Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

Yedi Yıl Önce Yazılmış Bir Köşe Yazısı

Değerli okurlarım;
Sizlere 7 yıl önce Bizim Kocaeli gazetesinde yayınlanmış bir köşe yazımı, aşağıda tekrar sunuyorum.

3 Şubat 2014 Saat: 15:40

Aradan geçen bunca zamana karşın, yazı okunduğunda görülecektir ki, Ülkemizin ekonomik gidişatında rakamlarda meydana gelen değişiklikler hariç, hemen her şey aynen geçerli.

Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Düşünmeye var mı’sınız?

 

 

EKONOMİ’DE NELER OLUYOR, ANLAMAK LAZIM!

 

Seçimlere çok kısa süre kala, yerel bir gazetede ekonomiyle ilgili bir konunun okuyucunun ne kadar  ilgisini çekeceği şüpheli gözükmesine rağmen konunun önemi gereği okunmama riskini göze alarak, ‘’İÇ VE DIŞ AÇIK NASIL KAPATILIYOR’’ başlıklı bu iktibas yazısını köşeme aldım. Ortaya konan görüşler uzun zamandır yazılarımı takip eden okurlarım için bir nevi tekrar olacak, fakat Hürriyet gazetesi ekonomi yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot,  olan biteni o kadar güzel özetlemiş ki, ‘’Türkiye’de ekonomide işler iyi gidiyor’’ diyen bütün zevata tokat gibi cevap verilmiş.

İÇ AÇIK: bütçenin açık vermesi oluyor. Her türlü bütçe gelirlerinin giderlerini karşılayamadığı durumlarda ‘’bütçe açığı’’ yani ‘’İÇ AÇIK’’ ortaya çıkıyor.

DIŞ AÇIK ise: Ülkenin döviz gelirleri ile döviz giderlerinin arasındaki fark oluyor.

2006 da Türkiye’nin döviz gelirleri toplam 122 milyar dolar, döviz giderleri ise 153 milyar dolar, buna göre döviz açığı (cari açık) 31 milyar dolar oldu.

Halbuki;  2001 (Kriz yılında) Türkiye’nin cari açığı yoktu.3.4 milyar dolar döviz fazlası vardı. 2002 de cari açık sadece 1.5  milyar dolar idi. Sırasıyla 2003 de 8, 2004 de 16, 2005 de 23, nihayet 2006 da 31 milyar dolar oldu. Başka bir anlatımla; 2002 ye göre sadece 2006 yılında Türkiye’nin cari açığı 20 kat arttı. İlk 6 aylık göstergelere göre, 2007 yılında döviz açığımızın yaklaşık 34 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Peki; 2006 da 31 milyar dolar açık nasıl kapatıldı?

Yabancılar 2006 da 41 milyar dolar sıcak para getirdiler. (% 24 lük dünya rekoru gelire karşılık) Bunun 31’i ile açığı kapattık, 10 milyar doları da döviz rezervlerimize ekledik. Döviz rezervlerimizi ise dünya’da geçerli çok düşük faizle uluslar arası bankalarda tutuyoruz.

Ayrıca, Türkiye’nin yüz milyonlarca dolar kazanç sağlayan kurumları ve bazı bankalarını satın alan yabancıların bunlardan dolayı 26 milyar döviz girişi de oldu.

Sonuç olarak:

-          Yüksek reel faizle borçlanıp, hem iç açık (bütçe açığı) finanse ediliyor, hem de dış açık(döviz açığı) kapatılıyor.

Peki; bu ne zamana kadar gidecek?

Kur düşük, faiz yüksek olduğu sürece, sıcak para gelmeye devam edecek, yüksek faiz verilip döviz düşük tutuldukça  ithalat patlayacak. Düşük kur ithalatı ucuzlatıp, ihracatı kârsızlaştıracağı için DIŞ AÇIK;  yüksek faiz de bütçedeki faiz ödemelerini büyüttüğü için, İÇ AÇIK artmaya devam edecek.

Bir gün döviz tırmanıp, reel faiz düştüğünde, yabancılar mevcut paralarını dövize çevirerek Türkiye’den gitmeye başlayacaklar. İşte o zaman ekonomide kıyamet kopacak. Herkes bu tehlikeyi biliyor, ancak alınan ciddi bir önlem yok.

Ekonomimizde neler  oluyor, halkımızın görünürde pek bir kaygısı yok gibi gözüküyor. Düşük döviz kuru nedeniyle ucuzlayan ithal tüketim malları, vatandaşlarımızın mutluluğu için yeterli gözüküyor.(Umarım yanılıyorumdur)  Tüketim harcamalarının kaynağı kişisel gelirlerin artmasıyla karşılanmadığından, harcamaların kredi geri ödenmesinde yaşanmaya başlanan sıkıntılar, önce dar gelirlileri vurmaya başladı. Daha üst gelir grubundakilerinde benzer sıkıntılarla karşılaşması artık an meselesi gözüküyor.

Sürdürülebilir olmayan bu durumun farkına varılması ve farklı ekonomik model öneren siyasi partilerin desteklenmesi, sanırım sade vatandaşın şu aşamada yapabileceği en doğru yaklaşım olacaktır.

Bir hafta sonra halkımızın tercihini hep birlikte göreceğiz.

 

İLKER ÖZBEN

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!24 Temmuz 2020 Saat: 19:10
Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat