Özdilek
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN

Geleceğin liderleri?

O kadar çok farklı konularla uğraşıyoruz ki, gerçek hedeflerimizden uzaklaşıp gidiyoruz.

6 Aralık 2016 Saat: 23:45

Ne yapıyoruz biz? Spordaki hedeflerimiz nedir? Hareket edenlerimizin sayısını nasıl arttırmalıyız? Çocuklarımız okullarında spor yapabilecekler mi? Beden Eğitimi ve Spor derslerinin sayısı ne zaman çoğalacak?

Dünyanın en önemli fizikçisi Stephen Hawking,”Yetişkinler günde 30 dakika, çocuklar 60 dakika egzersiz yapsın” diyor. Hawking, bir dakikalık konuşmasında insanlığın en önemli sorunlarından biri olarak obezite’ye değindi. Hareket, egzersiz, spor artık fizikçilerin bile dikkatini çekmiş durumda. Ama bizim tarafta hareket yok!

İşyerime gidip gelirken radyo haberlerini dinlerim. Spor Bakanımızın “Uyuşturucu bağımlılığına karşı en iyi çözüm yollarından birisinin spor olacağını” bildiren bir yorum ilgimi çekti. Doğru, ama çocuklarımızı, gençlerimizi spora nasıl yönlendireceğiz?  Temel eğitime gidenlere TEOG, Yükseköğretime gideceklere ise ÖSS dediğimiz sınavlar ile frenliyoruz. Bu frenlemede ilk payını alan hareket eğitimi ve spor oluyor.

Spor yapmakta olanlar, gelecek kaygısı nedeni ile spordan koparılıyor. Spor yapanlara eskisi kadar önem verilmiyor. Milli sporcuların çoğuna yüksek öğrenimde kapılar yüzlerine kapatılıyor. Bunun önüne geçilmelidir. Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında ilk dereceyi alanlara Üniversitelerimizde daha fazla seçenek sunmalıyız. Bugünün milli sporcuları geleceğin spor eğitmenleri olmaya en yakın durumdadırlar. Eğer onlara imkân vereceksek yalnızca spor bölümleri için değil diğer alanlarda da bu şansı vermeliyiz.

Sporu ve sporcuyu korumada daha yüksek seviyede önlemler almalıyız. Bunlar nasıl yapılabilir? Çok basit. Okullarımızda spor derslerinin sayısını arttırmalıyız. Klasik beden eğitimi yerine oyun ağırlıklı içerikler taşıyan ders planlarını gerçekleştirmeliyiz. Haftada bir yarım gün mutlaka spora ayrılmalı, okulun spor hocası ve imkânlarına göre o günü, öğrenci sevdiği, yapmak istediği sporla geçirilmelidir.

Okul öncesi eğitimdeki hareket ve egzersizler dikkatle tasarlanmalıdır. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümlerindeki derslerden biri olan “Çocuk ve Spor” içeriğine okul öncesine yönelik yeni çalışma konuları eklenmelidir. Bu dersleri yürüten arkadaşlarıma konuyu tekrar hatırlatmış olayım.

Egzersiz yapmayan, spor yapmayan bir toplum kendi günlük işlerinde de çok başarılı olamazlar… Etrafınıza bakın, endüstride, eğitimde, yerel yönetimlerde çalışanlar içerisinde günlük yaşamlarının bir bölümünü spora ayıranlar daha başarılı bir performans sergiliyorlar. Hareket etmek güç toplama ve yaşamı yeniden tesis etmede önemli bir araçtır.

Bazı yazılarımda kullandığım bir cümleyi sizlerle tekrar paylaşıyorum: Spor yapanlar, bugünün yıldızlarıdır ama geleceğin liderleri olacaktır. Bu nedenle harekete, egzersize, spora her zamankinden daha fazla önem vermek ve zaman ayırmayı unutmamalıyız.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Eğitim, hareketi sevmiyor!26 Ocak 2018 Saat: 17:59
Birkaç hafta önce bir araya geldiğimiz eğitim kökenli arkadaşlarla eğitimin birinci kademesi olan ilk dört yıl içindeki beden eğitimi derslerini konuştuk.
Her hoca değişikliği bir transferdir!17 Aralık 2017 Saat: 16:17
“Bu kadar sık hoca değişikliği aynı zamanda yeni bir transferdir “ diyen arkadaşlarımın sayısı gün geçtikçe artıyor.
Spor bir karakter işidir8 Kasım 2017 Saat: 16:55
Sizi bugünlere getiren çalışmalarınız olabilir. Ama burada tutacak olan karakterinizdir. İşi bilmeden spora soyunmak, spor yapmak, seyirci olmak, taraftar olmak, kupa vermek o kadar kolay değildir.
Yetenek ve Antrenman31 Ekim 2017 Saat: 22:38
Sporda başarılı olmanın birçok yolu bulunur. Ama en önemlisi, o spor için yetenekli olunup olunmadığıdır.
Sporda mentoring…10 Ekim 2017 Saat: 22:38
Uzun seneler sonrasında sporcuların maçlara hazırlanmasında mentörlerin önemi ortaya çıktı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat