Özdilek

Güncel

Üsküdar faciası unutulmadı

TÜRK denizcilik tarihinin en büyük facialarından biri olan ve 387 kişinin yaşamını yitirdiği Üsküdar Faciası, törenlerle anıldı. Hiç göremediği babası Zeki Turna’yı öğretmeninden dinleyen Zekiye Toraman, gözyaşlarını tutamadı.

1 Mart 2013 Saat: 13:06
Üsküdar faciası unutulmadı
Üsküdar faciası unutulmadı
Körfezi'nde 1 Mart 1958 tarihinde aniden çıkan fırtınaya yakalandıktan sonra ikiye bölünerek batan, çoğunluğunu o tarihte sadece İzmit'te lise olduğu için diğer ilçelerden buraya gelen öğrencilerin oluşturduğu 387 kişinin hayatını kaybettiği “Üsküdar” adlı vapurdaki şehitler dün il genelinde düzenlenen törenlerle anıldı. İZLİDER tarafından İzmit Lisesi’nde düzenlenen etkinlikte, okul bahçesinde bulunan anıta karanfil koyuldu ve yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı balonlar bırakıldı

TÖRENLERLE ANILDI
İzmit Lisesi bahçesinde gerçekleştirilen törene İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, KYÖD Başkanı Haşmet Belen, CHP’li Hüseyin Erol, ADD Şube Başkanı Mustafa Küpçü ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı. Tören öncesi ise duygusal anlar yaşandı. Kazada yaşamını yitiren lise öğrencisi Zeki Turna’nın öldüğünde 2 aylık olan kızı Zekiye Toraman, babasının öğretmeni Nurettin Başol ise karşılaştı. Babasını kendisine anlatan Başol, “Çok iyi bir öğrenciydi ve başarılı bir güreşçiydi” dedi.

GÖRMEDİĞİ BABASINI DİNLEDİ
Başol’un sözleri sonrası gözleri dolan Zekiye Toraman, “Annem Münevver ile babam evlendiğinde daha lise 3 öğrencisiymiş. Okul yönetiminden bunu saklamışlar. Annem bana 2 aylık hamileyken babam o kazada yaşamını yitirdi. Onu hiç görmedim ama anlatılanlar sonrası onunla gurur duyuyorum. Karamürsel’de hala kendisinden iyi bahsedilir. Başarılı bir güreşçiymiş” şeklinde konuştu. İZLİDER Başkanı Emine Öcal’da Zeki Turna isminin İzmit Lisesi Spor Salonu’na verilmesini istedi.

DERS ÇIKARTIYORUZ
Törende konuşan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’da ölümün hep var olduğunu belirterek, “Ama ihmal ve teknik eksiklikler nedeniyle ölmemeliydiler. Ağıt yakmak kadar dersler çıkartmak ta lazım. Biz şu an bunu yapıyoruz” şeklinde konuştu. İzmit Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri de okul bahçesinde ki törenin ardından ellerinde vapur kazasında yaşamını yitirenlerin resimleri ile birlikte okul bahçesinden Vapur İskelesi’nde düzenlenen tören alanına kadar yürüdü.

İHMALİN KURBANIYDILAR
Marina Vapur İskelesi’nde düzenlenen törene Vali yardımcısı Ali Sözen, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zekeriya Özak, İzmit Kaymakamı Sabit Kaya, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli, İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zekeriya ÖZak, “İlimizin yüzlerce genci ihmalin kurbanı oldu. Biz şu an Büyükşehir olarak teknolojinin gereği ne varsa onu yapıyoruz ve böyle kazaların yaşanmasını önleme çabasındayız” dedi.

ÇELENK BIRAKTILAR
Vali yardımcısı Ali Sözen’de kısa bir konuşma yaparak, “Sadece ilimiz için değil Türk denizcilik tarihi içinde acı bir gün. Gülerek evlerinden çıkan ve ülke için bir şeyler yapma gayretinde bulunan gençlerimiz evlerine bir daha dönemediler” dedi. Yapılan konuşmaların ardından denize çelenk bırakılma töreni yapıldı. Daha önceki yıllarda açıkta bırakılan çelenk töreni geçen yıl hava muhalefeti nedeniyle yapılmamıştı. Bu yılda çelenkler marinadan bırakıldı. İZLİDER ve İZSANDER’de çelenk bıraktı. Vatandaşlar ise karanfil bıraktı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat