Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

TAKSİCİNİN BORSA İSYANI!

Şehir içi ulaşımda genellikle toplu taşıma araçlarını tercih ederim. Ancak; bazen zaman kısıtlılığından taksiyi kullanmak durumunda kalırım.
Geçenlerde yine kısa mesafeli bir taksi yolculuğu yaptım.

7 Kasım 2012 Saat: 14:29

Şansıma sohbet etmeyi seven ve oldukça meraklı bir taksi şoförü ile karşılaştım.

Herhalde elimdeki evrak çantasından ve de yaşımdan olsa gerek, ne işle meşgul olduğumu sordu ve aramızda sohbete başladık.

Taksicinin kafasında bir türlü cevabını bulamadığı sorunun muhatabı oldum. Gazetelere  ekonomi yazıları yazan bir kişi olduğumu öğrendiğinden olsa gerek, sorusuna yanıt vermem gerektiğini bana çok net bir şekilde hissettirdi.

Şimdi daha fazla uzatmadan, ilginç bulacağınızı düşündüğüm taksici ile aramızda geçen bu diyaloğu sizlere aktarmak istiyorum:

-Ağabey; ben haberleri takip ederim. İşim gereği olsa gerek, yolculuk sırasında en fazla da radyolarda ekonomi haberlerini dinlerim. Çünkü sık sık yapılan  akaryakıt zamları bizi doğrudan ilgilendiriyor. Geçen gün hemen nerdeyse bütün radyo kanallarında, Türkiye’de borsanın zirve yaptığını, sebebinin de kredi notumuzun yükselmesine bağlı olduğunu ballandıra ballandıra anlatıyorlardı. İyi de; bu borsanın yükselmesi/inmesi olayından ben ve benim gibi kıt kanaat emeğiyle geçinen insanların hiçbir katkımız olmamasına rağmen, bu kadar derinden etkilenmemize bir anlam veremiyorum. Daha doğrusu, borsa çok düştüğünde, ekonomi bozuluyor ve en fazla zararı biz görüyoruz. Neden dersen, 2001 krizinde ben çalıştığım fabrikadan çıkarıldım ve uzun müddet işsiz, parasız kaldım. Benim gibi daha pek çok arkadaşım aynı kaderi paylaştık. Şimdi bu borsanın her düşüşünde içimi bir korku sarıyor. Acaba yine aynı sıkıntıları yaşar mı’yız diye. Son zamanlarda hep çıkışta iken bile korkularım devam ediyor.Ya bir gün hızla düşerse diye.

- Sevgili kardeşim; sen bu işi biraz abartıyorsun galiba, sana ne borsa’nın inişinden-çıkışından. Senin borsa da işlem gören kağıtların var mı ki endişe ediyorsun?

-Hayır, yok. İşte tam da bu nedenle soruyorum. Benim inişi veya çıkışıyla doğrudan hiçbir alakam yok iken, ve de çıkışta hep borsada kağıdı olanlar kazanıyorken, inişte neden ben kaybediyorum? Bu durum bana çok anlamsız geliyor. Madem ekonomiyle alakalısın, sebebini izah eder mi’sin?

-Bu sorunun cevabı hem çok kolay, hem de çok zor. Ama ben sana kolayını anlatayım:

Öncelikle bu tip konuları merak edip sorgulamaya başladığın zaman, mutsuz olursun. Sen de çoğunluk gibi bu konularla ilgilenme, Tv.lerde maç izle, dizileri takip et, eğlence programlarına bak, rahatlarsın. Bir de iktidar sözcülerini dinle, ne kadar müreffeh bir hayatının olduğunu anlarsın. Tersini yapar, düşünmeye ve sorgulamaya başlarsan dediğim gibi mutsuz olursun.

-O zaman sen niye ekonomi yazıları yazıyorsun ki? Bırak, seni okuyanlara hiçbir katkın olmuyorsa boşuna zahmet etme. Madem her şeyi oluruna bırakmak en iyisi, bence sen de aynısını yapmalısın.

-Haklısın galiba; ama ben kendi adıma zoru seçtim. Mevcut ekonomik düzene,  vahşi kapitalizme karşıtım. Aslında benim istediğim şey, tam da sana önerdiğimin karşıtı. Yani, merak eden, sorgulayan, okuyarak doğrusunu öğrenmeye çalışan insanları ben diğerlerine göre önemsiyorum ve onlara saygı duyuyorum. Senin gösterdiğin tepki beni mutlu etti. Bence bu şekilde davranmaya devam etmelisin ki, doğru siyasi tercihlerde bulunabilesin.

-Ben siyasi tercihimi sadece ekonomi politikalarına bakarak kullanmıyorum. Benim önemsediğim başka önemli şeyler de var. En önemlisi ise, benim değerlerime uymayan, bana yabancı gelen söylemlere sahip siyasi partileri asla desteklemem…

Değerli okurlar; bu diyalogdan nasıl bir sonuç çıkartırsınız, bilmiyorum. Ama merak ediyorum. Yorumlarsanız sevinirim.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!24 Temmuz 2020 Saat: 19:10
Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat