Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

SEÇMEN KİME NİÇİN OY VERİR?

Geçenlerde çok beğenerek izlediğim bir Tv. programında (CNN TÜRK’te Enver Aysever/Aykırı sorular) Ercan Karakaş anlatıyordu:

22 Aralık 2012 Saat: 22:22

‘’Yeni CHP. eskisinden farklı olmalıdır. Yeni seçmen profili, daha fazla demokratikleşmeye ve insan haklarına önem veriyor. Parti’nin programında var olan bu değerlerin daha çok öne çıkartılması gerekir’’ diyordu.

Bu söyleme, gerçekleşmesini istediğim temenniler olarak sonuna kadar katılırım. Ancak, Türkiye’de seçmenlerin büyük bir çoğunluğunun ilk sıralardaki taleplerinin böyle olmadığını tahmin etmekteyim.

Niye böyle düşünüyorum?

Şimdi bu olumsuz düşüncemi biraz açarak, maddeler halinde gerekçelerimi anlatmaya çalışacağım:

  • Halkımızın son dönemlerdeki siyasal tercihleri bellidir,
  • Çeşitli anketlerden çıkan sonuçlar da farklı bir eğilimi ortaya çıkartmıyor,
  • Olumlu yönde değişim için toplumsal alanda umut verici gelişmeler gözükmüyor.

Aslında gerçek yaşamda neler olup bittiği, en iyi şekilde toplumun içinde gündelik yaşam esnasında ortaya çıkıyor.

Örneğin; sıradan insanların bir arada bulunduğu ortamlarda, sohbetlere kulak verirseniz toplumun aynadaki yansımasını görürsünüz.

Dikkat edin, kulak verin neler konuşulduğuna, ortalama vatandaşımızın yaşama bakışını net bir şekilde anlayacaksınız.

Örneklemek için, bir minibüste ayakta sıkışmış vaziyette sayahat etmekte olan iki genç adam arasında şahit olduğum bir konuşmayı aktarmak istiyorum:

‘’Bana …….. bankasından 10.000 TL.limitli kart göndermişler. Halbuki başka bankaların daha önce verdikleri  kartlarım vardı. Ama yine de kartı kabul ettim. Ne olur ne olmaz, bakarsın acilen lazım olur, kullanmam gerekebilir.’’

‘’ O banka bana da daha önceden kart yollamıştı. Ama benim yıllardır kullandığım başka banka kartlarım olduğu için  kabul etmedim ve iade ettim.’’

Yukarıda bahsettiğim diyalog hiç sakınılmadan ve adeta çevredekilerin özellikle duymasını ister gibi oldukça yüksek ses tonu ile gerçekleştiği için, ben ve daha bir çok kişi ister istemez kulak misafiri olmuştuk. Bu insanlar konuşmalarından anlayabildiğim kadarıyla civar fabrika çalışanlarındandılar. Konuşmalarının duyulmasından bırakın rahatsızlık duymayı, tam tersine bankalar tarafından istem dışı kredilendiriliyor olmaktan kendilerini daha iyi hisseder gibiydiler ve bu davranışları, tıpkı bazılarının facebook gibi sanal ortamlarda sosyal paylaşım adı altında kendilerini  teşhir ederek iyi hissetmelerine benziyordu. Galiba bu yeni davranış biçimine sosyal teşhircilik deniyor. Bu durum kapitalizmin teknoloji yoluyla sosyalleşmesi olarak da algılanabilir.

Şimdi konumuza dönecek olursak:

Sevgili Ercan Karakaş, kendi dünyasına göre (İnsan hakları ve demokrasinin yüceltilmesini talep eden) insan malzemesi çoğunluğunu bulabileceğini sanıyorsa bence yanılıyor. Zira; yukarıda anlattığım diyalogda ortaya konulan yaşam algısı ve bakış açısı, toplumun emekçi kesimi dahil neredeyse tamamını tüketim toplumu modeline uygun hale getirmiş durumdadır. Artık herkesin tek bir derdi vardır: En iyi tüketici  (Bencil, gösterişçi, paraya ve harcamaya endeksli bir tip) olarak  mutluluğu yakalamak! Gerisi demode solcuların zavallı rüyasıdır.

Kim bilir, belki de ben yanılıyorumdur. Belki Ercan Karakaş haklı çıkar ve mensup olduğu siyasi parti böylesi söylemlerle propagandasını yapar ve başarılı olur. Böyle bir durumda ben çok mutlu olurum, ama herhalde gerçekleşmesini görmeye ömrüm yetmeyecektir.

Benim gibi fazla zamanı olmayanlar ve de genç olup beklemeye tahammülü olmayanlar için, hem keyifli hem de insanca bir düzen kurabilmek için acaba farklı bir metot var mı’dır?

Sanırım Dünya’da sosyal demokrasinin yeni ev ödevi bu soruya yanıt aramak olmalıdır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!24 Temmuz 2020 Saat: 19:10
Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat