Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

Markaların Kadar Güçlüsün!

2020 olimpiyatlarını alabilmek için bir hayli uğraştık ve neticede kaybettik. Bu sonuca Ülkemizde herkes belli bir pencereden bakarak yaklaştığı için, yapılan değerlendirmeler de bakış açılarına göre farklılık arz ediyor.

11 Eylül 2013 Saat: 10:23

Benim de kendi siyasi görüşüme göre taraf olarak değerlendirmede bulunmam beklenebilirdi.(Ben siyasi iktidarın muhalifiyim)

Ancak; olaya siyasi değil, ekonomik açıdan yaklaşmayı tercih ederek bu yazıyı kaleme alıyorum.

Japonya niye kazandı, biz niye kaybettik?

Aslında farklı bir sonucu hangi kriterlere göre beklemeliydik?

Yani bizim sponsorlarımız arasında, Japonların büyük bir gururla ve haklılıkla ortaya koyduğu markalara biz sahip mi’ydik?

Efendim; bir spor organizasyonu ile markaların ne alakası var denilebilir mi?

Sadece olimpiyat düzenlemesiyle değil, yaşamın her alanıyla bu marka sahipliliği arasında çok ciddi alaka vardır.

Ne kadar kendini ispatlamış, bütün Dünya tarafından kalitesi bilinir, uluslar arası rekabette öne çıkabilmeyi başarmış ‘’Marka’’nız varsa, siz Ülke olarak o kadar prestij sahibisinizdir.

Bu da size, talip olacağınız her türlü uluslar arası organizasyonda öncelik hakkı tanır.

Yine olimpiyat adaylığı yarışmasına dönecek olursak:

Japon heyetinin sözcüsü, aslında herkesin önceden bildiği onlarca Japon markasını sponsor olarak art arda sıraladığında, oy verecek olan komite üyelerinin güvenlerini rahatlıkla sağlamış oldu.

Olimpiyat organizsayonunda tek tercih nedeninin bu olmadığını, başka pek çok faktörün de etkili olduğunu herkes gibi ben de kabul ediyorum. Ama bizim en büyük eksikliğimizin bu olduğunun farkındayım.

Eğer daha sonraki olimpiyatlara aday olmayı düşünecek isek, şimdiden aday olarak adı konuşulmaya başlanan Almanya ile nasıl baş edebileceğiz. En az Japonlar kadar çok değerli markaya sahip bu Ülkeyle (Veya benzeri diğer Ülkelerle) rekabet edebilir mi’yiz?

Büyük üstat Çetin Altan’ın tabiriyle, ‘’Enseyi karartmadan’’ çözüm üretebilmeliyiz.

Değerli okurlarım hatırlayacaklardır:

Bir çok yazımda, yerli markalı otomobil üretimine bütün zorluklarına rağmen artık başlamanın zamanı geldiğini,  hatta geçtiğini sürekli dile getirmeye çalışan biriyim. Kendi markamızla üretemediğimiz ürünler, asla bizim üretimimiz olarak kabul edilmez. Bu gün yerli otomotiv sanayimiz milyon adetlerde üretim gerçekleştiriyor olsa bile, Dünya’da siz hiç kimseye ‘’biz şöyle üretim yapıyoruz, yok böyle satıyoruz’’ diye kendinizi anlatamazsınız.

Olimpiyat seçmelerine yerli sanayicilerimiz olarak katılan ve destek vermek için orada bulunan büyük iş adamlarımız, acaba Japon markaları sıralanırken, neler hissettiler?

Umarım benimle aynı duyguları paylaşmış olsunlar.

Ülkesinin iftihar edilecek pek çok özelliğinin bulunduğunu bilmek, bu tip seçmelerde asla yeterli olmuyor.

Evrensel kabul görmenin birinci şartı, Dünya’ya hemen her alanda üretimle katkıda bulunmak ve üretimde sahip olunan markalarla yarışmada öne çıkabilmektir. Bunlar bazen sanayi ürünleri olabileceği gibi, bazen çok farklı alanlardan da (Örneğin: güzel sanatlar, tıp, mimari veya mühendislik alanları gibi) olabilir. Yeter ki üretimi uluslar arası standartlarda ve ölçeklerde gerçekleştirebilelim.

Son söz: MARKALARIN KADAR GÜÇLÜSÜN!

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!24 Temmuz 2020 Saat: 19:10
Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat