Özdilek
Turan Kayıkçı
Turan Kayıkçı

Toprak Gönüllü

“Düşündüm de, çıplak ayağıyla toprağı çiğnememiş adamdan hayır gelmiyor

22 Temmuz 2021 Saat: 19:44

    “Düşündüm de, çıplak ayağıyla toprağı çiğnememiş adamdan hayır gelmiyor, bir tarafı eksik kalıyor. Saksı çiçeği benzeri gürbüz oluyor belki, ama karçiçeğinin cana yakınlığı yok onda. İki gün suyunu geciktir, süzülür gider. Hep birilerinin eline bakar, desteksiz ayakta duramaz. Doğada yolunu yitirse, bir hafta yaşayamaz.” Böyle söylüyor Operatör Doktor Celal Kılıç.

     Ayakkabıyla çorapla değil çıplak ayakla basmalı toprağa. Yalınayak çiğnemeli onu doğanın eti,  insanınkine değmeli. Toprak da, öyle saksı toprağı ya da beton duvarlarla tutsak edilmiş topaklığından utandırılmış küçük bahçe toprağı değil: dağ, orman, tarla toprağı gibi özgür toprak olmalı ki, dokunana özgürlük bulaştırsın. Olgunlaşmış, dengeli, bilge insan için “Ayağı yere değmiş…”deyimi kullanılır. Sahil kumundan söz etmiyorum, zaten topraktan sayılsaydı adına “kum” denmezdi.

     İnsan, verimliliğinin şaşırtıcılığını görmek için, elleriyle de mıncıklamalı toprağı. Yalnızca ayağı kayıp düştüğünde değil: sevgiyle, saygıyla avuçlamalı onu. Bir tohum ekip, on, yüz, bin, milyon almalı. Üretkenliği öğrenip “Benim sadık yarim…” diyebilecek bilgeliğe ermeli.

     Siz hiç görkemli bir ağacın dalına salıncak kurup, coşkuyla sallandınız mı? Altına, gölgesine uzanıp uyudunuz mu* Tırmanıp, dalından meyve yediniz mi? Kırılan dalıyla birlikte düştüğünüzde, sağlıklı olduğunuzu anlayıp, ağaç için üzüldünüz mü? Daha düşmeden, keyifle dalda gezerken gördüğünüz minik kuş yuvasındaki sevimli yumurtaları gözlerinizle sevdiniz mi? Hayır mı? Desene sen hiç yaşamamışsın.

     Yani siz, ağacı pencere doğramasında, kapıda, masada, dolapta, tahtada, …vb, mi gördünüz? Budanan ağacın can havliyle, yeni sürüngenler çıkararak yaşamaya çabaladığını da mı görmediniz? Aşılandığında oluşan şaşırtıcı değişimi de mi? Ağacın çiçek açtığını, üzerine kuşların, kelebeklerin, arıların konduğunu, meyveyle donandığını yalnızca filmlerde, fotoğraflarda mı gördünüz? Demek ki, doğanın eğitiminden geçmediniz…

    O zaman siz, orman yakar, hayvan keser, kuş boğar, fidan kırar, çiçek ezer, insan öldürürsünüz belki de. Bir santim kalınlığındaki toprak parçasının bin yılda oluşabildiğini, yılda beş yüz milyon tonunun erozyonla kayıp gittiğini bildiğiniz vatan toprağına kayıtsız kalıp, “Çakıl taşımda, çakıl taşım…” diye tutturursunuz. Toprağı koruyan orman alanlarını villa arsası olarak kapatırsınız. Sizin gözünüzde yok olup giden toprağın değeri kalmaz.

   Sürdürülebilir kalkınmanın yolu ülke topraklarını bilinçli işlemek, yok olmasına karşı “Hayrettin KARACA” gibi canımız ve kanımız gibi korumalı. Sürdürülebilir kalkınmanın yolu; ağaçları keserek madenlere yol vermek olmamalıdır. Gelecek kuşaklara yaşanılabilir bir ülke bırakmak istiyorsak, doğadaki tüm canlıların yaşaması için seferber olmalıyız. Dereleri kurutarak, ağaçları keserek, kentleri betonlaştırarak bir ülke kalkınamaz. Tarım alanlarını yapılaşmaya açarak, oksijen deposu olan orman alanlarını birkaç müteahhitte peşkeş çekerek yaşanılabilir bir ülke bırakamayız.

    Toprak gönüllü olsanız, dersem kızmazsınız herhalde. İnsanca kalın.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

2023 seçimlerini belirleyen yazgı13 Nisan 2023 Saat: 22:20
2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri 14 Mayıs 2023 Pazar günü ülke genelinde ve dış temsilciliklerinde yapılacak.
Kuruluşunun 174. Yıldönümünde Öğretmen Okulları (16 Mart)16 Mart 2023 Saat: 19:05
Türkiye’de öğretmen yetiştirme alanında önemli ve kalıcı bir yeri olan öğretmen okullarının kuruluşunun 175. yılını kutluyoruz.
Sanat Neden Gereklidir.8 Mart 2023 Saat: 09:54
Sanat: Bir duygu, tasarı, güzellik vb. anlatımda kullanılan yöntemlerin tamamı veya
bu anlatım sonucu ortaya çıkan üstün yaratıcılık.
Ulusça Öldük Enkaz Altında19 Şubat 2023 Saat: 21:37
Yıllardır yer bilimciler, jeoloji uzmanları deprem ülkesi olan yurdumuzda büyük depremlerle karşılaşacağımızı avazları çıktığı kadar bağırdılar.
Çeker, ek zam talebi karşılanmalı8 Ocak 2023 Saat: 11:16
Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Ömer Çeker, 2023 yılının ilk yarı yılı için Kamu Çalışanlarına yapılan maaş zam oranının düşük olması nedeniyle % 5 artışla % 30 seviyesine çıkarılan zam oranı yeterli değildir. Kamu çalışanlarının ek zam taleb
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat