Özdilek

Siyaset

''Türkiye kadınlar ile kalkınmalı''

AKP Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül’ün başkanlığını yaptığı TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun önderliğinde düzenlyenen “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme” çalıştayı Başiskele’de bulunan The Ness Otel

30 Mart 2013 Saat: 20:45
''Türkiye kadınlar ile kalkınmalı''
''Türkiye kadınlar ile kalkınmalı''
Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme yaklaşımını ve bu yaklaşım kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının bütçe süreçlerindeki rolünün inceleneceği çalıştayda birçok konu tartışmaya açıldı. 

GENİŞ KATILIM OLDU
Kocaeli Valisi Ercan Topaca’nın ev sahipliğini üslendiği toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, KEFEK Başkanı Sibel Gönül ile birlikte Ağrı Milletvekili Mehmet Kerim Yıldız, Ankara Milletvekili Nurdan Şanlı, Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, İstanbul Milletvekili Alev Dedeğil, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Kocaeli İl Müdürü Bekir Yümnü, AKP İl Kadın Kolları Başkanı Oya Tuncel, Kocaeli Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Av Emel Ceylan Balcıoğlu ile Kocaeli’ndeki Kadın STK ve örgütlerinin temsilcileri ile Kalkınma Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, yöneticileri, akademisyenler ve konuyla ilgili kurum ve kuruluşların yöneticileri de çalıştayda yer aldı.

HÜKÜMETİN DESTEĞİ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, üç yıl içinde erkeklerle kadınlar arasında ekonomideki farkı yüzde 10 kadar azaltmayı planladıklarını söyledi.

Kalkınmış ülkelerin en büyük özelliklerinden birisinin, kadın ve erkeğin eşit olması olduğunu vurgulayan Asan, şunları söyledi:

“-Toplumumuzda erkeklere daima öncelik verildi ve bütün yatırımlar erkekler üzerine yapılırdı. Şimdi artık 'Herkes kendi ayakları üstünde sağlam dursun, herkes güçlü olsun' yaklaşımı esas. Hükümet olarak sadece yeni yetişen nesle değil, zamanında fırsatları sunamadığımız kesimlere destek olmaya çalışıyoruz. Kadınları ile birlikte kalkınan bir toplum olmayı hedefliyoruz”

Asan; dünyadaki gayrimenkullerin sadece yüzde 1’inin kadınlara ait olduğuna vurgu yaptı, kadının; eğitim, sağlık, ekonomi ve iş gücüne katılımı için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.

Asan, kadınlara yönelik desteklerinin devam ettiğini, belirtti, “Çalışmaları tüm hızıyla sürdürüyoruz. Amacımız kadınların iş dünyasında daha etkili olmaları.  Gelişmiş ülkelere baktığımızda kadınların iş dünyasına katılma oranları yüzde 90'lardan iken, bizim ülkemizde henüz bu rakam yüzde 30 civarında. Şu anda biz Bakanlık olarak elimizden geleni yapıyoruz. Sağlık, eğitim, sosyal alanda kadınlarımızın öne çıkması için çabalarımız tüm hızı ile devam ediyor” dedi

GÖNÜL: “SORUNLARDA ARTIŞ VAR”
Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül de, çalıştayın ilimizde yapılmasının önemine dikkat çekti,

 “Kocaeli bir sanayi kenti ve Türkiye’de olduğu gibi nüfusun yarısından çoğunu ilimizde de kadın oluşturmakta. Çalışan kadın nüfusu yine diğer illere oranla kentimizde daha fazla. Biz Türkiye’de ve büyük kentlerde kadın sorunlarını ortak ele alıp, yine ek bir bütçe ile buna çözüm getirmeliyiz.” dedi

TOPACA: “KADINLAR DAHA FAZLA YER ALMALI”
Kocaeli Valisi Ercan Topaca da konuşmasında kadının toplumdaki önemine, çalışan kadının ekonomiye katkısına değindi. Kadınların toplumda ve devlet yönetimine daha fazla katkı sağlaması gerektiğine dikkat çeken Vali Topaca,  bunun için de kadın istihdamının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı, “Erkeklerle omuz omuza, hakkını her zaman savunan, üreten anne ve kadınlarla birlikte yürümeliyiz.  Bunun içinde kadın girişimci sayılarımızı arttırmalıyız. İlimizde bu tür öncü kadınlarımız var. Aynı zamanda çalışan kadınların sorunları da var. İl ölçeğinde kadın sorunlarını biliyoruz ancak çözümü için bakanlık düzeyinde yasa ve yaptırımlar gerekiyor” dedi. Çalıştay daha sonra toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme konulu alt komisyonların çalışmalarıyla gün boyu devam etti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat