Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Nakit ödeme kısıtlamasında özellikli durum

Bilindiği üzere Maliye Bakanlığının kayıt dışı işlemleri önlemek amacıyla 7.000 TL’yi aşan ödemelerin banka finans kuruluşları ve PTT aracılığı ile yapılması zorunluluğu getirmişti.

24 Aralık 2018 Saat: 13:36

Bu zorunluluğa fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tacirler, serbest meslek erbabı ve basit usule tabi olanlarda bu uygulamanın için yer almaktadır. 2003 yılından beri uygulamada bulunan bu işlem ile ilgili mükelleflerimiz çoğu kez cezaya muhatap olmuşlardır.

 

            Uymayanlara Uygulanan Ceza Nedir?

 

            Bu zorunluluğa uymayanlara her işlem başına işleme esas tutarın %5 kadar özel usulsüzlük cezası kesilir. Örneğin banka sisteminden geçirilmesi gerektiği halde geçirilmeyen 500.000 TL toplam işlem varsa %5 olan 25.000 TL ceza kesilir. Üstelik cezanın üst sınırı da 1.200.000 TL olup bu tutara kadar ceza kesilebilir.

 

Şirket ortaklarının şirkete verdiği veya aldığı paralarda bu kapsamdamıdır?

 

            İnceleme elemanları yaptıkları incelemelerde şirket ortaklarının şirketten çektiği veya verdiği nakitler içinde VUK’nun mükerrer 355. maddesindeki cezayı uygulamayı önermektedir.

           

            Ancak yargının aynı görüşte olmadığı görülmektedir.

 

            Konuya ilişkin olarak Danıştay 9. Dairesinin E. 2010/1778, K 2011/394 sayılı kararı şöyledir “Davacı hakkında düzenlenen vergi inceleme raporuna istinaden, 213 sayılı Kanunun mükerrer 355/4. maddesi uyarınca, 2006 yılına ilişkin olarak kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemiyle açılan davayı; 320 ve 322 sıra no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerince birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 8.000 TL’sini (o tarihte 8.000 TL idi) aşan tahsilat ve ödemelerinin banka veya özel finans kurumları aracı kılınarak yapılmasının ve bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsikinin zorunlu olduğunun yer aldığı, olayda ise davacının bu yönde bir işlemi tespit edilmediği, bu durumda ortaklar ile şirket arasında yapılan tahsilat ve ödeme işlemlerinin banka ve benzeri finans kurumları ile yapılmadığı gerekçesi ile kesilen özel usulsüzlük cezasında isabet görülmediği gerekçesiyle kabul eden İzmir 3. Vergi Mahkemesinin 09/10/2009 tarih ve E:2009/1191, K:2009/1493 sayılı kararının; kesilen cezanın yasal olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.” denilerek,

“Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle gerekçesi yukarıda açıklanan Vergi Mahkemesi kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup, temyiz istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen iddialar, sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından,

Temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına, 16.02.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.” sonuç kanaati belirtilmiştir. Görüldüğü üzere yargının görüşü şirket ortaklarının şirkete verdiği veya aldığı paralarla ilgili finans kurumlarına yatırıldığının tevsiki zorunlu bulunmamaktadır.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Yerel Seçimler ve CHP8 Nisan 2024 Saat: 07:56
Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisi beklentilerin de üstünde önemli bir başarı sağladı.
Firmalar dikkat!31 Mart 2024 Saat: 16:13
Yerel seçimler bitti. Olağanüstü bir durum olmazsa, 4 yıl
ülkede seçim atmosferi olmayacak.
Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat