Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

Thomas Piketty’nin ses getiren kitabı

Yazılarımı dikkatli takip eden okurlarım bilirler:

23 Mayıs 2014 Saat: 22:00

İşlediğim konuların hemen hepsi, mevcut ekonomik düzenin değişimini talep eden içeriğe sahiptir. Ben bu değişimin, demokrasi içinde ve hemen her kesimin gönüllü kabulü ile, siyasi tercih kullanılarak barış içinde gerçekleşmesini hayal ederim.

Bu şekilde bir dönüşümün sosyal demokrat siyaset uygulamasının iktidarıyla  mümkün olabileceğini, ancak batı Ülkelerindeki uygulamaların da çok başarılı sonuçlar vermediğini gözlemleyip umudumu ertelemişimdir.

Şimdi Fransa’dan genç bir ekonomi doktoru, Thomas Piketty ‘’21’nci yüzyılda sermaye’’başlıklı bir kitap yazdı. Yorumlardan anladığım kadarıyla, Piketty, son dönemlerde gelişmiş Ülkelerde gelir ve servet eşitsizliğinin arttığını saptıyor ve nedenlerini araştırıp, kapitalizmin ciddi içsel çelişkiler taşıdığını tespit ediyor ve  çözüm öneriyor.

Bu kitap,  bütün gelişmiş Ülkelerde, başta ABD. olmak üzere son  aylarda en çok satılan iktisat kitabı oldu. Ben bu gelişmeleri ulusal ve uluslararası yayınlardan takip ediyordum. Ancak; kitap henüz Türkiye’de yayınlanmadığından,  internet’ten bulabildiğim yazıları ve yorumları takip edebiliyordum.

Geçtiğimiz günlerde CHP. Kocaeli milletvekili Hurşit Güneş ile bir vesileyle buluştuğumuzda, bu kitabı sordum. Asaf Savaş Akat’ın yazılarında kitaptan bahsettiğini, oradan faydalanabileceğimi söyledi. Ancak kendisinin henüz net bir değerlendirmesinin olmadığını, üniversite hocalığını bıraktığını ve aktif siyasetçi olduğunu söyleyerek, ‘’İlker bey, kitap hakkında kendi fikrinizi geliştirmeniz için kitabı kendiniz okuyun’’ dedi. Çok yakında Türkçe’sinin çıkacağını da söyledi.

Güncel (Aktif) politikayla uğraşan bir bilim insanının, (Hurşit Güneş’in) her şeye rağmen (Reel politikada yayınlarla filan kimse ilgilenmez) daha geniş bir değerlendirme yapabileceğini tahmin ediyorum. Sanırım, benim konuyu açtığım ortam (Cenaze töreni) pek müsait değildi. Bu durum benim yeterli cevabı alamamamın nedeni olabilir. Yoksa Hurşit Güneş kıratında bir siyasetçi, sosyal demokrasinin diğer siyasi tercihlerden  temel farklılığını ortaya çıkartan faktörün, tam da ekonomi politikalarındaki farklılık tercihinden kaynaklandığını  herkesten iyi bilir. Zaten Üniversite deki hocalığı ekonomi alanındaydı.

Yakın bir gelecekte sayın Hurşit Güneş ve diğer CHP.li ekonomi kurmaylarından bu kitap hakkında tatmin edici değerlendirmeler gelecektir diye umuyorum.

Niye böyle düşünüyorum?

Çünkü, yorumlardan ve kısa bilgilerden anladığım kadarıyla, Thomas Piketty, eşitsizliği düzeltecek iktisat politikaları öneriyor.

Bu tam da sosyal demokrasinin önerisi değil de nedir?

O halde sosyal demokrat siyaset yapanların, öncelikle de ekonomi bilimiyle doğrudan ilgilenenlerin, bu kitapla ilgilenmelerini beklemek yanlış olmaz.

Bunun dışında benim gibi meraklı ama sıradan insanlar olarak bizim tercihimiz,  siyasetin sosyal demokrasinin önerdiği gibi  geniş halk yığınlarının çıkarlarından yana yapılmasını ve böylelikle iktidara gelinmesini umutla beklemektir.

 Ama iktidara da hazır gelinmesini arzu ederiz. Olası bir başarısızlığa asla tahammül edemeyiz. Çünkü beklentilerimiz uzun yılların hasretidir.

İşte bu nedenledir ki, sosyal demokrat bir iktidarı mümkün kılabilecek her türlü yeni ses, bizler için adeta can veren bir nefes gibidir.

Umarım ‘’21’nci yüzyılda sermaye’’ başlıklı kitap, benim ve benim gibi düşünenlerin beklentilerine katkı sağlayacak içeriğe sahiptir.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!24 Temmuz 2020 Saat: 19:10
Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat