Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

İlaç Niyetine Egzersiz …

Pek çok şampiyon yüzücü tanıyorum, yüzmeye astım hastası olduğu için ve tedavi amaçlı başlamıştır…

26 Mart 2015 Saat: 23:12

Düzenli olarak yapılan sportif aktivitelerin  kardiovasküler  hastalıklara ve diğer hastalıklara yakalanma riskini azalttığını bilmeyen yok herhalde…

Yaşam biçimi olarak benimsenmiş, yani haftanın en az üç günü yapılan egzersiz antrenmanları,  aşırı kilo  problemlerini ve kardiovasküler hastalıklara yakalanma riskini minimuma indiriyor.Yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmak,  pek çok  kronik hastalık için hem koruyucu hem de tedavi edicidir. Üstelik bu  hastalıkların çoğunda sporun fiziksel  performansı arttırıcı, faydalı etkilerinden yararlanmak, hastalığın tedavisine katkıda bulunmak olanağı vardır.

 Özellikle Kronik hastalıklarda , süresi ve şiddeti  bir  uzman  (spor  hekimi ve antrenör işbirliği) ile belirlenmiş ve kişiye özel düzenlenmiş egzersiz programları yaşamı daha da sağlıklı ve verimli yaşamanın  sırrı.Yapılan bilimsel çalışmalar da gösteriyor ki; düzenli, yaşa uygun , fiziksel aktiviteler kalp hastaları ve diğer kronik hastalıklar  için zararlı değil tam aksine yararlı.

Ben özellikle bugün,  “Astım ve Spor” ikilisini anlatmak istedim size. Diğer hastalıklara da önümüzdeki günlerde bakarız….

Astımlı hastalarda egzersiz konusunda çok dikkatli olmak gereklidir.

Astımın tetikleyicilerinden biri de,  (bazen) fiziksel aktivitedir. Yorgunlukla beraber  astım krizinin oluşabileceği korkusuyla , her türlü sportif etkinlikten uzak durmaya çalışır astımlı kişiler yada bunların aileleri…Unutmamak gerekir;  yorgunluk nedeniyle ortaya çıkan astım genellikle antrenman sırasında değil, hemen sonrasında  ortaya çıkabilir.

Astımlı hastalar için önerilebilecek en mükemmel  tedavi yardımcısı nedir biliyor musunuz? Hemen söyleyeyim: YÜZME.  Yüzme havuzlarında solunan havanın nemli ve ılık olması egzersizle ortaya çıkacak astımı engeller. Diğer branşlarda sporcu olan astımlılar kapalı yüzme havuzu gibi nem ve ısısı uygun ortamlarda antrenman yaparlarsa nöbetlerden korunabilirler.

Astımlı kişiler spor branşı seçerken sürekli aktiviteyi gerektiren (bisiklet, koşu vb) sporlar yerine, yoğun kısa aktiviteleri ve dinlenme süreleri olan (futbol, basketbol, tenis,  vb) s branşları düşünmeliler.. Yüzme en  ideal spordur. Ayrıca maksimal kalp atım oranının %70-75’iyle yapılan aktiviteler astımlı hastaların yapabileceği egzersizlerdir. Bunun dışında,  mini standartlar diyebileceğimiz ortalama rakamlar der ki : Egzersizlerin haftada  ortalama 3-5 kez, 40-60 dk’lık  programlar olarak  yapılması iyidir. İleri derecede astımlı ve egzersize aşırı yanıt veren hastaların egzersiz öncesi ilaç almaları gerekebilir ,bu nedenle doktor- antrenör işbirliği asla yadsınmamalıdır.

Tüm astımlı sporcular, yada kişiler, burundan solunum yapmayı alışkanlık haline getirmelidirler. Sebebini sorarsanız, solunan havanın ısınması ve allerjen maddelerin  süzülmesi burun sayesinde  sağlanır…

“Sevgi ve Sporla Kalın”

Pınar Pınarlı Önen

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat