Özdilek
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN

Kondisyon ve Kondisyoner...

Sporda, içinde fiziksel egzersizlerin bulunduğu yüklenmeler antrenman şeklinde tanımlanır. Kısaca böyle açıklamak okuyanlar için kolaylıktır. Yapılan bu çalışmaların sonunda sporcunun kondisyonel düzeyinin artması beklenir.

11 Ocak 2017 Saat: 10:28

Bu egzersizlerin doğru, düzenli ve disipline edilmiş bir yapıda planlanması gerekir. Çalışmalar bir planlama sistematiğinde sürdürülmelidir. İyi koşullarda yürütülen egzersizler istenilen kondisyon seviyesine ulaşılmada son derece önemlidir.

 

Kondisyonlanmada çok farklı parametreler etkilidir. İdeal beden ağırlığı, aerobik ve anaerobik yüklenme şiddetleri, esneklik, kas fibril tipleri, plyometrik egzersizler sonunda ortaya çıkabilecek hız ve kuvvetin bileşimi ile yakalamak istediğimiz güç, enerji kaynakları ve bunların kullanım süreleri, sürat artımı, egzersiz ekonomisi, dayanıklılık... Ama hepsinden önemlisi iyi bir psikolojik hazırlık...

 

Hep yazarım, söylerim ve anlatırım. Eğer sporcularınızın psikolojik sorunları, problem haline gelmeden çözülmezse kondisyonel beklentilerinizin yükselmesi mümkün değildir. Bu nedenle, sporcuyu ve sporu etkileyen olumsuz psikolojik faktörlerin giderilmesi gereklidir. Bunlar neler olabilir? Motivasyon, konsantrasyon, kaygı ve buna benzer çeşitli noktalar...

 

Kondisyonlanmayı kim sağlayabilir? Bunun tek cevabı vardır ve onun adı “Kondisyoner”dir. Sporun bu önemli görev yapıcısı, öncelikle var olan sportif beceri ve antrenman düzeyini kontrol etmek zorundadır. Spor motorsal testleri dediğimiz bu kontrol yöntemleri öncelikle sahip olunan çeşitli özelliklerin gelişim düzeyleri konusunda fikir verecektir. Çıkan sonuçlar sonrasında antrenman programları hazırlanacak ve hedeflenen düzeylere doğru adım adım yol alınacaktır.

 

Kondisyon işlerinin çoğu antrenörler tarafından gerçekleştirilmeye çalışılır. Bu durum ilgili spordaki kulüp ve finansman koşullarına bağlı olarak değerlendirilir. Çoğu kulüp gereksiz bir harcama şeklinde gördüğü bu işin antrenörler tarafından yapılmasını ister. Oysa bir kondisyoner, antrenörün ve teknik direktörün en önemli yardımcısıdır.

 

Bugünkü sporlarda başarılı olan takımları ya da bireysel sporcuları dikkatle incelersek, onların en iyi yardımcılarının başında kondisyonerler gelmektedir. Kondisyonerlik bir meslektir. Yetişmeleri Üniversiteler, Federasyonlar ya da farklı kaynaklara dayanabilir. Doğal olarak iyi bir eğitim sonrası çeşitli deneyimlerle giderek gelişme sağlanacaktır.

 

Takımlarda ya da ferdi denilen sporlarda, buna sıklet sporlarını da dahil edin, bir kondisyoner inanılmaz işler gerçekleştirecektir. Onların çalışmalarını desteklemek gereklidir. Tek problem, onların çalışmalarını inanan bir yapının olmamasıdır. Bazen, ne yazık ki sporcular bile bu tür çalışmaları istememektedirler. Uygulanan egzersizleri gereksiz olarak görebilmektedirler. Burada kulüp yöneticileri ve teknik adamları duruş göstermelidirler.

 

Küçük bir örnek vererek yazımı bitiriyorum: Futbolda ve hemen her sporda hakemlerin bile belirli bir kondisyonel düzeyde olmaları istenmektedir. Yapılan testler sonucunda eğer o değerlere ulaşılamazsa hakemlerin görev alması imkansızdır.

 

Bunları okuyun, düşünün ve ardından kondisyonerliğin ne kadar önemli bir iş olduğunu yeniden gözden geçirin. Bu işi yapacak olanlar kendilerini iyi yetiştirmelidirler. Kulüpler, federasyonlar, yöneticiler “Kondisyon” ve “Kondisyonerlik” konusundaki görüşlerini yeniden gözden geçirmelid

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Eğitim, hareketi sevmiyor!26 Ocak 2018 Saat: 17:59
Birkaç hafta önce bir araya geldiğimiz eğitim kökenli arkadaşlarla eğitimin birinci kademesi olan ilk dört yıl içindeki beden eğitimi derslerini konuştuk.
Her hoca değişikliği bir transferdir!17 Aralık 2017 Saat: 16:17
“Bu kadar sık hoca değişikliği aynı zamanda yeni bir transferdir “ diyen arkadaşlarımın sayısı gün geçtikçe artıyor.
Spor bir karakter işidir8 Kasım 2017 Saat: 16:55
Sizi bugünlere getiren çalışmalarınız olabilir. Ama burada tutacak olan karakterinizdir. İşi bilmeden spora soyunmak, spor yapmak, seyirci olmak, taraftar olmak, kupa vermek o kadar kolay değildir.
Yetenek ve Antrenman31 Ekim 2017 Saat: 22:38
Sporda başarılı olmanın birçok yolu bulunur. Ama en önemlisi, o spor için yetenekli olunup olunmadığıdır.
Sporda mentoring…10 Ekim 2017 Saat: 22:38
Uzun seneler sonrasında sporcuların maçlara hazırlanmasında mentörlerin önemi ortaya çıktı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat