Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

S.S.B.-CHP-S.P.E. BİLMECESİ

Başlık tam bir bilmece gibi mi geliyor bilemem ama, açılımını merak edip okuyacak olanların sorgulama ve merak duygularının hayli gelişmiş olduğunu söyleyebilirim.

5 Kasım 2014 Saat: 20:43

Öyle ya; günümüz Türkiye’sinde merak edip sorgulamak gibi aklı kullanmayı gerektirecek hadiseler olağanüstü boyutlarda olsa da, toplumun görünen çoğunluğunda bunlar pek ilgi çekmiyor gözüküyor. Gerekçesini anlayamadığım bu duyarsızlık, beni ne yazık ki olumsuz düşünmeye sevk ediyor. İşte tam da bu nedenle yukarıdaki başlıkla çıkan bir yazının okunma olasılığının düşük olacağını var saymakla birlikte, yine de merak edenler çıkabilir diye risk alarak yazmaya karar verdim.

Özel bir isim, siyasi parti ismi ve bir iktisat politikası kavramının baş harflerini yan yana koyup ne anlatmaya çalıştığıma gelince;

Sosyal demokrasinin çağdaş ekonomi politikası ‘’Sosyal Piyasa Ekomosi’’ni günümüz Türkiye’sinde en iyi tarif eden akademisyen/siyasetçi kimliğine sahip kişi Selin Sayek Böke’dir.

Bu ekonomi politikasını programına alıp, iktidara geldiğinde uygulamayı vaat eden siyasi parti ise Cumhuriyet Halk Partisi’dir.

Son dönemde CHP. içinde yapılan yeni görev değişiklikleri sonrası, Bilkent Üniversitesi ekonomi bölüm başkanı Doçent Dr. Selin Sayek Böke, ekonomi politikalarından sorumlu genel başkan yardımcılığına getirilmiş, parti içinde yeni bir ekip oluşturulmuş ve halka dokunacak tarzda, örnekleme metodu kullanılarak seçmenlerin oyuna talip olmaya çalışılacaktır.

Rahmetli İsmet İnönü’nün 1960’lı yılların sonuna doğru ortaya attığı ‘’Ortanın solu’’ politikası, rahmetli Bülent Ecevit’in ‘’sosyal demokrasi/demokratik sol’’ söylem ve politikaları ile günümüze kadar gelmiş, fakat hiçbir zaman tek başına iktidar olma imkanını sağlayamamıştır.

İki kutuplu soğuk savaş yıllarında, sosyal demokrasi ne yazıktır ki hiçbir zaman kendini net ifade edecek ortamı yakalayamamış, çoğunlukla sosyalist sol ya da radikal sol ile karıştırılmıştır.

Sovyet bloğunun çöküşü ile birlikte, Dünya’da neo liberal akımlar hız kazanmış, acımasız bir ‘’vahşi kapitalizm’’ insanlığı ve doğayı tahrip etmeye başlamıştır.

Özellikle eğitilmiş insan gücü olan Ülkelerde, 2.nci dünya savaşı sonrası  sosyal demokrat iktidarlar göreve gelmiş, vahşi kapitalizmin aşırılıkları törpülenmiş, daha yaşanabilir ortamlara ulaşılabilmiştir.

Bu gün Türkiye’nin sosyal demokrat bir iktidara çok büyük ihtiyacı vardır. Fakat toplumla yabancılaşmış gibi siyasetçilerle ve söylemlerle iktidara gelinemeyeceği de çok aşikardır.

İçinden çıktığı kendi Halkı’nın değerleriyle çelişmeden,  toplumu ileriye götürecek sosyal politikaları destekleyecek iktisat politikası, Sosyal Demokratların Dünya’da başarıyla uygulanmış olan ‘’Sosyal Piyasa Ekonomisi’’dir. 

Bunu Ülkemizde seçmenlere en iyi anlatacak  kişiler olmaya, Selin Sayek Böke ve ekibi  adaydır.

Beni böyle düşünmeye iten sebep, kendisinin etkileyici özgeçmişi ve medya’da yayınlanan konuşmalarıdır.

Siz değerli okurlarıma da tavsiyem, videosu internette yayınlanan Halk haber Tv.de Selin Sayek Böke ile  Cüneyt Akman’ın yaptığı söyleşiyi izlemenizdir.

Sıkılmadan ve çok şey öğrenerek takip edileceğini söyleyebilirim.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!24 Temmuz 2020 Saat: 19:10
Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat