Özdilek
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN

Üniversiteye girişte sporun önemi

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

 

Sayısı 60’şı çoktan geçen beden eğitimi ve spor yüksekokullarına giriş sınavlarının bir bölümü Temmuz ayı içinde yapıldı. Bazıları bu günlerde olacak. Eylül başınfda programa alan Üniversiteler de var.

 

Bu okullarda beden eğitimi ve spor öğretmenliği, antrenörlük, rekreasyon ve ve spor yöneticiliği programları bulunuyor. Dört yıllık eğitim sonrasında Üniversite lisans diploması alarak öğrenciler mezun oluyorlar. Mezunların büyük bir bölümü işsiz olarak hayata devame diyor. Çoğu aday öğretmenlik bölümünü tercih ediyor. Çünkü yapılan sınavlardan biri olan kpss’den yeterli puan aldığı takdirde kısa sürede ataması yapılıyor.

 

Diğer bölümlerden mezun olanların iş bulması büyük ölçüde kendilerinin bireysel başarı ve girişimciliği ile mümkün olabiliyor. Bu yüzden eğitimleri esnasında ciddi biçimde yabancı dil öğrenen, kişisel gelişimini tamamlayanlar piyasada derhal iş buluyor.

 

Bu okullara girişte milli takımlarda yer almış sporculara bazı kolaylıklar sağlanıyor. Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Oyunlarında (Bazen diğer önemli ve büyük turnuvalarda alınan dereceler de dikkate alınıyor) ilk üç dereceyi yakalayan adaylar doğrudan YÖK’e müracaat ederek doğrudan yerleştirme hakkını elde ediyor. Bunun dışında okullar ve kulüplerde ilk üç dereceyi alanların da milli sporcular gibi değerlendirildiğini görüyoruz.

 

Spor Yüksekokullarına girişte yapılan sportif testler aslında adayın spor yapıp yapmadığını ve yapmışsa bunun derecesini belirlemeye çalışıyor. Sonra da var olan bir formüle diğer puanlar eklenerek sıralama yapılıyor. Eğer önceden spor yapmışlar varsa bunlara oradaki testler uygulanmıyor. Onlar kendi aralarında değerlendirilmiş oluyor.

 

Bazı Üniversiteler millilere ayırdıkları kontenjanları % 50’ye kadar arttırabiliyorlar. Normalde bu oran % 15 civarında. Eskiden % 10’u alınsın şeklinde resmi yazılar vardı. Bu daha sonra YÖK ile o zamanki GSGM arasındaki işbirliği sonunda % 15’e çıksın şeklinde bir centilmenlik anlaşması gibi kabul edildi. Kocaeli bunu daha fazlası ile uyguladı. Sanıyorum bu oran 2012 sınavları için % 20’nin altına düşmeyecek.

 

Bazı yüksekokullar rekreasyon ve spor yöneticiliği için doğrudan ygs sınavı sonuçlarına göre öğrenci almayı tercih ediyorlar. İlk bakışta normal bir uygulama gibi görünse de bu uygulama eğitim-öğretim döneminde bazı aksaklıklara yol açıyor. Fiziksel ve motorsal özellikleri yeterli olmayan öğrencilerin uygulamalı derslerde başarı oranı oldukça düşük oluyor.

 

Yöneticilik ve rekreasyon için aslında tehlike çanları çalmaya başladı. Alan dışı hocaların yorumlarına göre yöneticiler işletme fakültelerinde okusun şeklinde görüş bildiriyorlar. Olabilir ama spor yapmamış bir öğrencinin işletme eğitimi alması sonunda akut ve kronik sorunların çözümünde ne kadar katkısı olacaktır? Tartışılır olmakla birlikte bu programlardaki hoca sayısı ve kalitenin artmasını beklemek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

 

Sonuç olarak, Üniversitelerin spor yüksekokullarındaki programlarda okumak isteyenlerin spor geçmişlerinin olması aranmalıdır. Birkaç dakika veya birkaç aşamalı testlerle aranan sportif beceriyi belki bulursunuz ama o yolla eğitime başlayanların hayatta ve ayakta durmalarında gelecekte sorunlar yaşanabilmektedir.

 

Spor eğitimi için spor yapmışlar seçilmelidir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Eğitim, hareketi sevmiyor!26 Ocak 2018 Saat: 17:59
Birkaç hafta önce bir araya geldiğimiz eğitim kökenli arkadaşlarla eğitimin birinci kademesi olan ilk dört yıl içindeki beden eğitimi derslerini konuştuk.
Her hoca değişikliği bir transferdir!17 Aralık 2017 Saat: 16:17
“Bu kadar sık hoca değişikliği aynı zamanda yeni bir transferdir “ diyen arkadaşlarımın sayısı gün geçtikçe artıyor.
Spor bir karakter işidir8 Kasım 2017 Saat: 16:55
Sizi bugünlere getiren çalışmalarınız olabilir. Ama burada tutacak olan karakterinizdir. İşi bilmeden spora soyunmak, spor yapmak, seyirci olmak, taraftar olmak, kupa vermek o kadar kolay değildir.
Yetenek ve Antrenman31 Ekim 2017 Saat: 22:38
Sporda başarılı olmanın birçok yolu bulunur. Ama en önemlisi, o spor için yetenekli olunup olunmadığıdır.
Sporda mentoring…10 Ekim 2017 Saat: 22:38
Uzun seneler sonrasında sporcuların maçlara hazırlanmasında mentörlerin önemi ortaya çıktı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat