Özdilek

Siyaset

Yatırımcılara ‘bedelsiz arsa’ kolaylığı geliyor

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

      Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kalkınmada öncelikli bazı illerde yatırımcılara Organize Sanayi Bölgeleri’nde bedelsiz arsa tahsisini öngören düzenlemenin Meclis gündeminde olduğunu söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün:

“Şehir çevrelerinde bulunan sanayi bölgeleri, ıslah organize sanayi bölgesi olmaya hak kazanırlarsa, organize sanayi bölgelerinin yararlandığı her türlü teşvik ve kolaylıktan yararlanabilecekler''

''Şu an Meclis gündeminde olan ve Salı günü yasalaşmasını beklediğimiz Torba Kanun'un kabulüyle birlikte, Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği kalkınmada öncelikli bazı illerimizde, yatırımcılarımıza organize sanayi bölgelerinden bedelsiz arsa tahsisi yapmak mümkün olacak''

 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, şehir çevrelerinde bulunan sanayi bölgeleri ile ilgili olarak, ''Eğer bu bölgeler ıslah organize sanayi bölgesi olmaya hak kazanırlarsa, organize sanayi bölgelerinin yararlandığı her türlü teşvik ve kolaylıktan yararlanabilecekler'' dedi.

Ergün, Türkiye'nin yolunu açmanın özel sektörün yolunu açmaktan geçtiğini çok iyi bildiklerini, ekonomi yönetimini bu anlayışla sürdürdüklerini söyledi.

Türkiye'nin son yıllarda ekonomik, sosyal ve demokratik alanlarda önemli bir değişim yaşadığına işaret eden Bakan Ergün, eskiden krizlerle malul olan Türkiye ekonomisinin, bugün küresel bir krizde dahi dimdik ayakta durmayı başardığını vurguladı.

Ergün, 2011 yılının daha da iyi olacağını, potansiyeli açığa çıkarmak için, ülkedeki belirsizlikleri azaltan, geleceğe güvenle bakmalarını sağlayan bir ortam oluşturduklarını anlattı.

Türkiye ekonomisinin 2010 yılının tamamında yüzde 8 civarında büyüme yaşamasının beklendiğini söyleyen Ergün, ''Küresel krizden önce 27 çeyrek üst üste büyüyerek bir rekora imza atmıştık; şimdi yeni bir rekor kıracağımız bir dönemin başındayız. Eskiden birkaç yıl büyüyen sonra daralan bir ekonomik yapımız vardı; şimdi artık istikrarlı bir büyüme dönemine giriyoruz. Dünyada dengeleri olağanüstü sarsacak gelişmeler olmadıkça, Türkiye'nin büyüme trendi istikrarlı bir şekilde devam edecektir, etmelidir'' diye konuştu.

2023 hedeflerine ulaşmak için, özel sektörü daha rekabetçi bir yapıya taşımaları gerektiğini bildiklerini belirten Ergün, bu nedenle özellikle ARGE, yenilikçilik, markalaşma ve tasarım gibi alanlara büyük bir önem verdiklerini kaydetti.

Ergün, ''Türkiye gibi ülkelerin büyümeleri, özel sektörün yapacağı yatırım, üretim ve ihracata bağlıdır. Bu nedenle, reformlarımıza ara vermeden, özel sektörümüze küresel rekabet gücü kazandıracak adımları atmaya devam edeceğiz'' dedi.

Sanayi Strateji Belgesini uygulamaya başladıklarını anımsatan Ergün, belgeye paralel olarak otomotiv, makine, kimya, seramik ve demir-çelik gibi sektörler için de strateji belgesi ve eylem planları hazırladıklarını söyledi. Ergün, bu alt sektörlere ilişkin strateji belgelerini de bu yıl içinde tamamlayarak uygulamaya başlayacaklarını, bu yıl sonuna kadar, geçtiğimiz yıl uygulamaya başladıkları esnaf ve sanatkârlar strateji belgesindeki eylemleri de hayata geçirmiş olacaklarını ifade etti.

Nihat Ergün, ''Bugüne kadar bizde teknoloji yatırımını, ARGE harcamalarını sadece büyük işletmeler yapar şeklinde yanlış bir kanaat yerleşmiş. Oysa en küçük işletmenin bile bu konuya önem vermesi, dünyaya açılması, ihracat yapması gerekiyor'' şeklinde konuştu.

''ORTAKLIK KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRMAK GEREK''

Türkiye'de en önemli sorunlarından birisinin de işletmelerin küçük ve dağınık yapıda olması olduğuna işaret eden Bakan Ergün, ortaklık kültürünü, birleşmeleri ve kümelenme faaliyetlerini yaygınlaştırmak gerektiğine dikkati çekti.

Ergün, ''Küresel rekabet ortamında ayakta kalabilmek için yerel işbirliği projeleri geliştirmek çok önemlidir, bu durum, özellikle altyapı ve teknoloji yatırımlarında belirgin bir şekilde açığa çıkmaktadır. KOSGEB'in işbirliği ve ortaklık projeleri geliştiren ve böylece büyüme stratejileri oluşturan işletmeler için hazırladığı bir destek programı mevcuttur'' diye konuştu.

Ergün, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun, Türkiye'de yatırım ve iş yapma ortamının iyileşmesi, şirketlerde kurumsal yönetim ilkelerinin benimsenmesi, kayıt dışılığın önlenmesi ve bilgi toplumuna uygun hizmetlerin ön plana çıkması gibi birçok alanda önemli katkı sağlayacağına işaret etti. Ergün, TBMM Genel Kurulunda yapılan görüşmelerde, bu kanuna özellikle KOBİ'leri yakından ilgilendiren bir madde ilave ettiklerini, küçük işletmelerin alacaklarının önce ve zamanında ödenmesiyle ilgili hüküm koyduklarını anlattı.

Geçtiğimiz günlerde yasalaşan Torba Kanun'da da iş dünyasını yakından ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunduğuna dikkati çeken Ergün, ''Özellikle kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemeler, küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz için önemli bir fırsat oluşturacaktır'' dedi.

YATIRIMCILARA ‘BEDELSİZ ARSA’ TAHSİSİ…

Ergün, şu an Meclis gündeminde olan ve Salı günü yasalaşmasını bekledikleri Torba Kanun'da da iş dünyası için önemli hükümler bulunduğunu, bu kanunun kabulüyle birlikte, Bakanlar Kurulunun belirleyeceği kalkınmada öncelikli bazı illerde, yatırımcılara Organize Sanayi Bölgelerinden bedelsiz arsa tahsisi yapmanın mümkün olacağını belirtti.

Bir diğer önemli düzenlemenin de şehir çevrelerinde bulunan sanayi bölgeleriyle ilgili olduğunu ifade eden Ergün, kanunun kabulünden sonra, şehirlerde komisyonlar kurulacağını, bu bölgelerin organize sanayi bölgesi olma yönündeki başvurularının bu komisyonlarda değerlendirileceğini söyledi. Ergün, bu bölgelerin ıslah organize sanayi bölgesi olmaya hak kazanması durumunda, organize sanayi bölgelerinin yararlandığı her türlü teşvik ve kolaylıktan yararlanabileceklerinin altını çizdi.

Ergün, ''Biz iş dünyamızın işini kolaylaştıracak, yatırım ortamını iyileştirecek bu tür düzenlemeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz'' dedi.

''HÜKÜMETİMİZ SEÇİM EKONOMİSİ YOLLARINA SAPMAYACAKTIR''

Genel seçime ilişkin olarak da Bakan Ergün, şunları kaydetti:

''Önümüzde genel seçim var. Yavaş yavaş tansiyon yükselecektir, Türkiye'nin gerçek gündeminden belki de sapması istenecektir. Şunu ifade etmek isterim ki, genel seçim, bizi gerçek gündemimiz olan yatırımdan, ihracattan, istihdamdan, asla uzaklaştırmayacaktır. Hükümetimiz bundan önceki seçimlerde olduğu gibi, bu seçim ortamında da asla popülizm yapmayacak, eski dönemlerdeki gibi seçim ekonomisi yollarına sapmayacaktır. Bu konuda iş dünyamızın içi rahat olsun. Zaten bütçenin ilk iki ay fazla vermesi de bu gerçeği açıkça gösteriyor. Yabancı yatırımcılar nezdinde bir risk olarak algılanan genel seçimin de geride kalmasıyla birlikte, Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir bir seviyeye çıkacağını düşünüyorum.''

Türkiye'nin bu genel seçimle birlikte, 2023 hedeflerine ulaşma yolunda, önemli bir geçitten güçlü bir şekilde çıkacağına inancının tam olduğunu ifade eden Ergün, ''Seçimin sonuçlarıyla ilgili Türkiye'de kimsenin kafasında bir soru işareti yok. Seçimin sonuçları üç aşağı beş yukarı bellidir. Türkiye'de siyasi istikrar ve güven ortamı devam edecektir. AK Parti'nin üçüncü iktidar dönemi devam edecektir'' dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat