Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

Avm. Yasa Tasarısı Hakkında Ticaret Odası Ne Düşünüyor?

Toplumun tümünü yakından ilgilendiren yeni bir tartışma konumuz ortaya çıktı!

12 Aralık 2014 Saat: 18:59

Alışveriş merkezleri, Büyük mağazalar ve zincir mağazaların kuruluş ve çalışma esaslarına dair kanun teklifi, iktidara mensup bir grup milletvekili tarafından tasarı olarak sunuldu.

İlk tartışmalara bakacak olursak, bu kanun teklifi de daha öncekiler gibi yasalaşma imkanı bulamayacak.

Neden derseniz; yasa tasarısını sunan iktidar milletvekili kendi partisinden  ilgili Bakan’ın açıklamalarından sonra bu tasarıyı gündeme getirmiş olmaktan neredeyse mahcubiyet duyar hale gelmiş. (CNN.TÜRK. televizyon kanalında, 11.12.2014 akşamı yayınlanan Ahmet Hakan’ın tarafsız bölge programını izleyenlere sorabilirsiniz.)

Şimdi TBMM.de komisyonlarda görüşülecek olan bu tasarının ne hale getirileceğini doğrusu ben merakla bekleyeceğim. İnternet’ten AVM.Yasa tasarısı 2014 yazarak indirebileceğiniz tasarıyı toplam 18 madde olarak dikkatle inceledim. Eğer aynen yasalaşabilirse, inanın devrim gibi bir şey olur. Ama teklif sahiplerinin dahi arkasında durmayacakları yaptıkları açıklamalarla anlaşılıyor.

Benim esas merak ettiğim; yazının başlığında sorduğum sorunun yanıtıdır. Yani, Kocaeli Ticaret Odası başta olmak üzere, İlimizde kurulu diğer Ticaret Odalarının da, bu yasa tasarısı hakkında ne düşündükleridir. Birinci derecede onların üyelerini ilgilendiren bu hayati konuda, geliştirdikleri düşünceler nelerdir?

Tasarının Ticaret Odalarına yüklediği çok önemli misyon vardır:

İkinci bölüm, Kuruluş ve diğer esaslar, Madde 3- şöyle diyor:

‘’Büyük mağazaların kuruluşu, büyük mağazalar değerlendirme kurulu’nun olumlu raporuna bağlıdır. Toplam 9 üyeden oluşan bu kurulda, 2 üye Ticaret Odasının temsilcileridir.

Ayrıca; Büyük mağazalar sicili’nin oluşturulması ve belgelerinin muhafazası ile şubeleşmeyle ilgili gelişmelerin takibi yine Ticaret Odalarının  bünyesindeki bu birim tarafından sağlanacaktır.

Bunun  dışında, yine Ticaret Odası Üyelerinden olup bu AVM.lere mal verenlerin karşılaştıkları ödeme sorunlarına çözüm getiren düzenlemeler madde 11. de vardır.

Madde 12.de ise, tedarikçi ve üreticilere ürettirip satın aldıkları ürünleri kendi markaları altında satmaları halinde, bu satışların toplamı cirolarının %30’unu geçemez diye bir düzenleme var ki, üreticilerin haklı olarak yakındıkları markalaşma haklarının gasp edilmesini önleyecek etkisi vardır.

Ayrıca, anlaşmalarında yok ise, tedarikçi veya üreticiden,  Raf, katılım, reklam, anons bedeli ve benzeri uygulamalar adı altında herhangi bir ücret talep edilemeyecektir.

Tüketiciyi yanıltan kampanyalar düzenlenemeyecektir. Diğer işletmelere zarar verecek ve haksız rekabet oluşturacak şekilde satışlar yapılamayacaktır.

Görüldüğü üzere, tasarıda önemli olduğunu düşündüğüm bazı maddelerden bahsederek dikkat çekmeye çalıştım.

Konunun esas ilgilisi, Ticaret Odasıdır. Yönetim kurulu’nun net bir değerlendirmesi olmalıdır. Yok, eğer kendilerini yetkili görmüyorlarsa, bu konuyu tartışmak ve karara bağlamak üzere, tek maddeli olağanüstü meclis toplantısı düzenlenebilir. Buradan çıkacak karar, kuvvetli bir talebi dile getirecek olursa, üst kurul olan Odalar Birliğinin de desteği sağlanarak TBMM.de görev yapan vekillere doğru karar almada yardımcı olunacaktır.

Bu konu, kısır bir siyasi tartışma konusu olamaz. Ticaret hayatı içinde, uzun yıllardır sıkıntısı çekilen bir durumun düzeltilmesine imkan sağlayabilecek iyi bir çalışma olabilir.

Geçmişte benim de farklı dönemlerde yönetiminde bulunduğum Ticaret Odamızın önüne güzel bir fırsat çıkmıştır. Umarım değerlendirilir.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!24 Temmuz 2020 Saat: 19:10
Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat