Özdilek

Ekonomi

Zeytinoğlu, eylül ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu

4 Ekim 2023 Saat: 20:36
Zeytinoğlu, eylül ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi
Zeytinoğlu, eylül ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

Zeytinoğlu, eylül ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Zeytinoğlu, “Eylül ayında ihracatımız 22 milyar 670 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre ihracatımız yüzde 0.3 arttı. Bu ihracat rakamı eylül ayları içerisinde en yüksek değer oldu. Ancak ihracat artış hızının yavaşladığını görüyoruz. Burada en büyük ticaret partnerimiz Avrupa’daki yavaşlama ile döviz kurlarının ihracatı destekler seviyede olmamasının etkileri olduğunu düşünüyoruz. Kurların rekabetçi seviyede olmasını üretim ve ihracat artışları açısından çok önemsiyoruz. Bunun tüketim malları ithalatı talebinde de yavaşlamayı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

 İhracat yapılan ülkeler

Zeytinoğlu, en fazla ihracat yapılan ilk beş ülkeden sadece İtalya ile yüzde 19.2 artış olduğunu, Almanya ile yüzde 4.4, ABD ile yüzde 12.7, Irak ile yüzde 6.2, İngiltere ile yüzde 11.1’lik gerilemeler olduğunu söyledi.

 Eylül ayı ithalatı

Eylül ayı ithalatına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu “Eylül ayında ithalat 27 milyar 658 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.1’lik gerileme olduğunu görüyoruz. Alt kalemlerine baktığımızda; yatırım (sermaye) mallarında yüzde 14.9’luk artış,  hammadde (ara mallar) ithalatında yüzde 23.6 gerileme ve tüketim malları ithalatında yüzde 37.4 oranında artış var. Üretim ve yatırıma yönelik artışları olumlu bulurken, tüketim malları ithalatında daha dikkatli davranılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat