Özdilek

Teknoloji

Türkiye Sahte habere maruz kalan ülkelerin birincisi

Oxford Üniversitesi'ne bağlı Reuters Enstitüsü 2018 yılı Dijital Haberler Raporu'nu açıkladı. Rapora göre sahte haberlere en çok maruz kalan ülkeler listesinde Türkiye birinci sırada!..

4 Kasım 2018 Saat: 14:15
Türkiye Sahte habere maruz kalan ülkelerin birincisi
Türkiye Sahte habere maruz kalan ülkelerin birincisi

Türkiye Sahte habere maruz kalan ülkelerin birincisi
Türkiye Sahte habere maruz Oxford Üniversitesi'ne bağlı Reuters Enstitüsü 2018 yılı Dijital Haberler Raporu'nu açıkladı. Rapora göre sahte haberlere en çok maruz kalan ülkeler listesinde Türkiye birinci sırada! Türkiye Sahte habere maruz …
Türkiye Sahte habere maruz
2018 yılı Dijital Haberler Raporu'na göre 37 ülke arasında dezenformasyon ve yanıltıcı haber alanında Türkiye yüzde 49 ile birinci sırada yer alıyor. Türkiye'nin ardından yüzde 44'le Yunanistan ve Malezya geliyor. ABD’de bu oran yüzde 31, Romanya’da yüzde 38, Macaristan’da ise yüzde 42.
“Türkiye de hafta içinde en az bir kez uydurma haberle karşılaştığını belirtiyor”
Türkiye’de internette karşılaştığı bilginin doğru olup olmadığı konusunda endişe duyanların oranı ise yüzde 60. Türkiye, ankete katılmadan önceki hafta içinde en az bir kez uydurma haberle karşılaştığını belirten ülkeler arasında da birinci sırada yer alıyor. Her iki kişiden biri mutlaka asılsız bir habere denk geldiğini ifade ediyor.
“10 kişiden 7’si Devletin müdahale etmesini bekliyor”
Türkiye’de her 10 kişiden yaklaşık 7’si devletin internetteki yanlış bilgiye karşı bir şey yapması gerektiğini düşünüyor.
“Sosyal medyadaki haberlere güven yüzde 23 oranında”
Dünyada sosyal medyadaki haberlere güven yüzde 23 oranında. Türkiye’de ise bu oran yüzde 33. Yalnızca her üç kişiden biri sosyal medyadaki habere güvendiğini beyan etse de Türkiye bu konuda dünya ortalamasının üstünde.
“Facebook haber alanı olarak kullanılıyor”
Geçen yıl Facebook’u haber kaynağı olarak kullanan insan kaynağı oranı yüzde 54’ken bu yıl bu oran yüzde 51’e düşmüş. Whatsapp’ta ise yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkmış.
“Türkiye, WhatsApp’ı haber almak için kullanan dördüncü ülke”
Türkiye, Malezya, Brezilya ve İspanya’nın ardından WhatsApp’ı haber almak için kullanan dördüncü ülke. Sorulara cevap veren her üç kişiden biri haberlere erişmek için WhatsApp kullandığını ifade ediyor. 2017’de bu oran yüzde 25, 2016’da ise yüzde 17 idi. Teyit.org
Son dalga: “uydurma 15 Temmuz belgesi”
Türkiye dijital platform kaynaklı yalan haber saldırısını en son, sözde 15 Temmuz belgesiyle yaşadı. İki gündür özellikler Whatsapp grupları arasında yayılan sözde belge, Türkiye'nin en çok konuştuğu konulardan biri oldu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat