Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

Spor yaralanmaları

Gerek bireysel sporlarda, gerekse takım sporlarında her sporcu, ne yazık ki sakatlanma riski ile karşı karşıyadır… Bizlere düşen ise, bu riski mümkün olduğunca en aza indirmektir.

14 Nisan 2017 Saat: 10:10

Branşı ve yaşı ne olursa olsun her sporcunun spor yaşamı boyunca, küçük ya da büyük, çeşitli derecelerde sakatlıklarla karşılaşması kaçınılmazdır. Yaralanmaları önleyici bir takım önlemler elbette var. Bu önlemler üç grup altında incelenebilir.

Spor Alanları:    Spor yapılan ortamın, zeminin cinsi, kalitesi, sakatlanma olasılığı üzerinde en etkili faktörlerden birisidir. Nizami olmayan, engebeli, toprak zeminler, olumsuz salon koşulları, kaygan sahalar sakatlanmaya yol açan sebepler arasındadır.  Spor sahasının çimlendirilmesi, salon zeminlerinin söz konusu spor branşı kurallarına uygun  ve kuru olması, çarpmalara karşı gerekli desteklerin yapılmış olması, yüzme havuzlarında su içi işaretlerinin net görülebilir yapılması, sakatlık riskinin azalmasına yardımcı olacaktır. Bisiklet ve kayak yarışlarında parkur güvenliğinin sağlanmasının önemi çok büyüktür.
Spor Malzemeleri:  Her spor branşı için malzeme ve giysilerin kalitesi, sakatlanma olasılığını azaltmada yardımcı olabilir. Mevsime uygun spor kıyafeti seçilmesi de önemli bir koşuldur. Belki de en önemli konulardan birisi sporda koruyucu malzeme kullanımıdır. Özellikle Amerikan futbolu, buz pateni, buz hokeyi, su altı hokeyi,  boks, beyzbol vb. sporlarda koruyucu kask ve her türlü koruyucu malzemenin  kullanılması vazgeçilmez bir zorunluluktur. Bunun profesyonellikle de alakası yoktur, herkes için ihtiyaçtır.    Diz, dirsek, el bileği gibi büyük eklemlerin bandaj veya özel tamponlarla korunması düşmelerin etkisiyle ortaya çıkabilecek yaralanmaların azalmasına yardımcı olabilir. Futbolda kalecilerin içi tamponlu formalar ve eşofmanlar giymesi,  zemin özelliğine uygun krampon seçimi, sakatlanma riskini azaltan bazı önemli önlemlerdendir. Su sporlarıyla uğraşanların da, ne kadar profesyonel olurlarsa olsunlar mutlaka can yeleği kullanmaları gerekir.
En önemli maddelerden birisi de giyilen spor ayakkabılarıdır. Spor branşına uygun bir ayakkabının seçilmesi ve ayakla ayakkabı arasındaki uyumun sağlanması, sporcunun hem performansını olumlu etkiler hem de sakatlanma riskini en aza indirir. İyi bir ayakkabı, ayağın zemin ile temasını en iyi biçimde gerçekleştirmeli. Topuğun yere temasıyla oluşan şok etkisinin en aza indirilmesi, özellikle atletler açısından önemli bir konudur. Ayakta bazı deformasyonlar veya aşil tendonu sorunları mevcutsa, giderilmesini sağlayacak  ortopedik ekler kullanılması gerekebilir.
Kişisel önlemler:

Sakatlanmaları önlemek ve en aza indirmek için sporcunun şahsi bir takım önlemler alması ve spor kurallarını uygulamayı ihmal etmemesi gerekir. Öte yandan sağlıklı ve düzenli bir yaşam,iyi beslenme  sporcu ve başarı için vazgeçilmez koşullardandır. Yorgun, uykusuz, yeteri kadar dinlenemeyen sporcunun sakatlanma olasılığı da doğal olarak artacaktır. Kötü ve zararlı alışkanlıklar da sporcu performansını olumsuz yönde etkiler, sakatlanma riskini arttırır.

Sporcunun periyodik sağlık kontrolünden geçmesi sporcu sağlığı açısından önemlidir.

Antrenörlere düşen en önemli görev;  her sporcuyla  birebir yakından ilgilenmek, gelişimlerini takip etmek  ve özellikle sık sakatlanan sporcularda, sebepleri gözlemleyip  ve profesyonel uzman yardımı alarak ortaya çıkarmak, gerekli tedavi imkanını sunmaktır. Sık sakatlanmanın nedeni tekniksel bir hata olabileceği gibi, biyomekanik bozukluk veya gereksiz aşırı yüklenmeler olabilir. Yeteri kadar ısınma  yapmadan ağır çalışmalara başlamak  veya ağır bir  antrenmandan sonra soğuma periyodunu es geçmek , hemen dinlenmeye geçmek, sakatlanma etkilerinin  ortaya çıkmasına sebep olabilir.

“Sevgi ve Sporla Kalın”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat