen çalışmış olunuyor ama, bedenen kazanılan sadece hareketsiz geçirilen saatler, postür bozuklukları ve uykusuz kalarak yaşam kalitesini farkında olmadan düşürmek oluyor … Bilgisayar oyunları çocuk ve gençleri sokaktan, koşturmaktan ve diğer sosyal-sporsal etkinliklerden alıkoyuyor. İlk bakışta bu iyi bir şeymiş gibi görünse de uzun vadede pek çok fiziksel ve sosyo-psikolojik gelişimi zarara uğratan  üzücü bir gerçektir.Sonuçta sohbetten, toplumsal bütünlükten uzak, duruşu bozuk  bir nesile sahip oluyorsunuz.

İşin bence en trajikomik yanı da, bu dijital oyunları cazip gösterme çabasında olan bilgisayar oyun firmalarına göre; oyuncular, yani sporcular, kendilerini geliştirebilmek için aylarca, oyun oynamak, bir nevi antrenman yapmak zorundalar ve bu antrenmanlar da gayet çileli antrenmanlar olarak, kullanılan ekipman ve diğer şeyler için harcadıkları para da cabası gibi yansıtılıyor. Belki, bunların bilgisayar oyununda iyileşmek için gerekli antrenman ve harcamalar oldukları konusunda haklılar ama bu faaliyetler ne derece spor ahlakını yansıtabiliyor?  Nitekim bilgisayar oyunları alanında  yapılan istatistik ve anket çalışmaları göstermektedir ki bilgisayar oyunlarını fazla oynayanlar  spor ahlakının tam aksine  aşırı hareketsiz bir yaşama maruz  kalmaktalar. Bu durumda  pek çok hastalık  riskine de  davetiye çıkarılmış oluyor. Unutmayalım; her şeyden önce, olimpik spor branşlarının   kas-iskelet sistemi üzerindeki  faydaları binlerce kez bilimsel olarak kanıtlanmış iken, elektronik sporlar;  kas-iskelet sistemine zarar verecek bir hareketsizliği önkoşmaktadır…

Elektronik oyun firmalarının gösterdiği birkaç araştırmada bilgisayar oyunlarının refleksif  ve koordinatif  beceriler üzerine  olumlu etkileri görülmüş. Bu tür koordinatif beceriler esas olarak  sportif uygulamalar ile  geliştirilebilecek  özelliklerdir, başka ayrıntıya da gerek yoktur açıkçası.

Tüm dünyada “serious game”denilen tarzda uygulamalı ve öğretici oyunların tek önemli getirisinin ekonomik anlamda firmalara para kazandırmak olduğu gerçeğini unutmamak gerekir! Ülkemizde büyük bir hevesle önce kabul edilen ve sonrasında yetersiz altyapı sorunları nedeniyle yasal engellere takılıp kapatılan Dijital Oyunlar  Federasyonun da öncelikli olarak  saha içinde gençlerin gelişimine katkıda bulunacak gerçek spor uygulamalarına yönelik yatırımlar yapması ülkemiz lehine

     “Sevgi ve Sporla Kalın”      

           Pınar Pınarlı Önen

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat