Özdilek

Kültür/Sanat

Yukarı Ulaşlı’daki Tarihî Osmanlı Hamam'da restorasyon başladı

Gölcük Belediyesi kültürel mirasa sahip çıkma ve ilçenin turistik gelişmesine katkı sağlama çalışmaları kapsamında Ulaşlı’da bulunan tarihî Osmanlı Hamamı'nın restorasyon çalışmaları başladı.

31 Ekim 2022 Saat: 12:16
Yukarı Ulaşlı’daki Tarihî Osmanlı Hamamda restorasyon başladı
Yukarı Ulaşlı’daki Tarihî Osmanlı Hamam'da restorasyon başladı

Yukarı Ulaşlı’daki Tarihî Osmanlı Hamam'da restorasyon başladı

Gölcük Belediyesi kültürel mirasa sahip çıkma ve ilçenin turistik gelişmesine katkı sağlama çalışmaları kapsamında Ulaşlı’da bulunan tarihî Osmanlı Hamamı'nın restorasyon çalışmaları başladı.

 

Gölcük Belediyesi tarihsel ve kültürel mirasa sahip çıkmak ve ilçenin turistik gelişimine katkı sağlamak amacıyla yaptığı çalışmalara devam ediyor. Bu kapsamda Ulaşlı’da, mülkiyeti Gölcük Belediyesi’ne ait arsada bulunan, II. Gurup Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescil edilen Tarihî Osmanlı Hamamı'nın restorasyon çalışmalarına başlandı. Restorasyon ile tarihî hamam aslına ve fonksiyonuna uygun olarak yeniden imar ve ihya edilecek.

 

Kazı çalışmalarının ardından restorasyon başladı Gölcük Belediyesi; Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 22.06.2021 tarih ve 5242 sayılı kararıyla, Tarihî Osmanlı Hamamı'nın arkeolojik kazı ve temizlik çalışmalarını Kocaeli Müze Müdürlüğü denetiminde yapmıştı. Çalışmaların ardından hamamın restorasyon ihalesi; Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerine uygun olarak yapıldı. İhaleyi kazanan firmaya yer teslimi sonrasında, restorasyon çalışmaları başladı.

 

Örcün tarihî hamam restorasyonu Gölcük Belediyesi’nin tarihsel ve kültürel mirasa sahip çıkma çalışmaları kapsamında Örcün Sultan Baba Türbesi yakınındaki hamamın restorasyonunu tamamlanmıştı. Yeniden inşa edilen hamam, halen Hattat Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i Hat Müzesi olarak kullanılıyor.

 

Değirmendere yukarı mahalle’dekı tarihî hamam Bir başka çalışma ile Değirmendere Yukarı Mahalledeki tarihî hamamın da, aslına ve işlevine uygun şekilde restorasyonu tamamlandı.

 

Halıdere’deki tarihî hamam Yukarı Halıdere’deki tarihî hamamın bulunduğu arsa Gölcük Belediyesi tarafından satın alındı. Tarihî hamamı, korunması gereken kültür varlığı olarak Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na tescil ettirildi. Tarihi bir değerin yok olmasını önlendiği çalışma ile yapının arkeolojik kazısı tamamlandı. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin onaylanmasından sonra, tarihi hamam için restorasyon ihalesine çıkılacak.

 

Tarihî çeşmeler İlçedeki bir çok yapının ihya edildiği çalışmalarda Örcün’de kitabesi bulunan 5 tarihi çeşme ve Şirinköy Merkez’de 1839 tarihli kitabesi günümüze ulaşan çeşmenin yapımını tamamlandı. Halen Siretiye’deki, Osmanlı Dönemi’nde 2 kitabesi olan çeşmenin yapımı ise devam ediyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat