Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

Fedakarlığı Kim Yapacak?

‘’ Gelir Eşitsizliği Başta Olmak Üzere, Var Olan Sorunları Liderler Ya Da İş Dünyası Gönüllü Olarak Düzeltemezse, Birilerinin Bunu Zorla Düzeltmeye Çalışacağından Emin Olabiliriz”

11 Ocak 2016 Saat: 15:17

Yukarıda tırnak içinde büyük harflerle yazılı sözlerin kimin ağzından ne zaman çıktığını tahmin ediniz!

Birkaç ay evvel Antalya’da yapılan G-20 zirvesi sürecinde, Türkiye’nin en büyük holdinglerinden Koç holding yönetim kurulu üyesi Ali Koç, kendi konumundan dolayı işiten herkesi şaşkınlığa düşürecek şekilde beyanat vermiş ve kapitalizmin bu günkü haliyle sürdürülemeyeceğini ve yok olacağını ileri sürmüştü.

Ben dahil bir çok köşe yazarı, Ali Koç’un bu açıklamasından sonra devamında daha net ve belirleyici söylemleri beklediğimizi, yoksa bu açıklamaların içi boş bir balon anlamına geleceğini yazmıştık.

Şimdi öyle anlaşılıyor ki, Ali Koç üstüne düşen görevi yerine getirmeye devam edecek bir pozisyon alıyor. (Haber Türk gazetesine bu hafta sonu verdiği röportaj)

Nedir üstüne düşen görev?

En önemli üyelerinden biri olduğu kapitalist düzenin çeşitli iyileştirmelerle devamlılığının sağlanması! Yoksa kapitalizmi tamamen dışlayan farklı bir alternatif ekonomik düzenden yana olmak değil.

Bu kötü bir şey mi?

Bakış açısına göre değişik cevaplar verilebilir.

Benim anlayışıma göre, asıl olan İnsanın mutluluğudur.

Eğer geçmişte, sosyo/ekonomik radikal dönüşüm için bazı siyasal denemeler (Sosyalist model) yapıldıysa ve başarı sağlanamamış ise, başarıyı yakalamak için farklı modellerin uygulanmasına imkan sağlamak iyi bir yaklaşım olabilir.

Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli husus şudur:

Acaba, bu bir uyutma ve oyalama taktiği’midir, yoksa gerçekten adaletli ve vicdani bir yaklaşım mıdır? Eğer böyle ise, şimdiye kadar doymak bilmez kapitalistlerin bazı huylarından vaz geçmeleri gerekecek. Örneğin; çok güncel bir konu olan asgari ücretin net 1300 TL.ye çıkarılması kararından itibaren, ücret artışının getireceği yükün Devlet tarafından karşılanmasını istemek gibi. Ne demek Devlet tarafından karşılanması!

Bütçe açığı vermemek için vergilere (En kolay tahsil edilebilen ve en adaletsiz olan dolaylı vergilere) zam yapma ihtiyacı olacaktır. Bu da, bir eliyle verdiğini diğer eliyle geri almak anlamına gelir.

Bu örnekleri daha bir çok başka uygulamalarda da görebiliriz.

Kapitalizm mevcut haliyle sürdürülemez deniyorsa, o zaman toplumu kandırmadan, gerçeklerden bahsederek, gerektiğinde fedakarlık istenerek, ama fedakarlığı da altta kalanlardan değil, bir şekilde üste çıkmayı becerebilmiş mutlu azınlıktan isteyerek başarabilirsiniz. Başka türlüsü olmaz!

Eğer Ali Koç’un yukarıda birinci paragrafta sözünü ettiği açıklamaların bir anlam ifade edeceğine inanmamız isteniyorsa, yine o bölümde sözü edilen ‘’Siyasi Liderler ya da İş Dünyası’’ gönüllü olarak üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeliler. Aksi taktirde, birileri  bu düzeltmeyi zorla yapacaklardır.

Bunu ben demiyorum; Sayın Ali Koç uyarıyor:

Kapitalizm mevcut haliyle sürdürülemez durumdadır ve acilen tedbir alınması gerekir.

En başta olabildiğince adaletli bir gelir dağılımı ve vicdanlı bir ekonomik modele ihtiyaç var gözüküyor.

Bence Ali Koç herkes için doğru tespitlerde ve uyarılarda bulunuyor. Umarım dikkate alınır ve ilgililerce gereği yapılır. Yani, fedakarlığı doğru kesimler yaparlar.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!24 Temmuz 2020 Saat: 19:10
Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat