Özdilek

Ekonomi

Zeytinoğlu, sanayi üretimi ve işgücü verilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayi üretimi ve işgücü verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu

10 Ocak 2024 Saat: 20:38
Zeytinoğlu, sanayi üretimi ve işgücü verilerini değerlendirdi
Zeytinoğlu, sanayi üretimi ve işgücü verilerini değerlendirdi

Zeytinoğlu, sanayi üretimi ve işgücü verilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan kasım ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Sanayi üretim endeksi kasımda aylık bazda yüzde 1.4 gerilerken, yıllık bazda yüzde 0.2 arttı. En büyük ticaret partnerimiz Avrupa ekonomisindeki durgunluk, Çin’den Avrupa’ya taşıma maliyetlerindeki düşüşlerin ihracat rekabetimizi zorladığı dönemin üretime yansımalarını görüyoruz. Sektörlere baktığımızda ise, geleceğe yönelik yatırım ve büyümeyi işaret eden sermaye malları üretiminde yıllık yüzde 6.2’lik, orta yüksek teknolojili ürünlerde yıllık yüzde 3.8’lik artışlar dikkat çekici. Bunun yanında, aylık bazda baktığımızda sadece yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 0.1’lik küçük de olsa bir artış olduğunu görüyoruz. Katma değerli üretim açısından bu kalemlerde artışlar olmasını önemsiyoruz” dedi.

 

İşgücü verleri

TÜİK tarafından açıklanan kasım ayı işgücü verilerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Kasım ayında işsizlik oranı yüzde 9 ile bir önceki yılın aynı ayına göre 1.1 puan gerilerken, ekim ayına göre 0.4 puan arttı. Potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise yüzde 22.7 olarak gerçekleşti. Burada da aylık bazda 1.3 puan, geçen yıla göre 2 puanlık artış olduğu görüyoruz” şeklinde konuştu.

 

Çalışabilir nüfus

Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda, Ekimden kasıma çalışabilir nüfus 48 bin kişi artarken, işgücü 122 bin kişi azalmış. İstihdam edilenler ise 236 bin kişi gerilemiş. Asıl izlenmesi gereken toplam çalışan sayısının kasım itibariyle 31 milyon 611 bin kişi olduğunu görüyoruz. Ekimde bu rakam 31.8 milyon kişi idi. Her zaman dile getirdiğimiz, nüfusumuza oranla bunun daha yüksek seviyelere ulaşması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat