Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

‘’TÜKETİYORUM, ÖYLEYSE VARIM!’’

Sizlere bu hafta oldukça abartılı bir benzetmeyle merhaba demek istiyorum.

10 Aralık 2012 Saat: 12:41

Fransız düşünür Descartes’in ünlü ‘’Düşünüyorum, öyleyse varım’’ sözcüğünü, küçük bir kelime değişikliğiyle ‘’Tüketiyorum, öyleyse varım’’ diye başlık konusu yaparak, filozofun dediği gibi düşünmeye sevk etmek isterken, aslında yine okunmama riskini de üstleniyorum.

Ama olsun; çok az sayıda da olsa okuyan çıkacaktır ve de düşünmeye değer bulacaktır diye umut ediyorum.

Düşünmek ile tüketmek arasında nasıl bir bağ kurulabilir?

Descartes, genel geçer fikirler dışında her şeyden şüphe edilmesi gerektiğine inanıyordu. Çünkü ona göre, kendi varlığının bilgisine aklı ile ulaşması, onun rasyonalizminin karakteristiği olup, çıkış noktasını oluşturmaktadır. Kısaca, düşünmek akılcılığı öne çıkarmak demektir.

Tüketmek ise, düşünmeden yapılan bir fiil olduğunda, akıl dışılığa kadar varabilir.

O halde; akıl dışı davranışı benimsemeyenlerce,  tüketim toplumu modelinin, düşüncenin eleğinden geçirilerek değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bilindiği üzere, günümüzün geçerli ekonomik düzeni, serbest piyasa ekonomisidir. Kontrollü olmadığı sürece, vahşi kapitalizmin en acımasız modeli ortaya çıkabilir.

Bu düzenin çekirdeğini ise tüketim toplumu oluşturmaktadır. Her şey tüketime, en vahşi ve hoyrat biçimde de olsa tüketime endekslenmiştir. İnsan ilişkileri, iş yaşamı, çevre anlayışı, kültürel gelişme vb. gibi yaşama dair ne varsa, hepsinde piyasa ekonomisinin kâr maksimizasyonuna uygun organizasyonlar yapılmaktadır. Sonucunda da, doyumsuz bir tüketim modeli ve buna paralel bencil tüketiciler ortaya çıkmaktadır.

Geçerli düzen savunucularına göre, düzene itiraz edenler hemen geri kafalılıkla ve yoksulluğa endekslenmiş bir yaşamın savunucusu olarak takdim edilir.

Halbuki itirazın nedeni  zenginliğe karşı olmak değildir. Tam tersine, zenginliğin herkes için ulaşılmasının mümkün hale getirilmesini istemektir. Mutlak eşitlik olamaz ama, fırsat eşitliği kesin olmalıdır. Zaten, verimlilik ve rekabet koşulları gereği yarışmacı bir model olan piyasa ekonomisinde bu şarttır. Bu noktada asla göz ardı edilmemesi gereken bir husus vardır: Üreterek zenginliğin ortaya çıkarılışı sırasında ise, bazı değer yargılarının öne çıkartılması ve ahlâk standartlarının varlığı olmalıdır. Örneklemek gerekirse; emek sömürüsü yapılmamalı, çevreye zarar verilmemeli, altta kalanın canı çıkmamalı, vb. gibi…

Ama, böylesi bir düzen değişikliği, haksızlıklarla dolu mevcut sistemden faydalanarak zenginleşmiş olanlarca asla arzu edilmez ve şiddetle karşı çıkılır.

Bir başka karşı çıkanlar ise, yazımızın başlığına konu olan kesimlerdir.

Bunlar, düşünmek yerine tüketerek var olmayı tercih edenlerdir.

Niye böyle bir yargıya varıyorum:

Çünkü insani değerlere sahip bir kişi, düşünmeden sadece tüketerek mutlu olamaz.

Başkalarının maruz kaldığı haksızlıklarla ortaya çıkarılan ürünleri tüketirken rahatsızlık hisseder. Ülkemizde veya Dünya’nın herhangi başka bir yerinde, çocuk işçilerin kullanıldığı veya iş gücü fazlalığı nedeniyle olağanüstü düşük ücretlere mahkum edilmiş insanların sömürülmesiyle elde edilmiş ucuzluk avantajını kendi çıkarına kullanmak istemez (mi acaba?)

Bir diğer düşünmeye değer konu ise şudur:

Teknolojik gelişmeleri yaratan Ülkelerin insanları,  hızlı birer tüketici olmaktan memnunlar mı’dır? Bunun ötesinde; üretim giderek ucuz emeğin var olduğu Ülkelerde yoğunlaşırken, gelişmiş Ülkelerin işsizlik gibi bir dertleri olmaya başlamadı mı? Finansal problemler en fazla buralarda ortaya çıkmıyor mu?

Düşünerek var olmak, görüldüğü üzere oldukça zor.

Sanırım bu nedenle ‘’tüketiyorum, öyleyse varım’’ demek daha kolay.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!24 Temmuz 2020 Saat: 19:10
Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat