Özdilek

Siyaset

Türkkan, Kocaeli’nde Çöken İstinat Duvarlarını Sordu

Son bir aydır arka arkaya çöken ve insanları tedirgin eden istinat duvarları TBMM gündemine taşıdı

8 Ocak 2015 Saat: 12:05
Türkkan, Kocaeli’nde Çöken İstinat Duvarlarını Sordu
Türkkan, Kocaeli’nde Çöken İstinat Duvarlarını Sordu

Son bir ay içinde Kocaeli’nde arka arkaya birçok istinat duvarı çökme olayı yaşandı. Her çökme çevresinde önemli zararlar oluştu, bazı binalar oturulamaz hale geldi.

Kocaelililerin mağduriyetine duyarsız kalmayan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan konuyu TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye verdiği soru önergesinde sorduğu sorulara yanıt istedi.

KOCAELİ’NDE NEDEN ARKA ARKAYA İSTİNAT DUVARI ÇÖKMELERİ YAŞANDI?

Önergesinde son dönemde çok sık rastlanan duvar çökme olaylarının doğal olmadığının açıkça görüldüğünü, bu konuda çok belirgin bir denetimsizlik yaşandığının açıkça göze çarptığını ifade eden Türkkan, uzmanların Kocaeli’ndeki duvar çökme olaylarının sadece yağışlarla izah edilemeyeceğini, duvarların baştan savma, çürük ve eksik malzeme ile yapılması yüzünden çöktüğünü söylediğini de önergesine taşıdı.  

DENETİM YAPILIYOR MU?

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye son bir ay içinde Kocaeli’nde farklı bölgelerde arka arkaya birçok istinat duvarının çökmesinin nereden kaynaklandığı konusunda gerekli inceleme ve araştırma yapılmış mıdır diye soran Türkkan, bu konuda denetimin kime ait olduğunu ve nasıl bir çalışma yapıldığını sordu.

Özellikle çöken duvarlarda nasıl malzeme kullanıldığını da soran MHP’li vekil, Bakan Güllüce’ye Kocaeli’nde arka arkaya yaşanan istinat duvarı çökmelerinden sonra riskli bölgelerdeki bütün duvarlar elden geçirilecek mi sorusunu yöneltti ve nasıl tedbir alınacağını sordu.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Bakan Güllüce’den 13 Aralık’tan başlayarak 2 Ocak dahil farklı zamanlarda meydana gelen istinat duvarı çökmelerinin yaşandığı yerlerde yaşayan insanların mağduriyetlerinin giderilip giderilmediği konusunda da açıklama istedi. İşte Türkkan’ın önergesi:

 

 

 

 

 

 

 

                       TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.

 

 

                                                                                                   Lütfü TÜRKKAN

                                                                                                Kocaeli Milletvekili

 

Son bir ay içinde Kocaeli’nde arka arkaya birçok istinat duvarı çökme olayı yaşanmıştır. 13 Aralık günü Gölcük’e bağlı Değirmendere beldesinde Yıldız Sitesi’nin istinat duvarı çökmüş, duvarın arkasındaki binalar boşaltılmış, yapılan incelemede duvarın baştan savma, kurallara uyulmadan yapıldığı ortaya çıkmıştır. 31 Aralık’ta Başiskele Barbaros Mahallesi Yunus Emre Caddesi Köşem Sokak’taki istinat duvarı çökmüş, 10 metre uzunluğundaki duvar, önündeki binanın üzerine düşmüştür. Tuna Apartmanı’nda hasar meydana gelmiş, zarar gören apartmanın sakinleri “Duvar yapılırken, müteahhidi defalarca uyarmıştık” ifadesini kullanmışlardır. Duvarın çöküş nedeni, müteahhit hatası olarak göze çarpmaktadır. Yine 31 Aralık gecesi kar yağışı ile birlikte İzmit’te arka arkaya duvar çökme haberleri duyulmuştur.

1 Ocak’ta Topçular Mahallesi Bademli Sokak’ta, 2 Ocak’ta Turgut Mahallesi Hacı Bayram Veli Sokak’ta, aynı gün Serdar Mahallesi Yazıcıoğlu Sokak’ta istinat duvarları tuzla buz olmuş, her duvar çökme olayında, çevresinde önemli zarar oluşmuş, bazı binalar oturulamaz hale gelmiştir.

Çok sık rastlanan duvar çökme olaylarının doğal olmadığı açıkça görülmekte, bu konuda çok belirgin bir denetimsizlik yaşandığı açıkça göze çarpmaktadır. Uzmanlar, Kocaeli’ndeki duvar çökme olaylarının sadece yağışlarla izah edilemeyeceğini, duvarların baştan savma, çürük ve eksik malzeme ile yapılması yüzünden çöktüğünü söylemektedir.

Bu nedenle;

1-Son bir ay içinde Kocaeli’nde arka arkaya birçok istinat duvarının çökmesi ne ile açıklanabilir, farklı bölgelerde arka arkaya yaşanan duvar çökmeleri ile ilgili olarak gerekli inceleme ve araştırma yapılmış mıdır?

2-Kocaeli’nde istinat duvarlarının denetimiyle ilgili sorumluluk kime aittir, bu konuda denetim yapılmakta mıdır, nasıl bir çalışma uygulanmaktadır?

3-Uzmanların dikkat çektiği gibi Kocaeli’ndeki istinat duvarları baştan savma, çürük ve eksik malzeme ile mi yapılmaktadır, bu duvarların yapımında kullanılması gereken malzeme miktarı nedir, çöken duvarlarda buna uyulmuş mudur?

4-Kocaeli’nde arka arkaya yaşanan istinat duvarı çökmelerinden sonra riskli bölgelerdeki bütün duvarlar elden geçirilecek midir, bu konuda nasıl bir tedbir alınacak ve nasıl bir çalışma yapılacaktır?

5-13 Aralık’tan başlayarak 2 Ocak dahil farklı zamanlarda meydana gelen istinat duvarı çökmelerinin yaşandığı yerlerde yaşayan insanlarımızın mağduriyetleri giderilmiş midir, bu konuda nasıl bir çalışma yapılmıştır?

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat