Özdilek

Ekonomi

“Türk çiftçisi hak ettiği taban fiyatını dört gözle bekliyor”

İzmit Ziraat Odası’nın gerçekleştirdiği il koordinasyon kurulunun Haziran ayı toplantısında konuşan Koordinasyon Kurulu Başkanı Bekir Çanakçı, “Bu yıl fındık üretimi yaklaşık yüzde 20 dolayında az olacak. Bu yüzden taban fiyat

24 Haziran 2013 Saat: 16:50
“Türk çiftçisi hak ettiği taban fiyatını dört gözle bekliyor”
“Türk çiftçisi hak ettiği taban fiyatını dört gözle bekliyor”

Ziraat odaları tarafından her ay düzenlenen il koordinasyon kurulunun Haziran ayı toplantısı dün gerçekleştirildi. Her ay faklı ilçelerde düzenlenen toplantı bu ay İzmit Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde yapıldı. Gölcük Ziraat Odası Başkanı ve koordinasyon kurulu başkanı Bekir Çanakçı’nın başkanlık ettiği toplantıda İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Meclis Başkanı Musa Erim, Kandıra Ziraat Odası Başkanı Kemalettin Er, Derince Ziraat Odası Başkanı İsmail Demir, Karamürsel Ziraat Odası Başkanı Memduh Birinci, Gebze Ziraat Odası Başkanı Ersan Çınar ve İzmit Ziraat Odası’nın yönetim üyeleri hazır bulundu.

BİZE GÖRE YETERLİ DEĞİL

Toplantının basına açık kısmında konuşan koordinasyon kurulu başkanı Bekir Çanakçı, Türkiye genelinde hasatların başladığını ifade ederek, birinci kalite ekmeklik buğdayın 720 kuruş olarak açıklandığını ifade etti ve “2012 yılında 665 kuruş olan buğday 2013 yılında 720 kuruş oldu. Bu artış bize göre yeterli değil. Geçen yıla göre maliyetler daha fazla arttı. Mazot fiyatı geçen yıl Temmuz’da 3 lira 740 kuruş iken bugün 4 lira 220 kuruşa çıktı” şeklinde konuştu. Fındık üreticilerinden üzücü haberler geldiğini de belirten Çanakçı, “Bu yıl fındık üretimi yaklaşık yüzde 20 dolayında az olacak. Bu nedenden dolayı taban fiyatının  yüksek tutulması gerekiyor. Bakanlığımızı bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz ve çiftçimizi toptancı ve aracı kurumlara ezdirmemelerini istiyoruz. Dünya fındık üretiminin yüzde 75’'ini gerçekleştiren Türk çiftçisi hak ettiği taban fiyatını dört gözle bekliyor. Üreten biziz ama kazanan devamlı dış güçler oldu” dedi.

SANKİ FINDIK ÜRETİCİSİ ALMANLAR

Fındık üretiminin yüzde 75’ini Türkiye’nin ürettiğini ancak fındık borsasının Türkiye’de değil Almanya’da olduğunu hatırlatan Çanakçı, “Sanki Almanlar fındık üretiyor da borsayı ellerinde tutuyorlar olmaz böyle bir şey. Fındık borsası mutlaka Türkiye’de kurulmalı ve Türk çiftçisinin emeği Almanların eline bırakılmamalı” diyerek yetkililere seslendi. Çanakçı, öte yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl organize edilen yüzde 50 hibe destekli ekipman alımı projesi başvurularının başlamamış olmasının da çiftçiyi üzdüğünü kaydetti.

AÇIKLAMA YAPMADI

Çanakçı’nın ardından ev sahibi olan ve bugünlerde başı olağanüstü kongre isteyen üyeleriyle belada olan İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan söz aldı. Başkan Karaaslan, katılım gösteren tüm başkanlara teşekkür ederken, toplantının hayırlara vesile olmasını istedi. Karaaslan, ziraat odası üyeleri tarafından imza toplanmasıyla istenen olağanüstü kongre hakkında ise açıklama yapmaktan kaçındı. Toplantı önümüzdeki ay Gölcük Ziraat Odası’nda gerçekleşecek.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat