Özdilek
Soner Kılıç
Soner Kılıç

Büyükşehir ve Gaziler…

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

 

Ekolojik dengenin sağlanması bakımından özellikle ormanların büyük önemi vardır. Ancak büyük kentlerde, özellikle betonlaşmadan ve insanoğlunun hışmından kurtulabilmiş en ufak bir yeşil noktaya ağaç dikilmesi hususu ise hayati önem arz etmektedir.

Yıllardır açık ve boş arazileri çeşitli rantçılar tarafından adeta talan ve tarumar edilen Gebze’nin bugün Orman İdaresi sayesinde korunabilen yegane yerlerinden birisi de bizim Gaziler Dağı’dır.

Gaziler Dağı yaklaşık 3 buçuk yıldır yapılan bir protokolle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin koruma ve yaşatma alanı içine girmiş bulunuyor.

Gaziler Dağı elbette eskiden daha vahşi bir durumdaydı. Tabi yerindeyse vahşi orman statüsü ve görüntüsü içindeydi. Dün Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile birlikte biz gazeteciler ormanın etrafında tam bir tur yaptık. Karaosmanoğlu ile Gaziler Turumuz ısınma hareketleri ile başladı dün sabah…Bu arada yürüyüş sırasında kendi kondisyonuma kendim şaşırdım kaldım. Çünkü antrenmanlıydım ve aşağı yukarı 10 günden buyana her sabah ormanda sabah yürüyüşü yapıyorum.

***

Çevreyi çok seven ve önemseyen bir gazeteci olarak her zaman bölgemizin akciğeri konumundaki Gaziler Dağı için hep hassas olmuşumdur. En ufak bir olumsuzluğu dile getirmiş ve burasının acilen çit ile çevrilmesi gerektiğini belirtmiştim. Bu konudaki arşivlerimiz ortadadır.

***

Büyükşehir Belediyesi esasen ağırlıklı olarak Gaziler Dağı ile ilgilenmeye 2008 yılında başladı. İlk baştan çitle çevrilen Gaziler ormanı bir süre bekçisiz kaldı. Bunu da dile getirerek buraya bekçi tahsis edilmesini sağladık.

Bu hususta Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun hassasiyetini biliyorum. Zaten kendisinin de bu dağda kendi diktiği bir ceviz ağacı da vardır.Dün sabah yürürken, kendisine, “ Sayın Başkan, dağın bazı kısımları seyrek…”. İşaret etti, “ Bak, yakından bakarsan buralarda ekili fidanlar var. Her yeri ektik, ağaçlandırılmayan yer yok…”diyordu. Bu arada da yanında not alan kurmaylarına da yeni direktifler veriyordu:

“Şu çam ağaçlarının alt kısımlarını kim budadı? Böyle şey olmaz. Budamasınlar . Çam ağaçları budanmaz…Şöyle yapılsın, böyle yapılsın…”

***

Kocaeli Büyükşehir Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu dün sabah yürürken bize dağ içinde yapılan ve baştan beri benim karşı çıktığım tesisleri de gezdirdi. Bu arada beni mahçup edercesine, “ Bakınız bunlar hep ahşap şekilde yapıldı arkadaşlar ( Bir yazımda Gaziler Dağı’nın betonlaştırılmasından kaygı duyuyorum demiştim). Bazı yollarımız da bakınız Demiryollarından getirtilen traverslerden yapıtlı. Doğal ortamı bozmayacağız dağın. Burada yürüyüş yolları olacak. Fayton işi burada gitmez… Fayton işi Derince tarafında gider. Buradaki durum faytona müsait değil” diyordu. Ve yolumuzun yarısında

Yine en çok hassas olduğum konulardan birisi olan GazileR7de çocukların ata binmeyi öğrenecekleri Pony Alanı Projesine geldi. Yani küçük atlar ormanı da olacak Gaziler. Başkan bize dün Pony alanını da tanıttı ve atların konaklayacakları yerleri de gösterdi. Güzel olur belki ama ben yine de yaz günleri sinek ve at pisliği kokusundan muzdarip olunmasından çekiniyorum. Çekincem aynen devam ediyor.

 

Çocukların ata binmeyi öğrenecekleri küçük pony alanı güzel olmuş… Travers yollardan çıkılıyor oraya.

 

tamamlanmış durumda. Atların gelmesiyle birlikte mesire alanında çocuk sesleri çok daha gür yankılanacak gibi.

 

***

Yürürken gördük, Dağdaki mevcut boş alanlara yapılan sosyal tesislerin büyük bölümü tamamlanmış durumda. Girişinde ahşap kapısıyla vatandaşları karşılayan Gaziler Dağı içerisindeki farklı sosyal alanlarla cazibesini artırmış. Başkan Karaosmanoğlu bir hafta sonra bu tesislerde artık sabah kahvaltılarının yapılabileceğini, ilk etapta buraları kendilerinin işleteceğini söyledi. Yürürken yapılan sohbette ağaç türlerinden de bahsedildi Gaziler Dağı’nın. Ortaya atılan bir görüşü cevaplarken Başkan, ” Buraya çınar gitmez. Çınar büyümez burada. Ihlamur gider. Ihlamur çok güzel bir ağaçtır…” diyordu. Mevcut Çam ağaçlarının da özenle korunması ve bakılması gerektiğini de söyledi.

Dağın içinde 2 adet ahşap kaplamalı büfe, bir adet kafeterya, bir adet gözlem kulesi artık hazır durumda. Ormanın içinde mevsimlik işçiler çalışıyorlar. "24 saat gözetim altında burası “ diyor Başkan. Biz burayı devralmadan önce bakınız şu meşe fidanları kesiliyordu, ama şimdi öyle bir şey yok. Korunuyor burası. Biz koruyacağız ve ormanı daha güzel hale getireceğiz…İleride Spor kompleksi olarak ayrılan alanda, 2 adet mini futbol, bir adet basketbol, bir adet de voleybol sahası göze çarpıyor hemen. Buraları da geziyoruz. Fitness alanı, çocuk oyun alanları, barbeküler ve farklı ebatlarda kamelyalar da inşa edilmiş durumda.

Karaosmanoğlu ve gazetecilerin bu haftaki sabah yürüyüşüne Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, birim müdürleri ile AKP Gebze İlçe Başkanı Yılmaz Bayram da katıldı.

***

Yaklaşık 50 dakikalık yürüyüşümüzün sonunda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “ Gebzeliler bu dağın ve ormanın kıymetini bilsin. Her şeyi onlar için yapıyoruz. Sabahları sağlık için yürüsünler, yürürken de ormanlarına gözü gibi baksınlar…” diyerek bizi Gebze Belediyesi’nin Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bol limonlu süzme mercimek çorbası içmeye davet etti. Çorbalarımızı ve akabinde çaylarımızı içerek gazetelerimizin yolunu tuttuk. Bir sabah yürüyüşü de böyle sona erdi.

Gaziler Dağımızı gözümüz gibi koruyalım!

Çünkü başka ormanımız yok!

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Kocaeli Kitap Fuarına Damgasını Vuran, Yazar Aile22 Ekim 2023 Saat: 10:43
Evet yanlış duymadınız!
Cenneti cehenneme çevirmek!16 Ekim 2023 Saat: 17:13
Dünyada turizmden bahsedildiğinde, Türkiye’de önce İstanbul, sonra da Bodrum gelir.
Şimdi Hatay Zamanı…23 Mart 2022 Saat: 22:59
Hatay, Türkiye’nin kadim kentlerinden birisi olmakla kalmayıp medeniyetlerin doğduğu kent.
Marmaris ve 20 lira12 Haziran 2021 Saat: 14:57
Marmaris’in 20 lira ile ne ilgisi var diyeceksiniz?
Üstgeçidin ismini değiştirenlerde, kabul eden de utanmalıdır12 Şubat 2020 Saat: 18:55
Artık hiçbir değerin kıymeti harbiyesi kalmamıştır
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat