Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

Yerel Seçimler Bize Neyi Gösterdi?

30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından, Ülke genelinde ve Kocaeli özelinde pek çok değerlendirme yapıldı ve halen devam ediyor.

26 Nisan 2014 Saat: 15:16

Naçizane benim de, taraf olarak bazı gözlemlerim ve değerlendirmelerim var ve bunları siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum.

Öncelikle belirtmek isterim ki, ben burada istatiksel ve matematiksel değerlendirmelerde bulunmayacağım. Bu alanda uzmanların derleyip yayınladıkları makaleler var. İlgilenenler zaten bunları takip edip fikir sahibi olabiliyorlar.

Benim daha ziyade üzerinde durmaya çalışacağım konu, ortaya çıkan sonuçların sebepleri ve daha sonrası üzerine olacaktır.

AKP, bütün olumsuzluklara rağmen neden beklendiği kadar başarısız olmadı?

Evet; Türkiye genelinde bu partinin oy oranlarında gerileme olmuştur, ama beklentilerin çok altında bir gerileme söz konusudur.

Neden acaba?

Pek çok analistin dediği gibi, alternatif olabilecek güçlü bir muhalefet  partisi mi yoktur?

Yoksa seçmenlerimiz iktidar partisinin icraatlarından  çok memnundurlar da, bazı olumsuzlukları bu nedenle göz ardı mı etmektedirler? Örneğin; seçimlerden kısa bir süre önce ortaya çıkartılan olağanüstü yolsuzluk suçlamaları, vatandaşlarımızı pek de etkilememiş gözükmekte. Acaba, değer yargılarımız mı aşınmıştır, yoksa ortaya konulan ses kayıtları vs. gibi deliller mi yeteri kadar inandırıcı bulunmamıştır? Bu soruların cevabını henüz çok net bir şekilde alamıyoruz. Sanırım bir sonraki genel seçimlere kadar geçecek süre içinde, seçmenler daha net tavır koyabilecek duruma gelebilecektir. Tabii ki bunun için muhalefetin çok daha iyi organize olması, iktidarın yanlışlarını ortaya çıkartmanın ötesinde, kendilerinin neler yapacaklarını anlatabilmeleri gerekir.

Bu noktada ana muhalefet partisi olarak CHP.nin kendi özeleştirisini yapması, halka umut verecek yeni (Ama aslında özünde var olan) söylemleri de geliştirmesi şarttır.

Örneğin; ekonomide büyümenin temel şart olduğunu, ama diğer partilere göre en önemli farklılığın, ekonomide büyüme ile birlikte SOSYAL ADALET’in sağlanmasının ancak ideolojisinde bu ilkeyi barındıran sosyal demokrat bir partinin iktidarıyla mümkün olabileceğinin çok net bir şekilde anlatılması gerekir.

Ekonomide büyümenin sağlanması, vatandaşlarımızın en büyük beklentisidir. Çünkü, herkes bireysel olarak daha iyi şartlarda yaşamayı arzu eder. Ülke ekonomisi büyüdükçe, zenginliğin artacağı da aşikardır. Sosyal demokrasinin temel prensiplerinden bir tanesine göre ise, Ülke olarak ortaya çıkartılacak  zenginliğin, herkesin katkısı oranında  buradan pay alabilmesinin temin edilmesini gerektirir. Bu günkü iktidarın en büyük açmazı da bu noktadadır.  Bakınız; emek örgütleri bu gün hangi noktaya gelmişlerdir. Sendikalı işçi sayısındaki azalma, taşeronlaşma, işçi örgütlerinin zayıflaması ve etkisiz hale gelmesi, çalışan kesimin dayanışma gücünü ortaya koyamaması vb. gibi bir çok olumsuzluklar ortaya çıkmıştır.

Sadece bu noktada kamu oyunun dikkati çekilse, sosyal adaletin giderek kaybolduğunun ve gelir dağılımındaki bozuklukların eleştirisi yapılsa, bunların ancak sosyal demokrat bir iktidar ile sağlanabileceği anlatılıp vatandaş ikna edilebilse,  karşılığı oy olarak gelir diye inanıyorum.

Tabiidir ki, CHP. nin varlığının temelini oluşturan değerlerin vurgulanması da gerekir. Örneğin;  yaşam biçimi tercihindeki özgürlüğün sağlanması ve korunması, demokrasiye bağlılığın geliştirilmesi, insan hakları savunuculuğu vb. gibi.

Ancak; seçmen nezdinde inandırıcı olabilmenin yolu, çok çalışmaktan ve doğru kadroları ortaya çıkartmadan geçer diye düşünüyorum.

Umarım önümüzdeki ilk seçimlere kadar beklentilerim gerçekleşir ve Ülkemin parlak geleceğini gerçekleştirecek sosyal demokrat bir CHP iktidara gelir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!24 Temmuz 2020 Saat: 19:10
Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat