Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

İnsani Gelişmişlik Kimin Umurunda?

CHP. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Dünya iş konseyi liderler konferansında yaptığı konuşmada,

25 Mart 2015 Saat: 14:14

‘’Bizim için Dünyanın ilk 10 ekonomisine girmek yeterli bir hedef değil. Biz, insani gelişmişlik sıralamasında da ilk 20 Ülkeden biri olmak istiyoruz.

Ne yazık ki, Türkiye gücünden ve imkanlarından tam olarak yararlanamıyor.CHP. Genel Başkanı olarak benim Türkiye vizyonumda başarısızlığa yer yok. Ben, huzurla yaşanan, Dünya ile rekabet edilebilecek donanımlı bireyleri bulunan, üreten, ürettiren, yeni buluş ve fikirler ortaya koyan Türkiye istiyorum. Ben yatırımın önüne engeller çıkaran, girişime zincirler koyan, kendi emekçilerini yokluğa ve yoksulluğa mahkum eden devlet yapısı değil, işleyen, çalışan hayatı kolaylaştıran, insanlarını koruyan Devlet istiyorum. Orta seviyede, orta gelir tuzağına kapılmış, her alanda vasat Türkiye asla istemiyoruz.Biz Dünyanın gelişmiş Ülkeleri ile yarışan bir Türkiye olmayı istiyoruz. Bizim için Dünyanın ilk 10 ekonomisine girmek yeterli bir hedef değil. Biz, insani gelişmişlik sıralamasında da ilk 20 Ülkeden biri olmak istiyoruz. Türkiye şu anda Dünyanın en büyük 19. ekonomisi ama, insani gelişmişlikte 190 Ülke içinde 69 sırada. Gencecik ve dinamik nüfusu, görkemli tarihi ve iyi konumu ile Türkiye, bu yere layık değil. Türkiye, baskı rejimi, insan haklarının ihlalleri, yoksulluk ve işsizlikle anılan Ülke olmayı hak etmiyor.’’

Aynı Kılıçdaroğlu, kısa bir süre önce yine yaptığı bir konuşmada, Türkiye gerçeğinden bahisle;

‘’ Bizim Ülkemizde ne yazık ki vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu demokrasi ve özgürlükler gibi konularla ilgilenmiyor. Bunlar, dar bir entelektüel çevrenin ilgi alanına giriyor.’’ demişti.

Sayın Kılıçdaroğlu’nun Dünya iş Liderleri konferansında yaptığı konuşmada dile getirdiği görüşler, bu durumda geniş seçmen kitlesinin pek de umurunda olmayan hedefler gibi gözüküyor. Öyle ya, sıradan vatandaşlarımıza ‘’Dünya insani gelişmişlik sralaması nedir?’’ diye sorulacak olunsa, alınacak yanıtlar herhalde umut verici olmayacaktır.

Ancak bu durumu dengeleyecek başka bir politik tavır daha ortaya konuluyor ki, işte esas oy getirmesi beklenen de bu oluyor:

Bütün emeklilere 2 dini bayramda birer maaş ikramiye verileceğinin CHP. vaatleri arasında söylenmesi, seçmen nezdinde büyük heyecan yaratıyor. Çıkın sokağa ve özellikle yaşlı insanların kendi aralarında yaptıkları konuşmalara kulak verin, duyacağınız hep bu vaat oluyor. Kimileri inanmıyor, iktidara gelince unutulur diyor, kimileri kaynak nerden bulunacak diyor, ama hep olumlu bir beklenti oluşuyor.

Reel politik bu olsa gerek. Bence CHP. ve lideri Kılıçdaroğlu, bu defa halkın beklentilerini iyi kavramış ve bu beklentilere uygun politikalar geliştirmiş gözüküyor. Geniş halk kesimlerini ilgilendiren bazı başka projelerden de bahsediyor:

AKP iktidarı döneminde aşırı borçlandırılan ve bankalarla sorun yaşayan vatandaşların dertlerine deva olacak çözümler geliştirdiklerini ve bunları rakip siyasetçiler tarafından kopya edilmemesi için tam olarak açıklamak istemediklerini, iktidara gelince yapacaklarını belirtiyor.

Yine sıradan dar gelirli vatandaşların büyük tepkisine neden olan elektrik faturalarındaki haksız kayıp kaçak bedelini iptal edeceklerini söylüyor.

İktidara gelmek isteyen ana muhalefet partisi liderinin bu söylemleri son derece gerçekçidir.

On yıllardır uygulanan politikalarla, kaba, hoyrat ve bencil tüketim toplumu olarak şekillendirilmiş bir sosyal yapıyı, romantik beklentilerle değiştiremezsiniz.

İnsani gelişmişliğin temelini oluşturacak demokrasi, insan hakları, özgürlükler gibi yüce değerleri önce içselleştirmek, sonra da savunur hale getirmek, geniş halk kesimleri için,  ancak ekonomik gelişmeyle paralel ilerleyecek bir siyasal proje olabilir.

CHP ve lideri Kılıçdaroğlu doğru hedefe kilitlenmiş gözüküyor.

İlker Özben

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!24 Temmuz 2020 Saat: 19:10
Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat