Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

2. el binek otomobillerle ilgili son düzenleme ne yenilik getirdi

Özellikle otomobil ticareti ile uğraşanların (oto galeriler, sürücü kursları, rent a car vs.) KDV ile ilgili önemli sorunları vardı. Bu sorunun düzeltmesi bu işle uğraşanlar açısından önemli bir konuydu.

25 Mart 2019 Saat: 12:15

 

  Özellikle otomobil ticareti ile uğraşanların (oto galeriler, sürücü kursları, rent a car vs.) KDV ile ilgili önemli sorunları vardı. Bu sorunun düzeltmesi bu işle uğraşanlar açısından önemli bir konuydu.

 

 

Nasıl uygulanıyordu?

            binek otomobiller için kanunda düzenlenmiş bir indirim yasağı olduğundan ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle uğraşan mükellefler sürücü kursları, taksicilikle uğraşan şirketler ve rent a car şirketlerinden satın aldıkları ikinci el binek otomobil alımı nedeniyle ödedikleri %18 KDV’leri indiremeyerek maliyetlerine dahil ediyorlar, bunların satışında ise %1 KDV hesaplayarak tahsil ediyorlardı. Yani %18 KDV ödeyerek satın aldıkları binek otomobilleri, %1 KDV ile satıyorlardı. Alım sırasında ödedikleri %18 KDV’yi maliyete dahil ettiklerinde ise, aracın fiyatı ciddi anlamda yükseliyor, bu da rekabet eşitsizliğine neden oluyordu.

 

Nasıl bir değişiklik oldu?

            22/03/2019 tarihli ve 30722 sayılı resmi gazetede yayımlanan 845 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerin, %18 oranında KDV ödeyerek satın aldıkları 87.03 tarife pozisyonundaki binek otomobiller ve şoför dahil 9 kişiye (8+1) kadar insan taşımak üzere imal edilmiş panelvan, arazi taşıtı, cip türü araçların satışında %1 değil, %18 oranında KDV hesaplamalarına izin verildi. Yapılan bu düzenleme, 22 Mart 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

 

Nasıl uygulanacak?

            İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükellefler, 22 Mart 2019 tarihinden sonra alım satıma konu etmek üzere satın aldıkları binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen KDV’yi indirebilecekler.

 

            22 Mart 2019 tarihinden önce alım satıma konu etmek üzere satın alınan, ancak 22 Mart 2019 tarihi itibarıyla henüz satılmamış olup, ticari mal stoklarında bulunan binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen ve daha önce indirim konusu yapılamayan KDV tutarları, bu araçların teslim edildiği döneme ilişkin KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilecek. Ancak, söz konusu binek otomobillerinin daha önce maliyetine dahil edilen KDV tutarlarının maliyetlerden çıkarılarak düzeltilmesi ve indirilecek KDV hesabına alınması gerekiyor.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Yerel Seçimler ve CHP8 Nisan 2024 Saat: 07:56
Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisi beklentilerin de üstünde önemli bir başarı sağladı.
Firmalar dikkat!31 Mart 2024 Saat: 16:13
Yerel seçimler bitti. Olağanüstü bir durum olmazsa, 4 yıl
ülkede seçim atmosferi olmayacak.
Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat