Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

Yoksullar neden yoksul olduklarının farkında mı?

Geçtiğimiz günlerde ulusal basınımızın ekonomi sayfalarında; ‘’Türkiye, zengin-yoksul eşitsizliğinde yine Avrupa lideri’’ manşetleri atıldı.

24 Eylül 2014 Saat: 17:19

Türkiye istatistik kurumu, gelir dağılımı ve yaşam koşulları 2013 yılı araştırmasına göre, biz Avrupa’da gelir dağılımı en bozuk Ülke olarak belirlenmişiz. Neyse, herhangi bir konuda lider olmuştuk da, yine ne yazık ki sevinilecek değil, üzülecek bir konuda bu liderlik gerçekleşmişti.

Ben ortaya çıkan bu durumu üzüntü verici olarak değerlendiriyorum ama, Ülkemin yoksulları herhalde benim gibi düşünmüyorlar. Neden böyle düşünüyorum, aşağıda açıklamaya çalışacağım.

Şimdi matematiksel verilere göz atalım, bakalım durum nasılmış:

Tüik’in araştırma sonuçlarına göre, nüfusumuzun %15’i yoksulluk sınırının altında kalmış vaziyette. Yine nüfusun %65.4’ü boçlu ve %49’u harcamalarını karşılayamıyor.

En zengin %20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay %46.6 iken, en düşük gelire sahiplerin aldığı pay sadece %6.1 oldu.

Daha net anlaşılması için başka bir örnek vermek gerekirse; En zengin %10’luk kesimle, en yoksul %10’luk kesimin geliri arasındaki fark tam 13.6 kat olarak belirleniyor.

Bütün bu sonuçlar bize neyi gösteriyor?

Net olarak çok ciddi bir gelir dağılımı bozukluğunu!

Peki, bu haklı sebeplere dayanan bir sonuç mu’dur?

Denilebilir ki; bu ne saçma bir soru! Böyle bir sonucun nesi haklı olabilir!

İşte bu noktada benim biraz kafam karışıyor.

Düz mantıkla böylesi bir sonuç anormal karşılanması ve değiştirilmesi için harekete geçilmesi gerekir iken, (Normal demokrasilerde seçimlerde bu durumun ortaya çıkmasına sebep olan iktidarlar oy verilmeyerek cezalandırılır) bizde her şey normal karşılanıyor ve statüko değişmiyor.

Sorun nerde?

Acaba boçlanarak da olsa, sürdürülebilir olmasa da, tüketimin önlenemez cazibesi mi bu kadar etkili oluyor?

Yoksa; ‘’Ben şu an yoksulum ama, fırsatı geldiğinde kazananlar tarafına geçebilirim’’ beklentisi mi çok etkili oluyor. Her türlü iletişim aracıyla, medya ve Tv.dizileriyle pompalanan ‘’Fırsatlar Ülkesi Amerika’’ tarzı bir hayal ile mi kandırılıyoruz?

Alternatif bir modelin eski Sovyetler tarzı asık suratlı, gri, monoton, yasaklarla ve yokluklarla dolu, asla arzu edilmeyecek bir hayat tarzı gibi  gibi sunulması mı etkili oluyor?

Sanırım bu ve benzeri daha pek çok soru sorulabilir.

Bunların cevabı, iktidar olmak iddiası ve hedefi taşıyan güçlü, inandırıcı ve iyi hazırlanmış bir muhalefet tarafından verilebildiği taktirde, toplum için bir anlam ifade edebilir. Yoksa, bazılarımız daha çok uzun süreler, vatandaşlarımızın bütün olumsuzluklara karşı neden halâ iktidara oy vermeye devam ettiğini anlayamamaya devam ederiz.

Belki de yoksulların neden yoksul olduklarının farkına varmalarına yardımcı olmak, iktidar olmayı hedefleyen muhalefet için iyi bir başlangıç olabilir. En basit anlatımıyla; aşırı fakirlik oluşmadıkça, aşırı zenginliğin de olamayacağı topluma rahatlıkla anlatılabilir.

Eskiden olsa, ‘’Sınıf farklılıklarını’’ ve sebeplerini dile getirmek suç olabilirdi, ancak artık Dünya’da ve Ülkemizde gelinen noktada böyle bir tehlike olmadığına göre, bu gerçeğin topluma iyi anlatılması ve yoksulluğu ortadan kaldıracak olan doğru alternatifin ( sosyal demokrasi) bütün özellikleriyle ortaya konulması,  ana muhalefet partisi tarafından izlenmesi gereken zorunlu bir politikadır. Gözüken tek sorun; bunları yapmaya talip kadroların mevcut siyasi ortamda var olup olmadığıdır. Var iseler, yaklaşan  genel seçimlerde kendilerini ispatlamalarının tam zamanıdır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!24 Temmuz 2020 Saat: 19:10
Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat