Özdilek

Siyaset

UZUNER:ÖZGÜR BASIN HALKIN SESİDİR

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Basında Sansürün kaldırılışının 103. Yıldönümü nedeniyle Gölcük CHP İlçe başkanı Caner Uzuner’in yapmış olduğu basın açıklaması şöyle:

 

24 Temmuz Basında sansürün kaldırılışının 103. Yıldönümü. Tüm yurtsever basın emekçilerinin bir anlamda Basın Bayramı’nı kutluyoruz.

İttihatçıların isyanına daha fazla dayanamayan Abdülhamit geri adım attı ve 24 Temmuz 1908’de, o günlerin baskısını düşündükçe ileri bir adım sayılabilecek 2. Meşrutiyet ilan edildi.

Sansüre karşı durabileceklerini düşünen gazeteciler; gazeteler hürdür, sansür yasaktır diyerek gazete provalarını görmek için gelen sansür memurlarını reddettiler. Ve o geceki kontrollerini yaptırmadılar sansürcülere. Gazeteciler sabaha kadar gazetelerini terk etmediler.

25 Temmuz 1908 tarihli gazeteler farklıydı.

İlk kez özgürce basıldı gazeteler.

İlk kez memurların değil gazetecilerin tercihlerine göre şekillendi gazeteler.

İlk kez sayfalarında boş sütunlar olmaksızın sansürsüz olarak yayınlandı gazeteler.

Bir anda gazete tirajları arttı. Bir ay içinde 200 civarında yeni gazete için yayın hakkı alındı. 24 Temmuz bir anlamda gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı gündü. Bu nedenle 24 Temmuz Cumhuriyet Dönemi’nde Türk basınından sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak ilan edildi. Daha sonra kutlamalar gazeteciler günü adı altında yapılmaya başlandı.

Türkiye’de basın, zaman zaman 24 Temmuz 1908 öncesini hatırlatan dönemlerden geçmiş olsa da, 24 Temmuz simge olarak önemini hiç yitirmedi.

Ancak; Türk basınının bu günkü durumu, hiç de iç açıcı değil.

Türkiye basın özgürlüğü önünde engelleri giderek artan bir ülke, 175 ülke arasında basın özgürlüğü sıralamasında 138’inci sıradayız.

Halkımız, haber alma hakkını kullanamıyor.

Gazeteciler - yazarlar, düşünceleri yüzünden tutuklanıyor.

Gazeteciler - yazarlar, iddianamesini bile görmedikleri davalar nedeniyle yıllardır tutuklu yargılanıyorlar.

Gazeteciler - yazarlar, kitapları daha taslak halinde iken toplattırılıyor.

Anayasamızda basın hürdür, sansür edilemez hükmü olsa da, ceza yasalarındaki düzenlemeler gazetecilerin elini kolunu bağlıyor.

AKP, uyduruk nedenlerle muhalif olduğunu düşündüğü gazete ve Televizyonlara el koyuyor, yayın politikalarını yandaşlaştırıyor.

AKP Hükümeti’nden aldıkları güçle diğer medya patronları da gazeteciler üzerinde baskı oluşturuyor. Medya patronlarının AKP ile ilişkileri bozulmasın diye birçok gazeteci işinden oluyor, köşe yazarlarının sütunları ellerinden alınıyor.

Böyle bir ortamda 24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak kutlamak mümkün değil.

Gölcük’te yerel basının işlevleri bizim için daha da önemlidir.

Gölcük basını, devlet kurumlarının olduğu gibi; odalar, sendikalar, sivil toplum örgütleri, işadamları, ticaret erbabı, köylüler, işsizler, öğrenciler gibi toplumun tüm katmanlarının da sesi olmalıdır.

Gölcük basınının toplumu aydınlatma, yol gösterme, bilgilendirme görevlerini yerine getirebilmesi için daha da özgür olması gerekir.

Siyasetin baskı ve şantajına boyun eğen yerel basın, kamu adına denetim işlevini yapamaz, yol gösterici olamaz.

Yerel basın güçlenirse; Gölcük’ün siyaseti, eğitimi, turizmi, sporu da o ölçüde güçlenir. Halkı dayanışma içinde olur.

Cumhuriyet Halk Partisi Gölcük İlçe Örgütü adına; daha yaşanası bir Gölcük ve Türkiye için 24 Temmuz Basın Bayramını kutluyorum. 24.07.2011

 

 

Caner UZUNER

CHP İlçe Başkanı

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat