Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

Aman bir yerinizi kırmayın, balıklama dalmayın…

Değerli spor sever dostlar, ve yüzme öğretmeyi kendine meslek edinmiş, edinecek olan, bu alandan ekmeğini kazanmak niyetindeki Üniversitelerin Beden Eğitimi bölümlerinde okuyan öğrenci kardeşler;

3 Nisan 2014 Saat: 12:40

   Bu hafta sizlerle “Kurbağalama yüzme”  tekniğinin yüzülüş şekli ve püf noktalarını paylaşmaktı niyetim lakin,  bu konuyu sonraki haftaya erteleyip, kulağımı tırmalayan, yanlış ve nahoş bir kaç terimi gündeme koyalım istedim; ki, sizler doğrusunu bilin ve hatası olanları düzeltin istedim. İşte bu yaygın ve yanlış söylemlerden birkaçı…1- "Yüzerken dizlerini kırmak” ya da “kulaç atarken kolunu, dirseğini kırmak..." Sevgili dostlarım, eğer dirsek ya da dizler kırıksa alçıya alınır, tıbbi bir sıkıntı durumu yani, bizle pek alakalı değil... "diz ve dirsekleri bükmemeyi” öğretmek esastır yüzmede...2- "Nargile yapmak"...Yapmayın, yaptırmayın, zararlı bir alışkanlık ne de olsa... Çocuk ya da yüzme öğrenmek isteyen birine havuza gelir gelmez ilk iş nargile öğretiyoruz, "demek ki şu nargile iyi bir şey, yoksa hoca öğretir mi hiç" şuurunu yerleştiriyoruz çocuğa... Suda nefes öğretelim, ya da “baloncuk” çıkarmayı öğretelim biz.3- "Balıklama atlamak..."

    Çok eskiden, modern yüzmeye geçiş yıllarında (1933-1955 arasında) belki kullanılması normaldi ancak şimdilerde kullanılması çok amatörce ve sokak jargonu tarzında...Balıklama atlamak  , bakınız, TDK sözlüğünde nasıl tanımlanmış: Bir işe, bir duruma, bir harekete sonucunun ne olacağını düşünmeden (girişmek).. Sık duyarız bu balıklama terimini. Ancak, bu mesleğe soyunanların kullanması, oldukça nahoş oluyor.

Laf aramızda,  ben daha  dün,  yüzme derslerine  girip eğitim veren  birinden duydum bu terimi.. “Balıklama atlayan kim var ?”  diye seslendiğinde dünyam yıkıldı inanın, yakıştıramadım, üzüldüm, en çok da yüzmeye giden, zaman ayıran, hocasının gözünün içine bakan  öğrenciler adına…

     Bizler, yüzme camiası,  konu "atlama" olduğunda:  "çıkış" deriz. yada "suyun dışından çıkış", "depar", "depar taşından çıkış" deriz.  Eğer tek ayak önde çıkış yapıyorsak buna da pivot çıkış deriz. 

Şimdi ” bizi çok da ilgilendirmiyor diyen”  var mı bilmem ama ; bu ayrıntılar, eğitim verecek olan antrenörün işine  ne kadar önem verdiğinin,  kendini ne kadar bu işe adadığının, yüzmenin temelinden yetişip yetişmediğinin, kalitesinin  bir göstergesi olacaktır. Dolayısıyla,  çocuklarımızı yüzme eğitimine göndermeye karar verdiğimizde ya da biz yüzmeye başlayalım dediğimizde zaman kaybını önleyecek ve doğru antrenör seçimi yapmamız aşamasında işe yarayacaktır. Ayrıca fazla bilginin ne zararı olur ki, eğer doğruysa, değil mi..?

Sevgi ve Sporla Kalın.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat