Kültür/Sanat

Vehbi Koç Vakfı Kültür Merkezi Açtı

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Ford Otosan, Gölcük’te inşa ettiği “Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi”ni bölge halkının hizmetine açtı

Vehbi Koç Vakfı ve Ford Otosan işbirliğiyle inşa edilen Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi, bölge halkının sosyal gelişimine katkı sağlayacak.

 

Kültür Merkezi’nin açılış töreni Sanayi Bakanı Nihat Ergün ile Koç Holding Şeref Başkanı ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi M. Koç’un katılımıyla gerçekleşti.

 

Kocaeli fabrikasıyla 10 yıldır Gölcük’te faaliyet gösteren Ford Otosan, bölge halkının sosyal yaşamını geliştirmek için kurduğu “Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi”nin açılışını çağdaş Türk sanatçısı Devrim Erbil resim sergisiyle yaptı.Sanayi Bakanı Nihat Ergün ile Koç Holding Şeref Başkanı ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi M. Koç’un yanı sıra açılışa Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Koç Holding ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Üyesi Ali Y. Koç ve Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay katıldı.

Semahat Arsel: “Büyük şirketler içinde bulunduğu toplumu etkilemeli”

Açılış töreninde bir konuşma yapan Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel şunları söyledi: “Büyük şirketler, özellikle büyük sanayi kuruluşları, faaliyette bulundukları yerlerde öncelikle bölge halkının genel ekonomik ve sosyal yaşantısına olumlu katkıda bulunmalıdır. ”Doğa Sevgisi” ve ”Çevre Hassasiyeti” aşılamalı, kültür, sanat ve spor alanlarında toplumu daha iyiye, daha güzele doğru taşıyan bir öncü görevi üstlenmelidir. Bu anlayışla Ford Otosan, Vehbi Koç Vakfı ile birlikte bölgede iki adet okul yapmış, mesleki eğitimin gelişmesi amacıyla meslek liselerine teknik laboratuarlar kurmuş, ekipman sağlamış, binalarını yenilemiştir. Bölgedeki birçok sosyal faaliyetin içinde çalışanlarıyla birlikte yer almıştır. 2009 yılında 40. yılını kutlayan Vehbi Koç Vakfımız ile kuruluşunun 50. yılını kutladığımız Türk sanayinin önde gelen şirketi Ford Otosan işbirliğiyle bugün de Kültür ve Yaşam Merkezimizi bölge halkının hizmetine açmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz. Merkezimiz bölgeye hayat verecek ve bölge insanını gelişmiş bir yaşam tarzıyla tanıştıracak.”

Bakan Nihat Ergün: “Ford Otosan eğitim ve kültür sanatta da lider”

Açılış törene katılan Sanayi Bakanı Nihat Ergün de konuşmasında bölgeye yaptığı katkılar nedeniyle Ford Otosan’a teşekkür etti. Bakan Ergün, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Seçim bölgem olan Kocaeli’nde istihdam yaratan, Kocaeli’nde ürettiği araçları dünyanın dört bir yanına gönderen sanayi devi Ford Otosan, kendi alanında olduğu gibi eğitime, kültür sanata verdiği önem ve sağladığı katkılarla da lider oldu. Ford Otosan’ın, bulunduğu bölgeyi dönüştürme yolundaki çalışmalarının diğer şirketlerimize örnek olmasını diliyorum.”

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay: “Bölgedeki kültür ve sosyal yaşam standardını yükseltmek için üzerimize düşen görevi yapmanın gururunu yaşıyoruz”

Ford Otosan Kocaeli Fabrikası’nın kuruluşuyla birlikte; ilçede, şehirde hatta bölgede ekonomik hayatın geliştiğini, sosyal yaşantının zenginleştiğini belirten Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, görüşlerini şöyle aktardı: “Gölcük’te geçirdiğimiz bu 10 yılda bölgeye toplam 50 milyon TL yatırım yaptık. Kocaeli Fabrikamızda bugün 8413 kişiye istihdam sağlıyoruz. 5 kıtada 60’dan fazla ülkeye Gölcük’te ürettiğimiz araçları ihraç ettik. Araçlarımızı otomotivin anavatanına bile ihraç edecek kalitede ürettik. 9 yıldır üst üste Türkiye otomotiv sektörünün lideri olduk, ulusal ve uluslararası ödüller aldık. Bugün de, toplumun kültür ve sosyal yaşam standardını yükseltmek için üzerimize düşen görevi yapmanın gururunu yaşıyoruz.”  

Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi

27.000 metrekareye kurulu, 4.700 metrekare kapalı alana sahip, eşsiz doğal güzelliğe ve mimari inceliğe sahip olan kültür merkezinde yer alan oditoryum, spor salonu, gözlem kulesi, sanat atölyeleri, restoran ve sosyal etkinliklerin yapılabileceği salonlar Ford Otosan çalışanlarının ve bölge halkının sosyal yaşamına katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirildi.

Kültür merkezinde eğitim amaçlı faaliyetlerden meslek edindirme kurslarına, kişisel gelişimden hobi kurslarına, trafik ve çevre eğitimlerinden müzikli söyleşilere kadar pek çok etkinlik yer alacak. Yetişkinlerin yanı sıra çocuklar da kendileri için düzenlenen çeşitli eğitim ve etkinliklere katılabilecek, sanat ve kültür etkinlikleri ile küçük yaşta tanışma fırsatı bulabilecekler.

 

        Ford Otosan (Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.), Ford Motor Company ve Koç Holding’in eşit oranda hisse sahibi oldukları halka açık bir şirkettir. Çok köklü iki kuruluş, Koç Holding ve Ford Motor Company’nin işbirliğinden oluşan güçlü temel ve yaratılan güçlü sinerji, Ford Otosan kurum kültürünün özünü oluşturmaktadır. Toplam 4 lokasyonda faaliyet gösteren Ford Otosan yaklaşık 8200 kişiye istihdam sağlamaktadır. 800 mühendisten oluşan Ar-Ge kadrosu ile Ford Otosan, Türkiye’nin en büyük Ar-Ge yeteneğine sahip şirketidir. 1928’de distribütörlük ile başlayan Koç Grubu’nun otomotiv serüveni 1959’da Otosan’ın kurulmasıyla endüstriyel bir nitelik kazanmıştır. Ford Otosan, bugün toplam 330 bin adet ticari araç ve 65 bin adet motor üretim kapasitesi ile, Avrupa’nın ticari araç üretim merkezi konumundadır. Ford’un fabrikaları arasındaki değerlendirmelerde Kocaeli ve İnönü fabrikaları Ford’un “En İyi Araç Üretim Merkezleri” arasında gösterilmektedir. Ford Otosan, Kocaeli fabrikasının yan sanayi üretimine yakın olmasından, kendi limanına sahip olmasına kadar çeşitli lojistik üstünlükleri elinde bulundurmaktadır. Bu lojistik üstünlükler ve düşük maliyetli, esnek üretim gücü, büyük ölçekli bir ihracat programı yürütülmesini sağlamaktadır. 5 kıta ve 60’dan fazla ülkeye ihracat yaparak ülkemize değer katmakta olan Ford Otosan, 22 Mayıs 2009 tarihinde Başbakan’ımızın da katıldığı büyük bir törenle bir ilke daha imza atarak, otomotivin anavatanı olan ABD’ye araç ihraç eden ilk kurum olma başarısını da göstermiştir.

Bayileri ile, kökleri çok eskilere dayanan bir birliktelik ve iş ortaklığı ilişkisi bulunan Ford Otosan, Türkiye’nin dört bir yanında, bu ortaklığı benimsemiş, bu ortaklığa değer katan güçlü isimlerle temsil edilmektedir. Yine Türkiye’nin dört bir yanında uzman yetkili servisler aracılığı ile, bakım, onarım ve servis hizmetleri sağlamaktadır. 2010 yılında Türkiye otomotiv pazarında 9. kez ardı ardına liderlik başarısı göstermiştir. Ford Otosan, 50 yıllık otomotiv serüveninde daha pek çok başarıya imza atmıştır ve atmaya devam edecektir.

        Ford Otosan, ülke genelinde ve faaliyette bulunduğu Kocaeli’nde çeşitli sosyal sorumluluk projelerine de imza atarak toplumun gelişimine katkı sağlıyor. Ford Otosan, Kocaeli’ndeki ihtiyaca uygun olarak kendi adını taşıyan bir ilköğretim okulu yaptırmış, Koç Holding tarafından başlatılan “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” sosyal sorumluluk projesi kapsamında, sadece 2010 yılı içerisinde bölgedeki 6 meslek lisesi ve meslek yüksek okulu ile 3 ilköğretim okuluna laboratuar kurmuş, çeşitli ekipman yardımı yapmış ve renovasyon projeleriyle öğrencilerin eğitim kalitesinin yükselmesine katkıda bulunmuştur.

Bölgede eğitime olduğu kadar sporun gelişmesine de katkıda bulunan ve çevreye olan duyarlılığı ile çeşitli ödüllere layık görülen Ford Otosan, yerel festival ve sempozyumları da sponsor olarak destekleyerek bölge halkına olan katkısını sürdürüyor.

 

Vehbi Koç Vakfı hakkında


Türkiye'de eskiden beri var olan ancak unutulmaya yüz tutmuş vakıf geleneğini canlandırmak için kurulan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk vakıflarından olan Vehbi Koç Vakfı, 17 Ocak 1969'da Vehbi Koç tarafından hayata geçirildi. Çağdaş ve gelişen bir Türkiye için; yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında yoğun faaliyet göstermeye başlayan Vakıf, kuruluşundan itibaren geçen süre içinde çok sayıda hayırsevere örnek oldu. Vehbi Koç Vakfı kurulduktan sonra bağış ve katkılarıyla çok sayıda okul, yurt, kütüphane ve klinik gibi tesis kurdu ve bunları ilgili kamu kuruluşlarına devretti; kâr amacı gütmeden kurduğu ve yönettiği eğitim, sağlık ve kültür kurumlarında önemli ilklere imza attı. Maddi ihtiyacı olan binlerce yetenekli gence eğitimde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla burs verdi.

Vehbi Koç Vakfının amacı, yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında yönetimini üstlendiği kurumları, desteklediği projeleri ve düzenli programları aracılığıyla Türkiye’nin daha hızlı gelişmesine destek olmak; tüm faaliyetlerinde “en iyiye” örnek olmak, sürdürülebilir ve tekrarlanabilir modellerle Türkiye’ye fayda sağlamaktır.

Vakıf yönetimi 1980'li yılların başında, faaliyet gösterdiği alanlarda kaynağı sağlanmış, iyi organize edilmiş projeler gerçekleştirmek için yoğun bir çalışmaya girdi. Tecrübeler, bir eserin meydana getirilmesi kadar, yaşatılmasının da önemli olduğunu gösteriyordu. Vakıf en ince ayrıntısına kadar planlayarak kurduğu tesislerin işletme sorumluluğunu da üstlenecek ve böylelikle bu kuruluşların sunduğu hizmetin kalitesi hep üst düzeyde tutulabilecekti. Her biri mükemmellik merkezi haline getirilen kuruluşlarıyla topluma örnek modeller sunacaktı. Bu anlayış çerçevesinde 1980 yılında Türkiye'nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi, 1988 yılında da Koç Özel Lisesi kuruldu. Ardından, eğitimde bütünlüğe olan inançla, Koç Üniversitesinin hazırlık çalışmalarına girişildi. Koç Üniversitesi, beş yıl gibi kısa bir süre içinde, 1993 yılında öğretime geçti ve 2000 yılında Rumeli Feneri’ndeki daimi kampusuna taşındı.

Bunlarla yetinmeyen Vakfın kültür alanındaki diğer kuruluşları Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi (VEKAM) 1994’te, Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü (AKMED) 1996’da birbiri ardına hizmete girdi. 2000 yılında Antalya'da açılan Kaleiçi Müzesi, Vakfın ikinci özel müzesi oldu. Koç Üniversitesi bünyesi dahilinde açılan Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi 2004’te faaliyete başladı.

Uzun yıllar desteklediği Amerikan Hastanesini 1995 tarihinde bünyesine dahil eden Vehbi Koç Vakfı, örnek bir sağlık tesisi yaratmak için çok büyük bir yatırıma girişti. Amerikan Hastanesi, 12 yıl süren yenileme ve genişletme çalışmalarının sonucunda en üst dünya standartlarına sahip bir sağlık kurumuna dönüştü. Vakıf ayrıca, özel bir önem verdiği hemşirelik mesleğine iki önemli kuruluşuyla -1992 yılında kurulan Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Merkezi (SANERC) ve 1999 yılında Koç Üniversitesi bünyesinde kurulan Hemşirelik Yüksek Okulu ile destek sağlamaya başladı.

Cumhuriyetin 75. yılı kutlamaları çerçevesinde giriştiği İlköğretim Okulları Projesi, Vehbi Koç Vakfı tarihinde yeni bir dönüm noktası oluşturdu. Vakıf, 8 yıllık eğitime destek vermek amacıyla Türkiye'nin dört bir yanında 13 ilköğretim okulu inşa etti. Hayırseverlerce okul yaptırılarak Milli Eğitim Bakanlığına devredilmesi geleneğine yeni bir boyut getiren Vakıf, bu çalışmasında "Yap, devret, sahip çık" anlayışını benimsedi. 1998’te yaptırılıp devredilen bu okullara ilaveten 2006-2008 yılları arasında dört okulun daha eklenmesiyle, okulların sayısı 17’yi buldu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat