Özdilek

Çevre

VEKİL AKAR, KANSER VE ÇARPIK SANAYİLEŞMEYE EL ATTI

Kocaeli bölgesinde son yıllarda kanserden ölümlerin gençler arasında da yaygınlaşması, son olarak geçen hafta içinde iki genç kızın da bu amansız hastalıktan hayatını kaybetmesi milletvekillerini harekete geçirdi.

29 Ocak 2013 Saat: 16:19
VEKİL AKAR, KANSER VE ÇARPIK SANAYİLEŞMEYE EL ATTI
VEKİL AKAR, KANSER VE ÇARPIK SANAYİLEŞMEYE EL ATTI
Gözler yeniden sanayi ile konut alanlarının içiçe girdiği Dilovası'na çevrilirken, bugün çok sayıda TV kanalı ekibi de bu ilçeye geldi. Kocaeli milletvekilleri de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bakanlıkların cevaplandırması için soru önergeleri verdi.

CHP Kocaeli Milletvekillerinden Haydar Akar, kendisi gibi Kocaeli Milletvekili olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Türkiye'de bulunan 500 dev fabrikanın yaklaşık yazde 10'unun Dilovası'nda bulunduğunu belirten Haydar Akar, soru önergesinde şunları kaydetti:

1. Kocaeli İli Dilovası OSB' lerde bulunan firmaların ağırlıklı faaliyet alanı nedir? Ağır metallerle ilgili faaliyetlerde bulunan firmaların dışsal zarar oluşturmamaları için almaları zorunlu olan önlemler nelerdir? Bu firmaların tamamı önlemlerin hepsini almakta mıdır? Almayan işletmeler için ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır? Kaç tane birinci ve ikinci sınıf Gayri Sıhhi Müessese bulunmaktadır? Bu Gayri Sıhhi Müesseselerin kaç tanesi ruhsat sahibidir? ve kaç tanesinin emisyon izni vardır? Ruhsat ve Emisyon izinleri bulunmayan işletmeler için ne gibi yaptırımlar Bakanlığınızca uygulanmaktadır?

2. Dilovası ile ilgili hazırlanan bütün raporlarda ve 2006 yılında açılan TBMM Araştırma Komisyonu sonucunda da belirtilen mevcut OSB lerde bulunan işletmelerin kapasite artımlarının kesinlikle yapılmaması ve yeni işletmelerin açılmaması gerektiği belirtilmiş olmasına rağmen 2006 yılından günümüze kadar kaç yeni işletme açılmıştır ve kaç mevcut işletmeye kapasite arttırımı izni verilmiştir? Mevcut bulunan işletmeler ve yeni kurulan işletmelerin kaç tanesi için ÇED raporu alınmıştır? ÇED raporu alınmayan işletmeler var ise bunlar için neden ÇED raporuna ihtiyaç duyulmamıştır?

3. Hükümetiniz yetkililerinin 2007 yılında yapmış olduğu açıklamada Dilovası'nda faaliyet gösteren fabrikaların atıklarının önemli bir kısmının endüstriyel nitelikli tehlikeli atık olduğu ve 'bu tür atık üreten sanayicilerin tehlikeli atıklarını bertaraf etme noktasında genellikle çevre kirliliğinin önlenebilmesi açısından duyarlı davranmadıkları' tespitine yer verilmekte ve bölgeye Dilovası OSB yönetimince tehlikeli atık bertaraf tesisi kurulmasının düşünüldüğü belirtilmiştir. Tespiti 2007 yılında yapılmış olan duruma ilişkin geçen yaklaşık 6 yıllık süreçte ne gibi gelişmeler olmuştur? Yapımı hala düşünülmekte midir?"

SAĞLIK BAKANINA SORULAR

Haydar Akar, Sağlık Bakanlığı'na yönelik hazırladığı soru önergesinde de kanser vakalarının tesbiti için sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısını talep etti. Akar'ın Sağlık Bakanlığı'na yönelttiği sorular ise şöyle:

1- Kocaeli'de 2007- 2013 yılları arasında ve yıl bazında il sınırları içerisindeki tüm sağlık kuruluşlarını kapsayacak şekilde hastanelere başvuran vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?

2- Bu vatandaşlarımıza konulan teşhislerin dağılımı nasıldır? Bu vatandaşlarımızın arasında kanser teşhisi konulanların ilçelere dağılımı nasıldır?

3-Kaç vatandaşımız tedavi edilebilmiş, kaç vatandaşımızın tedavisine devam edilmekte ve kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir? Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın tedavi görmekte oldukları hastalıkların dağılımı nedir?

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat