Özdilek

Güncel

Türk Dünyasının Büyük Öğretmeni İsmail Gaspıralı 160. Yaşında

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Kocaeli Kırım Türkleri Tarih Komisyonu başkanı Rıdvan Şükür yaptığı açıklamada  ünlü Türk düşünürü, eğitimci ve yazar Türklerin ve Müslümanların uyanmalarına hizmet etmiş değerli bir gazeteci olan İsmail Gaspıralı'yı  160. doğum yılında  kendisini unutmalarının mümkün olmadığını söyledi. Tarih  Komisyonu  başkanı;  Eğitim sisteminde yenilik taraftarı olan İsmail Gaspıralı'nın  kendi buluşu olan yeni usul  (usul-i cedit) alfabe ve okutma usulü ile yalnız Kırım Türkleri arasında değil bütün Rusya Türkleri arasında çığır açtığını  söyledi. Ayrıca Şükür, Gaspıralının yayınladığı Türk Dünyasının sesi olan  Tercüman gazetesinin 1883'den 1918'e kadar 35 yıl süre ile  yayınlandığını ifade etti. Rıdvan Şükür; Tercüman gazetesinin Kırımda  yayınlanmakla birlikte Kazan, İstanbul ,Bakü, Tiflis, Bağdat, Kahire gibi şehirlerde de okuyucu bulduğunu ve Osmanlıca harflerle yayınlanan  gazetenin yayın dilinin İstanbul ağzına yakın bir dil olduğunu belirtti. 

TÜRK DÜNYASININ BÜYÜK ÖĞRETMENİ

Müstecip ülküsalın Emel dergisinde kaleme aldığı  bir yazısında İsmail Gaspıralıyı büyük öğretmen olarak  anlatığını söyleyen Şükür kendilerinin  ise İsmail Gaspıralıyı Türk Dünyasının büyük öğretmeni olarak kabul ettiklerini ifade etti. Cafer Seydahmet Kırmerin Gaspıralıdan "Emellerini toplumda ve hayattın içinde  uygulayan bir ınkılpaçı" olarak  bahsettiğini de  belirtti. Kırımlı aydın ve icraat  adamı İsmail Gaspıralının üzerinde durduğu meselelerden biride Türk lehçelerinin birleştirilerek sadeleştirilmesi ve ortak edebi Türk dilinin oluşturulması olduğunu belirten Şükür "DİLDE FİKİRDE İŞTE BİRLİK"  ilkesiyle  yayınlanan Tercüman gazetesinin yıllarca Rusya  Müslümanlarının sesi olduğunu söyledi. Hayatı boyunca Türklerin ve Müslümanların uyanmaları ve okumaları için gayret gösteren ismail Gaspıralının kırımda kadın dünyası (Alemi-i Nisvan) ve Çocuk Dünyası (Alem-i Sıbyan) isimlerinde  dergilerde yayınladığını söyleyen Rıdvan Şükür bu  büyük fikir ve icraat adamını 160. doğum yılında  unutmadıklarını söyledi. Ayrıca  yalnızca Kırım Türklerinin değil  Dünya Türklerinin aydınlanması için uğraşan büyük  insanı 160. doğun  yılında  saygı ile andıklarını  ifade etti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat