Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

Sığınmacılar neden hep Avrupa’yı tercih ediyor?

Dünya’nın gündeminde Ortadoğu ve Afrika’dan kaçak sığınmacıların yaşadıkları dram var.

4 Eylül 2015 Saat: 00:23

Hemen her gün medya organlarında bu konuyla ilgili iç karartıcı haber ve fotoğraflar çıkıyor.

En son 3 yaşında bir bebeğin Bodrum sahillerine vuran cansız bedeninin fotoğrafları bütün Dünya’nın vicdanını yaraladı.

Bu örnekler giderek artıyor ve özellikle gelişmiş batı Ülkelerinde yaşayan vicdan sahibi insanların tepkilerini çekiyor.

Bu arada bizim Ülkemiz de sığınmacıların göç yolu üzerinde olduğundan, yaşanan insanlık dramlarından en fazla etkilenen Ülkelerin başında geliyor. Bu gün Türkiye,  Dünya’da başka hiçbir  Ülke’nin yapmadığı kadar fedakarlığı üstlenmek durumunda kalmasına rağmen, göç eden insanların acılarına yine de çözüm üretememenin çaresizliğini yaşıyor.

Bu olaylardan bizim etkilendiğimizin çok altında sıkıntı yaşamalarına rağmen Avrupa Ülkeleri, kendilerini korumak adına çok radikal ve insanlık dışı uygulamaları hayata geçirmekte tereddüt etmediler. Sınırlarını tel örgülerle kapattılar, sığınmacılara ırkçı ve aşağılayıcı muamele ettiler. Örneğin; ‘’pis kokuyorlar’’ dediler. Kendileri aynı durumda olsaydılar, acaba parfüm mü kokacaklardı?

Neyse; bu ırkçı ve aşağılayıcı davranışları her zaman olduğu gibi faşist eğilimli olanlar sergilediler. Allahtan Avrupa Ülkelerinde hala hümanist değerlere sahip insanlar varlıklarını sürdürebiliyorlar ve onların çabaları giderek ön plana çıkmaya başladı.

Bu arada, benim ve benim gibi düşünenlerin merak ettiği bir durum da ortaya çıktı.

Neden göç mecburiyeti ortaya çıktığında bu göçmenler hep Avrupa Ülkelerini tercih ediyorlar?

Sanırım, ‘’DEĞER ÜRETEN BİR EKONOMİ ve YÜKSEK YAŞAM STANDARDI’’ akla ilk gelebilecek hedefler olmalı.

Ortadoğu ve Afrika’lı sığınmacılar için yaşanabilecek en yakın Ülkeler, haritaya bakıldığında anlaşılacağı üzere Avrupa Ülkeleri olarak ortaya çıkıyor. Dolayısıyla ulaşılması için en fazla çaba sarf edilen, en fazla risk üstlenilen gözde yaşam alanları bu Ülkeler oluyor. En başta da Almanya.  Çünkü iş gücüne hala ihtiyaç duyulan, sığınmacı kabulünde diğerlerine göre daha cömert olan Avrupa Ülkesi Almanya tercihte birinci sırada. Fransa, İngiltere, İsveç ve diğerleri de sıralamada yer alıyorlar.

Acaba; bu sığınmacılar her türlü aşağılanmaya ve horlanmaya rağmen sırf can güvenlikleri ve ekonomik sebeplerden mi bu tercihte bulunuyorlar? Yoksa;  kendi Ülkelerinde barış ortamında bile hiçbir zaman bulamayacakları yaşam standartlarına ulaşabilme imkanı mı onlara cazip geliyor?

Peki; neden kendi Ülkelerinde aynı şartları oluşturmak için çaba göstermiyor ve mücadele etmiyorlar?

Onları engelleyen sebepler hangileridir?

Sanırım en başta ‘’Demokrasi’’ noksanlığından söz edilebilir.

İyi ama; gelişmiş ve yaşanabilir bir Ülke vatandaşı olarak insanın kendi Ülkesinde yaşaması daha doğrusu değil mi’dir? Ayrıca, buna ulaşmak için insanın öyle kendisini patlatması ve başka insanları da ölüme sürüklemesi gerekmez! Yani, çok daha kolay ulaşılabilir bir durum söz konusudur.

Sanırım bu günlerde zorunlu sığınmacı göçmenler olarak olağanüstü sıkıntılar yaşayan bu mazlum insanlar için artık düşünmenin ve doğru analiz yapmanın zamanı gelmiştir.

Umarım ilk öncüleri fazla gecikmeden ortaya çıkarlar ve kendi yurttaşlarına önderlik ederler.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!24 Temmuz 2020 Saat: 19:10
Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat