Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

Bu Kez Yanılmadım, Ama…

7 Haziran 2015 genel seçimleri öncesi yazdığım makalenin son cümlesi ‘’Umarım bu kez yanılmıyorumdur’’ diye bitiyordu.

14 Haziran 2015 Saat: 12:38

Kastettiğim ‘’Yanılmama’’ hali, seçim sonuçlarıyla ilgiliydi.

Benim uzun yıllardır özlemini duyduğum ‘’Sosyal Demokrat’’ bir iktidarın zamanının geldiğini bekleme halim, çok uzun yıllardır devam ediyor.

Son seçimlerden önce Ülkedeki sosyo/ekonomik ortam, CHP.nin seçim bildirgesinde ortaya koyduğu vaatler ile, artık beklentilerimin sona ereceğini işaret ediyordu.

Ayrıca; iktidar partisinin dışındaki bütün iddialı siyasi partilerin vaatleri de, CHP.nin seçim bildirgesindeki ekonomik vaatlerle benzeşiyordu.

O halde iktidar partisinin seçmenden iyi bir ders almasının zamanı gelmişti. Nitekim, bu anlamda beklentilerim gerçekleşti. AKP iktidarı sonlandırıldı ve tek başına tekrar iş başına gelmesi halkımızın siyasi tercihiyle engellendi.

Ama; bütün bu olumlu gelişmelere ön ayak olan ana muhalefet partisi CHP.  bırakın birinci parti olmayı, bir önceki seçimlerde aldığı oy oranının bile gerisine düştü. Yüzde yirmi beş oy oranı ile yine 2.nci parti oldu. Bu tablo benim beklentilerimi asla karşılamıyor.

Şimdi koalisyon görüşmeleri yapılacak ve yeni bir hükümetin kurulmasına çalışılacak.

Bu aşamada siyasi gözlemciler ve köşe yazarları, nasıl bir Hükümet kurulması gerektiğiyle   ilgili görüş ve düşüncelerini kamu oyu ile paylaşıyor. Bu konuda yeteri kadar tartışma yapılıyor.

Benim burada incelemeye ve cevabını bulmaya çalışacağım soru şudur:

Neden CHP. seçmenden yeterli desteği görmüyor?

Aşağıda Soru/Cevap şeklinde incelemeye çalışacağım:

Soru : Seçmen, CHP.yi toplumun değer yargılarıyla ters düşen aşırı seküler ve dışlayıcı laiklik anlayışına sahip bir siyasi parti olarak mı görüyor?

Cevap : Bu şekilde görüntü veren kesim CHP. den ayrılıp farklı siyasi oluşumlara katıldılar. Ayrıca; başörtüsü yasağı gibi uygulamalar reddediliyor, inançlı kesimlerle dindar parti yöneticileri iş başına getirilerek sağlam ilişki kurulmaya çalışılıyor. Herhalde bunlar yeterli gelmiyor. CHP.nin dindarlarla sıkıntısı olmadığı, sadece dinin istismarına karşı çıktığı anlatılabilmeli.

Soru: Seçmen sosyal demokrasiyi tanıyor mu? Sosyalizmle eş anlamlı mı görüyor?

Cevap: Bırakın ortalama seçmen kitlesini, kendilerini solda görenlerin bile sosyal demokrasi ile sosyalizm arasındaki farkı anlamamakta ısrarcı olduklarını görüyoruz. Örneğin; sosyal demokrasinin ancak piyasa ekonomisinin  işlerlikte olduğu, özgürlüklerin ve liberal demokrasinin var olduğu ortamlarda haksızlıklara ve eşitsizliklere karşı geliştirilmiş bir siyasi yapılanma olduğunun anlaşılması gerekir. Sosyal demokrasiden bilimsel sosyalizme geçiş henüz denenmemiştir. Sosyal demokrasiyi olduğu gibi kabul etmek gerekir. Aksi taktirde ne İsa’ya ne Musa’ya yaranılmayacağı gibi, geniş halk kesimlerine ulaşılması da imkansız hale getirilir.

Soru: Alternatif sol ekonomik çözümler ifadesi, ne anlama geliyor?

Cevap : Halkın yaşam alanını daraltan, ekonomik sömürüye geçit veren ‘’Neo liberal’’ ekonomik modelin reddi anlamına geliyor. Yerine; Vahşi kapitalizmin aşırılıklarını törpüleyen, fırsat eşitliği ve gelir dağılımı adaleti sunan ‘’Sosyal piyasa ekonomisi’’ diye adlandırılan ekonomik modelin tercih edileceği detaylı bir şekilde topluma anlatılabilmeli.

Soru: Ekonomik büyüme, sosyal piyasa ekonomisinde geçerli değil mi’dir?

Cevap: Sağlıklı bir ekonomik büyüme tercih edilmelidir. Üretime, inovasyona, ar-ge’ye dayalı büyümenin, borç ekonomisine dayalı vahşi tüketime tercih edilmesi gerektiği toplumla paylaşılmalıdır. Sosyal piyasa ekonomisi, yapısı gereği zaten bu durumun gerçekleşmesiyle mümkündür. Bu soru/cevapları ne kadar arttırırsak o kadar anlaşılır oluruz diye düşünüyorum

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!24 Temmuz 2020 Saat: 19:10
Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat