Özdilek

Kültür/Sanat

Yasalar hala düzenlenmedi TMMOB “Depremi unutturmayacağız

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

 

 

 

 

 

 

Nedim Kara, “Siyasal iktidar, nedense imar yasasını, afetler yasasını, yerel yönetimler yasasını hala düzenleyememiştir” dedi.

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nedim Kara, Mimarlar Odası binasında TMMOB adına basın açıklaması yaparak TMMOB Depreme Duyarlılık Yürüyüşünün İzmit’te gerçekleşeceğini söyledi..

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve aynı zamanda Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Nedim Kara’nın yapmış olduğu basın açıklamasına Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Yalçın Ergen, İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Aykut Bozkurt ile İnşaat Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Gülsüm Sönmez katıldı.

TÜRKİYE DEPREMLE YAŞAMAYA MECBUR
Nedim Kara yaptığı açıklamada, “Ülkemiz yerkürenin en yıkıcı deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Geçmişte birçok yıkıcı deprem olduğu gibi gelecekte de yaşanacak olan depremlerle büyük can ve mal kaybına uğrayacağımız bir gerçektir. Bugünün dünyasında aklı ve bilim depremin doğasını çözdü. Deprem yerkürenin doğal süreçleridir, bu doğal sürecin oluşumu önlenemez ve engellenemez. Ancak gerekli tedbirlerle can ve mal kaybı azaltılabilir. Ülkemizde depremin ardından başka konularla depremin gerçek boyutu maskelenip bir süre sonra unutulmaktadır. Ama Türkiye depremle yaşamaya mecburdur.

ÜLKEMİZ AFET ÜLKESİ OLDU
17 Ağustos Depreminin üzerinden 12 yıl geçti, mühendis, mimar ve şehir plancılarının ülkemizin deprem tehlikesi ve riski konusunda sürekli yenilediği uyarılar siyasal iktidarca dikkate alınmamıştır. Ülkemizde imar aflarının birincil derecede önemli olduğu bilinmesi gerekir, çünkü can ve mal kaybına neden oluyor. Bilime ve mühendisliğe akla ve uygarlığa aykırı olarak siyasal iktidarlarca uygulanan rant politikaları nedeniyle, ülkemiz sadece deprem ülkesi değil, afet ülkesi oldu. Bunun ekonomik sonucu olarak da her yıl ortalama GSMH’nın ortalama yüzde 3 ile 7’si afet zararlarını karşılamaya harcanmaktadır” dedi.

SİYASAL İKTİDAR YASALARI HALA DÜZENLEYEMEDİ
Ülkemizde dereler, vadiler, ormanlar su havzaları, deprem tehlikesi içeren kısaca yapılaşmaya uygun olmayan alanlar, rant ekonomisinin baskısı altında yapılaşmaya açılıştır. Gelecekte açılmaması yönünde ciddi bir irade yoktur diyen Nedim Kara, “Siyasal iktidar, nedense imar yasasını, afetler yasasını, yerel yönetimler yasasını hala düzenleyememiştir” dedi.
“17 Ağustos 1999 depreminin 12. yılında, depremin yarattığı toplumsal sonuçlar konusunda kamuoyu duyarlılığını arttırmak, siyasal iktidarın ve yerel yönetimlerin sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla geleneksel hale gelen “TMMOB Depreme Duyarlılık Yürüyüşü”nün 4.sünün de bu yıl İzmit’te gerçekleştireceğiz”diyen Kara, “Yürüyüş bugün 21:00’da Merkez bankası önünden başlayıp, İnsan Hakları Parkında son bulacak. Daha sonra 17 Ağustos saat 03.02 de anmalara katılacağız. Bunun yanında şehir dışından gelecek binlerce TMMOB üyesi katılacak. Kocaeli halkını da bu yürüyüşte birlikte olmaya davet ediyoruz, çünkü duyarlı davranarak depremi unutmadığımızı, unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı seslendireceğiz” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat