Özdilek
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN

Eğitim, hareketi sevmiyor!

Birkaç hafta önce bir araya geldiğimiz eğitim kökenli arkadaşlarla eğitimin birinci kademesi olan ilk dört yıl içindeki beden eğitimi derslerini konuştuk.

26 Ocak 2018 Saat: 17:59

 Bu dönemde beden eğitimi ve spor dersi var ancak bu dersler sınıf öğretmenleri tarafından yaptırılıyor!

Sınıf Öğretmenliği alanında yetişen öğrenciler, eğitimleri içinde yer alan bazı spor kültürü ve beden eğitimi derslerinden edindikleri bilgi ve deneyimlerle bu dersleri götürmeye çalışıyorlar. Burada ciddi bir sorun bulunmaktadır. Sınıf öğretmenliği bölümünde bu dersler kimler tarafından yönetilmektedir? Bu önemli bir sorudur ve bu soruya doğru isimli cevaplar bulmak zorundayız.

Geçmiş orta öğretim yaşamında herhangi bir sporla uğraşmamış, en azından hareket keyfi tatmamış bir yükseköğretim öğrencisinin, temel eğitimin ilk dört yılındaki beden eğitimi ve spor derslerini aldığı birkaç dersle yürütmesi kolay değildir. Bu dönem ve daha geride kalan birkaç yıl, harekete ve spora başlamanın en önemli yıllarıdır. O yaşlarda harekete ve spora alışmayan bir jenerasyondan daha sonraki yıllarda onların başarılı sporcuları olmasını beklemek hayalden öteye gitmez.

Yukarıdaki sebeplerden dolayı, okul öncesi ve temel eğitimin ilk dönemine ayrıca ehemmiyet vermek gereklidir. Bu derslere beden eğitimi ve spor öğretmenleri girmelidir. Bu bölümü seçen öğrencilere o dönemin daha spesifik olan bilgi ve tecrübeleri öğretilmelidir.

Buraya kadar her şey iyi gidiyor gibi değil mi? İşin aslı öyle değil. Eğitimden gelen bir arkadaşım, o dönemde derse giren öğretmenlerin bazı oyun ve eğitsel oyun açılarından eğitildikleri ve onların o derslerdeki çabalarının yeterli olacağını belirtti…

Bu derslerde yalnızca oyun yeterli olabilir mi? Mümkün değildir. O yaş grubuna yönelik özel hareket ihtiyaçlarının karşılanmasında özel eğitim almış eğiticilerin bulunması gereklidir. Evet, oyun her yaş için çok gerekli bir ihtiyaç olmakla beraber o dönemlere ilişkin özel hazırlanmış ders planlarının uygulamaya konması gereklidir.

Bu döneme özel beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin görevlendirilmesi aynı zamanda bir istihdam konusudur. Bu sınıflar için bu eğiticilerin görevlendirilmeleri aynı zamanda sosyal bir problemin zararlarını hafifletecektir.

Hareket ihtiyacı her yaş için geçerlidir. Çocukken, eğitimde iken bu ihtiyaçlar giderilmediği takdirde ileride onlardan canlı ve dinamik bir nesil oluşmasını istemek hayalden öteye gitmez. Hatta milli takımlarımız için aradığımız sporcu olmalarını beklemek ancak rüyalardan medet ummakla kalabilir.

Bu nedenledir, hem spor hem de eğitim yöneticileri konuyu tekrar masaya yatırmalıdırlar. Geleceğe yatırım, çocuklara verilen hareket ve spor imkânları ile doğrudan ilişkilidir. İlgililerimize önemle duyurulur…

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Her hoca değişikliği bir transferdir!17 Aralık 2017 Saat: 16:17
“Bu kadar sık hoca değişikliği aynı zamanda yeni bir transferdir “ diyen arkadaşlarımın sayısı gün geçtikçe artıyor.
Spor bir karakter işidir8 Kasım 2017 Saat: 16:55
Sizi bugünlere getiren çalışmalarınız olabilir. Ama burada tutacak olan karakterinizdir. İşi bilmeden spora soyunmak, spor yapmak, seyirci olmak, taraftar olmak, kupa vermek o kadar kolay değildir.
Yetenek ve Antrenman31 Ekim 2017 Saat: 22:38
Sporda başarılı olmanın birçok yolu bulunur. Ama en önemlisi, o spor için yetenekli olunup olunmadığıdır.
Sporda mentoring…10 Ekim 2017 Saat: 22:38
Uzun seneler sonrasında sporcuların maçlara hazırlanmasında mentörlerin önemi ortaya çıktı.
Slovenya ve Spor29 Eylül 2017 Saat: 22:20
İki milyonluk bir ülke daha birkaç ay önce hentbolda erkeklerdeki Avrupa üçüncülüğü sonrasında bu defa basketbolda birincilik kürsüsüne ulaştı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat