Özdilek

Sağlık

Uzmanlar Uyarıyor.!

​Ramazan ayının yaza denk gelmesiyle uzmanlardan da ardı ardına uyarılar geliyor.

9 Haziran 2016 Saat: 13:44
Uzmanlar Uyarıyor.!
Uzmanlar Uyarıyor.!

Kocaeli Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Faruk Çeçen, oldukça sıcak geçmesi beklenen ramazan ayında yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini vurgulayarak, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması, iftarda yavaş ve az miktarda yenilip birkaç saat sonra öğün takviyesi yapılması gerektiğini belirterek vatandaşlara şu uyarılarda bulundu.

BÖBREK HASTALARI ORUÇ TUTMAMALI

“Ramazan ayında böbrek hastaları, iftar ile sahur arasındaki dönemde de su açıklarını kapatamıyor. Bu nedenle hastalığının farkında olmayan birçok kişi, ramazan sonrası böbrek yetersizliği nedeniyle doktora başvuruyor. Böbrek yetersizliğinin en kesin tedavisi bol su içilmesidir. insülin iğnesi kullanan, hamile olan, kan şekeri normalin altına düşen ve 65 yaşın üzerindeki şeker hastaları kesinlikle oruç tutmamalıdırlar.”

VÜCUDUNUZU SUSUZ BIRAKMAYIN

“Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilir. Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli. Su içmenin dışında Ramazan ayında sıvı ihtiyacını karşılamak için ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. içecekleri de sık sık tüketmeye özen göstermeliyiz.”

“YANLIŞ BESLENMEYİN”

 “Ramazan ayının gelmesiyle alıştığımız yeme düzeninde değişiklikler olur. Öğün sıklığı azalırken, yenen miktarda artış meydana gelmektedir. Yaklaşık 17–18 saat boyunca dinlendirdiğimiz sindirim sistemimizde ve metabolizmamızda değişiklikler oluşmaktadır. Yanlış beslenme ile de sağlığımızı riske atabiliriz. Hızlı ve aşırı beslenme mide krampları, halsizlik, tansiyon yükselmesine, kan şekerinde hızlı artışa neden olabilir.”

RAMAZANDA SPOR YAPANLAR”

“İftarda vücudunuza bir anda besin yüklemesi yapmayınız. İftarı 2 öğüne bölün ve sahura kadar da 2 ara öğün gerçekleştirin bu yavaşlayan metabolizmanıza yardımcı olacaktır. Mutlaka sahura kalkılmalı; sahurda peynir, yumurta, yoğurt gibi hafif besinler tüketilmeli. Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler (kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli makarna, kepekli pirinç gibi), sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık ve badem tercih edilmeli.”

“ANNE ADAYLARI DİKKAT !”

''Diyabet, tansiyon, reflü, migren gibi rahatsızlıkları olan, herhangi bir rahatsızlığı olmasa da gebelik süreci sorunlu geçen anne adaylarının doktor kontrolü olmadan oruç tutmaması gerekir. Hamilelerin düzenli ve dengeli beslenmesi anne karnındaki bebeğin gelişimi için büyük önem taşımaktadır.''

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat