Özdilek

Kültür/Sanat

TMMOB’dan meclise uyarı:

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Seka film platosu için uygun değil, suç işliyorsunuz!

 

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Seka alanının 3’te birini 20 yıllığına TRT’ye film platosu olarak kiralama kararını eleştirerek, yasalara aykırı bu kararla çalışmaların 20 yıl erteleneceği söyledi.

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu dün Mimarlar Odası Kocaeli Şube binasında bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı TMMOB adına Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Yalçın Ergen yaptı. Çok sayıda mimar ve mühendisin yer aldığı açıklamada Seka ve çevresinin 1’inci ve 3’üncü derece arkeolojik sit alanı olduğunu ve film platosu için uygun bir yer olmadığını belirten Ergen şu açıklamalarda bulundu

MECLİS SUÇ İŞLİYOR
“Basından öğrendiğimiz üzere Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisi yaklaşık 600 bin metrekarelik Seka alanının yaklaşık 230 bin metrekaresini yani 3’te birini 20 yıllığına TRT’nin film platosu olmasına karar verdi. Kocaeli kentinin film platosuna ev sahibi olması doğru olsa da meslek alanımızın öğretileri ve gerekleri adına platonun yeri itibariyle yanlış olduğunu söylemek, meclisin kente dair suç işlediği konusunda uyarı yapmak kamusal görevimizdir. Seka Koruma Amaçlı İmar Planı askı süreci dolmadan böyle bir karar alınması etik değildir. Platonun varlığı ile yaklaşık 232 bin metrekarelik alanda planın öngördüğü uygulamalar 20 yıl yapılamayacaktır.”

20 YIL ERTELEME DEMEKTİR
“Seka, kültürel ve tarihi özellikleri bakımından uzmanlarca onaylanmış korunması gereken yapıları ve arkeolojik mirası ile hem Nikomedia’yı hem de kentin ve ülkenin Cumhuriyet ve sanayileşme dönemini barındıran önemli bir potansiyel alanıdır” diyerek sözlerine devam eden Ergen, “Bu nimetleri canlandırmadan başka tanıtım aracı kullanmak doğru değil. Seka tüm araştırma çalışmaları tamamlanarak yapısal uygulamaları için mimari projelerin hazırlık aşamasında yer almıştır. Tüm bu planlama çalışmalarının uygulama sürecini 20 yıl ertelemek, yapılan çalışmaları gözardı etmek demektir” şeklinde konuştu.

KURUL ONAYI ALINMALI
Ergen, ”Platonun sökülebilir imalatlar ile yapılacağı savunması yapılsa da SİT alanı içerisinde açık ve kapalı alan projesi ile kurul onayının alınmış olması gerekir. Halen askıda olan planda bir plato öngörüsü bulunmamaktadır. Film platosunun kentimizde kalması ancak Seka alanı uygulamalarının önünü açmak için, kentin bir başka yerinde yer almasını diliyoruz. Aksi takdirde tüm bu insani ve mesleki gerekçelerimize ve artık alıştığımız “yine siyaset yapıyorlar” savunmalarına karşılık haklılığımızı hukuk yoluyla arayacağımızı kamuoyuna bildiririz” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat