Özdilek

Güncel

Nevruz Coşkus Derince’de yaşandı

Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kocaeli Yörükleri Kültür ve Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği işbirliğinde hazırlanan ‘Nevruz Kutlaması Derince gerçekleşti.

21 Mart 2019 Saat: 16:50
Nevruz Coşkus Derince’de yaşandı
Nevruz Coşkus Derince’de yaşandı

Nevruz Coşkus Derince’de yaşandı

Etkinliğe İl Kültür ve Turizm Müdür vekili Ercan Yamen, müdür yardımcısı Ayhan Zeren, Dernek Başkanı Mahmut Budak ile bağlı dernek kuruluşları, AK Parti Derince Belediye Başkanı Adayı Zeki Aygün, CHP Derince Belediye Başkan Adayı Av. Sertif Gökçe, SP Derince Belediye Başkan adayı Halil Kayın, muhtarlar adayları ve davetliler katıldı.

İlk defa açık havada kutlandı

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Nevruz Kutlama programının açılış konuşmasını ev sahibi olan dernek başkanı Mahmut Budak gerçekleştirdi. İlk defa derneklerinde kutlanacak olan Nevruz programı için gösterilen ilgi ve katılım için davetliler teşekkür etti. Budak, kısa konuşmasının sonunda herkesin Nevruz bayramını tebrik etti.

Nevruz Coşkus Derince’de yaşandı

Ardından söz alan Kültür ve Turizm Müdür vekili Ercan Yamen, Nevruz’un Türk kültüründeki önemine dikkat çekerek şöyle konuştu:

Kültürümüzde 100 yıllık gelenek

“Bizi birbirimize bağlayan bu günde bizi konuk eden Yörükler Derneğimizin ev sahipliğine ve organizasyonuna teşekkür ediyorum. Nevruz, eski bir gelenektir. 100 yıllara dayanan gelenektir. ‘Nev’ yeni, ‘Ruz’ ise gün demek. Yani; yenigün demektir. Başlangıçların ayrı bir yeri vardır. Buda baharın başlangıç sayılır. Bugün gece gündüz eşitlenecek ve tüm dilekler tutulacak, Bu halk kültürlerimizde olan bir gelenektir”

Nevruz’un bir meyvesi barıştır

“Bahar coşkusunu birlikte yaşamak için buradayız. Bu bayram bolluk, bereket, hoşgörü ve sevgi demektir. Bunun meyvesi ise barıştır. Bu kültür de Anadolu toprakları üzerinde hep vardı. Kimdir Mevla’nadır, Yunus Emre, Hoca Nasrettin, Hacı Bektaş Veli’dir. Eğer bu kültürü yaşatabilirsek, ‘Yurt’ta Sulh Cihan’da Sulh’ demek diyen Mustafa Kemal’dir. Ne mutlu bize böyle bir bayramı kutluyoruz. Hepinizin Nevruz Bayramı kutlu olsun”  

Yumurta tokuşturuldu, demir dövüldü

Konuşmaların ardından Fatih İlköğretim Okulu öğrencilerinden Ecrin İpek Çetin ile Yaren Ezgi Argun’da ‘Nevruz’ konuluşu şiirlerini yöresel kıyafetler giyerek okudu. Ardından Derince İlçe Halk eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösterisiyle program devam etti. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Ezgi Yeşilyurt, ‘Türk Kültüründe Nevruz’ konulu güzel bir sunum gerçekleştirdi. Program, yumurta tokuşturma, demir dövme, ateş yapılması ve Yasin Koçman yönetiminde halk konseriyle devam etti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat