Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

İşte Öyle Bir Şey

Erol Evgin’in bir dönemler çok popüler olan şarkısının ismi ‘’İşte Öyle Bir Şey’’ idi.

9 Mayıs 2015 Saat: 11:30

’Seni düşündüm dün akşam yine

      Bir garip duygu doldu içime’’

diye başlayıp özlem dolu aşk sözcüklerinin birbiri ardına sıralandığı muhteşem şarkının sözleri kolay unutulur gibi değildir.

Ama benim siz değerli okurlarıma bu yazımda konu edineceğim olay böylesi güzelliklerden bahseden bir yazı olmayacak. Katı gerçeklerin anlatılmaya çalışılacağı kısa ve basit bir köşe yazısı olmasını hedefliyorum.

Birkaç gün önce basında çıkan haberlere göre, Türkiye’de son döviz kuru artışından sonra ilginç bazı ekonomik gelişmeler yaşanıyormuş.

Örneğin; ekonomik şartlar gereği içinde bulunduğumuz  (hayat pahalılığından en çok yakınılan, temel gıda ürünlerinin bile en zor satın alınabildiği) süreçte, belli bir kesim durumdan oldukça mutlu olmuş gözüküyor. Gazetelerin ekonomi sayfalarında çıkan haberlere göre, lüks otomobil ve pahalı gayrimenkul satışlarında adeta patlama yaşanıyormuş. Geçmiş yıllar aynı dönem satış kıyaslamalarına göre, bu sektörlerde olağanüstü satış artışları ortaya çıkıyor.

 Yastık altı tabir edilen döviz cinsinden ‘’tasarrufun’’ hızlı kur artışı nedeniyle ortaya çıkartılıp bozdurulmasıyla yaratılan kaynağın kullanılması, bahsi geçen sektörlerde satış patlamasına sebebiyet veriyor.

Şimdi bu olaya iki farklı pencereden bakarak yorum yapılabilir.

Birincisi; ‘’Ne güzel işte, piyasalar hareketleniyor, satışlar arttıkça ekonomi büyüyor. Tahsil edilen vergiler artıyor, ortaya çıkan para her bakımdan faydalı sonuçlar doğuruyor’’

İkinci bakış açısına göre ise; bozdurulan dövizin bazı vatandaşlarımız tarafından nasıl ‘’Tasarruf’’ edilebildiği soruluyor. Daha doğrusu, bu tasarrufçuların nasıl olup ta hemen herkes zar zor geçinirken, kazandıklarını temel harcamalarına bile yetiştiremiyorken, ancak borçlanarak yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorken, azınlık bir grubun bu ‘’tasarruf’’’u nasıl başardıklarını anlamaya çalışıyor.

Değerli okurlarım;

Bu noktada size bir itirafta bulunayım:

Aslında benim gördüğüm kadarıyla, böylesi sorgulamalara bizim toplumuzda pek sık rastlanmıyor. Yukarıda bahsettiğim ikinci farklı bakış açısı gibi değerlendirmeler ne yazık ki yapılmıyor.

Benim esas merak ettiğim de bu!

Acaba neden?

Kadercilik mi? Beyin tembelliği mi? Yoksa; belki benim de karşıma fırsat çıkabilir, durumdan ben de yararlanırım diye mi düşünülüyor?

Sebebi her ne olursa olsun, haksız kazanç, gelir dağılımı adaletsizliği, fırsat eşitsizliği, ve daha bir çok olumsuzluklar, bana göre sorgulanmalı ve çözüm üretilebilmeli. Bunu toplu adına yapması gereken oluşum ise, demokratik Ülkelerde siyaset kurumudur.

O halde; tek tek bireyler olarak kendimizi asla çaresizlik içinde hissetmememiz gerekiyor.

Yapılması gereken; yaşananlara karşı ilgili ve bilgili olmak, daha sonra da doğru siyasi tercihlerde bulunmak olmalıdır. Önümüzdeki seçim süreci bize bu imkanı sağlıyacaktır.

Vatandaşlarımızın her ne sebeple olursa olsun, kendilerini sömürtmelerine izin vermemelerini, uyanık olmalarını ve maddi kazanç söz konusu olduğunda, birilerine kendilerini manevi değerleri kullanarak istismar ettirmemelerini temenni ediyorum.

Aksi taktirde bu gün çaresiz gibi gözüken geniş halk kesimlerinde yaşanan ekonomik olumsuzluklar hep devam eder ve bizler de ‘’Ne yapalım, kaderimiz böyleymiş’’ demeye ve sonunda aynen Erol Evgin’in şarkısındaki gibi, yaşadığımız  hayata ‘’İşte öyle bir şey’’  deriz.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!24 Temmuz 2020 Saat: 19:10
Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat