Özdilek

Teknoloji

Yüksek Hassasiyetli Paralel Robot

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

          Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Zafer BİNGÜL başkanlığında Doç. Dr. Cüneyt OYSU, Yrd. Doç. Dr. Serdar KÜÇÜK ve Arş. Gör. Selçuk KİZİR stewart platormu olarak bilinen sistemi tasarlayıp fiziksel olarak gerçekleştirmişlerdir. Bu paralel robot insan elinin hassasiyetinin on binde birine ulaşmakta ve insan elinin sağlayabildiği tüm hareketliliği sağlamaktadır. Bu nedenle yapılan hassas işlemlerin bu robot kullanılarak yapılmasıyla büyük başarılar elde edileceği öngörülmektedir. Örnek uygulama alanı olarak tıp ve cerrahi alanları gösterilebilir. Proje ekibinin bundan sonraki amacı robotu bu alanlara uygulamak olacaktır.

Gerçekleştirilen sistemin hassasiyeti lazer ölçüm sistemi (interferometre) kullanılarak ölçülmüş ve 534 nm 'lik hareket değişimi görülmüştür.

çalışma Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK), tarafından 107M148 nolu araştırma projesi kapsamında destek sağlanmıştır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat