Özdilek

Siyaset

TATAR : BELEDİYEYİ DEVRALACAĞIZ

CHP Gebze ilçe başkanı Sedat Tatar, göreve geldiğinden buyana 1 yıl geçti. Birinci yılını yılı nedeniyle, geçen sürede gerek parti içinde gerekse halk arasında yaptığı çalışmaları, yürüttüğü muhalefeti ayrıntılarıyla ilkkez

8 Nisan 2013 Saat: 18:32
TATAR : BELEDİYEYİ DEVRALACAĞIZ
TATAR : BELEDİYEYİ DEVRALACAĞIZ

Tatar, yine  önümüzdeki yerel seçimlerde izleyeceği yolu, aday profilini, mevcut  belediye yönetimlerine bakış açısını,  önümüzdeki yerel seçimlerde izleyeceği  stratejiyi  açık bir şekilde anlattı.

Daha önemlisi, tatar, yerel seçimlere ilişkin çok iddialı konuştu. Sanılanın ve kafalarda yaratılan AKP kazanır imajı yerle bir edeceklerini, çünkü halkın oylarına ipotek konulamayacağını vurguladı.

Tatar, adaylar için ne düşünüyor? Yürüttüğü ana muhalefet görevini başarılı buluyor mu? Parti içi eleştirilere ne diyor? Milletvekillerine, genel merkeze nasıl bakıyor?  Seçim hazırlıkları ne durumda? Ne kadar oy bekliyor….İşe bu soruların yanıtlarını röportajımızda bulacaksınız…

 

 Seçilmiş ilçe başkanı olarak bir yılınızı doldurdunuz. Neler yaptığınızı değerlendiririmsiniz?

 

 -31 MART 2012 tarihinde yapılan olağan ilçe kongresinde üç adaylı demokratik bir yarış yaşadık. son yıllarda rastlamadığımız bir şekilde örgütümüz % 65 gibi bir çoğunlukla bize görev verdi. Örgütümüzün önüne çıkardığımız yönetim kadrosu kendi alanların da yetişmiş nitelikli, genç ve dinamik bir kadrodur. Birçok arkadaşımız vitrine yeni çıkmıştır. Kendini bilen, güler yüzlü, karşısındakini dinleyen, umudu ve heyecanı olan, basit ve somut projelere inanan arkadaşlarımız görev almışlardır. İşte biz bu kadroyla almış olduğumuz sorumluluk ve üzerimize yüklenen görev bilinciyle; Örgüt altyapısını oluşturduk. Parti içinde yaşanan gruplaşmaların üzerine yorgan çektik. Parti içi barışı esas kıldık. Örgüt üyesi olan her bireyin öncelikli ve ortak hedefinin partinin başarısı olması gerektiğini aşıladık. İlçe kongresine  “ÖNCE YEREL İKTİDAR “ Sloganını kendimize şiar edindik. Bunu da başarmak için her türlü çalışmayı yapmaktayız.

 

“KILCAL DAMAR” ÖRGÜTLENMESİNİ TAMAMLADIK

2014 yerel seçimlere nasıl hazırlanıyorsunuz?

-Büyük şehir yasasının yürürlüğe girmesinden sonra 18 köyün mahalle olması nedeniyle Gebze ilçesi toplam 40 mahalleden oluşmuştur. Örgüt olarak mahalleleri  bir kaç kez ziyaret ettik, gezdik, halkla sohbet ettik. Mahalle birimlerini oluşturduk,  temsilciliklerini atadık. Sandık sorumlularımızı asil ve yedek olarak belirledik, eğitim veriyoruz. Kısaca “kılcal Damar” denen örgüt yapılanmamızı tamamladık.

 

Gebze CHP`de her zaman Çok seslilik ve gruplaşmalar fazla olmuştur. Şimdi nasıl?

-CHP içerisinde siyaset yapan her birey Demokratik ve Özgürlükçü bir anlayışa sahiptir,eleştiri ve öz eleştiri her zaman açık tutulmaktadır,Örgüt yapısında “biat kültürü” yoktur.Cumhuriyeti kuran,ülkemize demokrasiyi getiren ve kendi kararıyla çok partili sitemi hayata geçiren bir partiyiz.Bu nedenledir ki CHP hala dimdik ayaktadır. Parti içindeki dinamik yapıdan kaynaklı bu  anlayış gruplaşma olarak algılanmaktadır. Parti içinde çalışan, hizmet eden herkese teşekkür ederim.  Geçmişte başarı olmuş olmamış hiç önemli değil.

Ülkemizde Cumhuriyet kurulduğundan beri yüzlerce parti kurulmuş ve birçoğu da yıllarca ülkeyi yönetmiştir. Ancak hepsinin yerinde yeller esmektedir. Örneğin DP (Demokrat parti),AP(Adalet partisi),ANAP (Anavatan Partisi) gibi. Bugün iktidarı yöneten AKP (Ak parti)’nin sonu da aynı olacaktır.

 

Eleştirilere açık mısınız?

-Yapıcı olan bütün eleştirilere açığız. Noksanlarımızı, eksikliklerimizi eleştirebilirler ancak belden aşağı eleştirileri kabul etmeyiz. Dört dörtlük doğru yapıyoruz diye bir iddiamız yok, yaparken hata yapabiliriz. Önemli olan yapıcı olarak uyarılmamızdır. Asla eleştiriye kapalı bir yapıda değilim.

 

 

CHP Gebze`de sorun yok yani?

-Evet. CHP`nin Gebze`deki parti içi sorunu kalmadı.Siyaseti ; sorumluluk bilinci ve uzun soluklu yol yürümeyi becerebilen insanlar yapar ve başarılı olurlar.Bu zorlu süreçlerde ebetteki yorulan,uyuşmazlık gösteren arkadaşlar olabilir.Siyasette uyum ve çalışma esas olmalıdır.Bütün partili kanaat önderlerimiz ve tabanımız tek yumruk olmuştur.Her  zamankinden daha çok iktidarı istemektedir,buna da hazırız. İl ve ilçelerimizde “Bilim adamlarından,demokratik kitle örgütlerinden, meslek odalarından ve hukukçulardan ” ortak akılla oluşturduğumuz  komisyonlar Gebze`nin ihtiyacı olan projeleri tek tek çıkarıyor. Adayımızı açıkladıktan sonra yapılacak projelerimizi adayımıza teslim ederek kamuoyuna açıklamasını isteyeceğiz. Gebze`de 1989 ruhunu geri getireceğiz.

 

1989 RUHUNU GETİRECEĞİZ

 

CHP, 1989 ruhunu Gebze`de yeniden yakalar mı?

-1989 yılında yapılan yerel seçimlerde Rahmetli Özal`ın ANAP`ı vardı. Ülke bugünkü AKP iktidarından bıktığı gibi ANAP iktidarından da bıkmış, sıkılmış, zulüm görmüştü. Bu durumu tahlil eden “kentin dinamikleri” yaptıkları çalışmalarla İlk yerel seçimlerde eski SHP, büyükşehirler dahil Türkiye`de yerel seçimleri yüzde 80 oranında kazanmıştı. O dönemde bütün imkansızlıklara  ve engellemelere rağmen Sosyal Demokrat belediyecilik anlayışı ortaya konulmuştur ve büyük projeler halkın hizmetine sunulmuştur. İzmit`te Sefa Sirmen ve ekibi Yuvacık barajı, İzaydaş  İzgaz ve körfezin temizlenmesi gibi büyük projelere imza atmışlardır.

 

Kentin dinamikleri olarak kimleri kast ediyorsunuz ?

-Gebze İlçesinde Yasalara uygun olarak örgütlenmiş tüm yapılar kentimizin Dinamikleridir.(Sendikalar, siyasi partiler ,meslek odaları, esnaf kuruluşları ve Yöre dernekleri) Göreve geldiğimiz günden bu güne kadar Tüm bu dinamiklerle görüşüyoruz.Kentin ve ülkenin sorunlarını ortak akılla dile getiriyoruz.Bir araya gelemeyeceğimiz hiçbir yapı yoktur.Gebze ilçesi sanayisinin gelişmesi ile birlikte yoğun bir şekilde göç almaktadır.Aynı zaman da Bir emekçi kentidir.Gebze de yaşayan insanlara Nerelisin Diye sorduğunuz da Hangi ilden Gelmiş ise O ili telaffuz etmektedirler. Gebze de doğmuş 20 yaşına gelmiş gençlerde aynı soruya aynı büyükleri gibi cevap veriyorlar.Buda Gebzelilik Bilincinin (Kentli olma bilinci) olmadığını göstermektedir.12 Eylül faşist Rejiminin sendikaları ve demokratik örgütlenmeyi baskılamasından dolayı Gebze ye yerleşen Anadolu halkı Geldikleri yerlerin İsimleri altında Birleşerek İl, ilçe ve Köy dernekleri kurmuşlardır. AKP İktidar avantajını kullanarak bu dernekleri kendi çıkarları doğrultusun da kullanmaktadır.Ancak artık bu derneklerde gerçeği görmeye başlamışlardır.Anlık çözümler halkın kalıcı sorunlarını çözmemektedir.

 

 1989 yılından bu yana Gebze`yi aynı zihniyet  yönetiyor. Son iki yıldır da AKP`nin elinde. Değişen nedir?

-Değişen hiç bir şey yok. 12 Eylül darbesinden Önce 29 Yaşında CHP belediye başkanlığını kazanan Sedat TÜZE KENT Belediyeciliğinin temellerini atmıştır.1989 yılında dönemin eski SHP Belediye Başkanı Mehmet Emin Akın,Gebze`nin altyapısını tamamlamıştı, gecekondu bölgelerindeki imar sorunlarını çözmüştü.Her iki belediye başkanı bütün bu çalışmaları da kıt kanaat imkanlarla halletmişti. Büyük bir hizmet seferberliği başlatılmışlardı. 20 yıldır Gebze`de yapılan ciddi bir hizmet yok. 

 

 Adnan Köşker, kent meydanı projesiyle övünüyor...

-Adnan Köşker`in, Büyükşehir Belediyesi`nin çok büyük desteğiyle son 5 yıldır yaptığı tek somut proje kent meydanıdır. Ama o da üç tane müteahhit değiştirilerek maliyetinin üç katına tamamlandı. Bunlar senin, benim, vatandaşımın cebinden çıkan paralarla yapılıyor.

 

 

AKP, Gebze`yi neden 4 parçaya böldü, kazancı ne olabilir ki?

-Gebze, Çayırova, Darıca ve Dilovası olarak ayrıldı. Neden böldüklerini ben de anlamış değilim.Gebze`yi küçülttüler, oy potansiyeli az olan mahalleler parçalandı. Gebze`nin il olma umudu vardı, şimdi o umudu da tamamen bitirdiler. Halk, AKP`nin Gebze`nin geleceğine yapmış olduğu bu ihaneti fark etmeli.

 

Eskihisar Sahili`yle ilgili ne düşünüyorsunuz?

-Eskihasar Sahili`nde düzenleme yapıldı ama burası da Gebze halkının nefes alabileceği, oturacağı bir konumda değil. Kocaeli ilçeleri içerisinde denize kıyısı olup,denize uzaktan bakılan  tek ilçe gebzedir. Gebze`de bugün sadece topraklı yollara asfalt atıldı. Kaldırımlar üç ayda bir değiştiriliyor. Yani kendi adamlarını zengin etme yarışı var. Gebze yap-boz tahtasına dönüştü.

 

AKP GEBZE`YE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPMAYA DEVAM EDİYOR

Gebze bir sanayi ovası fakat işsiz sayısı çok fazla. Neden?

-Çok doğru bir tespit. Dedim ya Gebze`nin sorunları diz boyu. Tek neden il yapılmamasından kaynaklanıyor. AKP, sırf izmit’i  kaybetmemek için Gebze`yi il yapmamakta israr ederek Gebze halkına en büyük kötülüğü yapmaktadır.Devletin valisi bile gebzenin sorunlarıyla yakından ilgilenmek için haftada bir gün makamını gebzeye taşımıştır.Buda demektir ki Gebzenin sorunları kaymakam yetkileriyle çözüme kavuşmuyor. Bugün sanayi ovası durumunda bulunan Gebze`deki işsizlik oranı Türkiye işsizlik oranının üzerindedir. Bunun nedeni ise sanayinin getirdiği göçtür.Sanayide çalışan büyük bir kesim İstanbul dan gelmektedir.Gebze’nin bütün bu kesimleri içinde barındıracak bir KENT yapılanmasına ihtiyaç vardır. Kısacası AKP Gebze ve halkına üvey evlat muamelesi yapmaya devam ediyor.

 

 

AKP`NİN TABELA ÜNİVERSİTESİ

Gebze`de ulaşım sorunu var mı?

-Ulaşım sorunu olmaz mı? Gebze`de ulaşım son derece bozuk ve kötü. Trafik bir keşmekeşlik durumda. Kapalı otoparklar Gebze`de yok. Otopark sorunu, caddeler ve sokaklarla çözülmüş. Sokakta araç parklarından geçemiyorsunuz. Her gün sokaklarda otoparkçılarla vatandaşların kavgasına rastlarsınız.Toplu taşımacılık Allaha emanet,Çağa yakışmayan modeli geçmiş,iptidai araçlarla çok pahalı taşıma yapılmaktadır. Ulaşım zamları mahalle halkını bezdirmiştir. Gebze`de yapısal dönüşüm yok.

 



Büyük paralar akıyor Gebze`ye, hiçbir sorunu çözemediler mi?

-Bugün İzmit`ten Gebze`ye gidin ilçe merkezine nerede gireceğiniz belli değil. Yabancı olsanız yolunuzu kaybedersiniz. Gebze`nin çıkışı da aynı. Gebze`den çıkmaya çalışın kendinizi Çayırova`nın merkezinde bulursunuz. Yoldaki kavşaklara bakıyorsunuz çoban, kuzu, köpek heykelcikleri var ama kente giriş ve çıkışlar belli değil.

 

Gebze Üniversitesi ne oldu?   

-Gebze`nin olmazsa olmazıdır üniversite. Bizim milletvekillerimiz üniversitenin bütün altyapısını hazırlayıp meclise sundular fakat AKP`nin Kocaeli milletvekilleri de dahil olmak üzere bu çalışmamıza karşı çıktılar. Onların amacı mevcut olan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü`nün tabelasını indirip üniversite tabelasını astırmak. İlahiyat fakültesini bu bina içinde kuracaklar, Darıca Farabi Devlet Hastanesi`ni de tıp fakültesi yapmak istiyorlar. AKP`lilerin üniversite hayali bu. BizGebze`ye yapılacak üniversitenin daha sosyal, Gebze`nin ekonomisini daha canlandıracak bir üniversite olmasını istiyoruz. Bilim adamı yetiştiren Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü bizim için ayrı ve ayrıcalıklı bir kurum olarak kalacaktır. Ancak burada okuyan öğrencilerin yüzde 90`ı İstanbul`a gidip geliyor. Gebze`ye ekonomik faydaları yok. CHP, bilim üniversitesi kurmaya çalışırken AKP tabela üniversitesi kurmaya çalışıyor. AKP mecliste sayısal çoğunluğunu kullanarak Türkiye ye yaptığı yanlışları Gebze`ye de yapmaya devam ediyor. 

 

   Seçmenin AKP`yi tercih sebebi ne olabilir?   

-Vatandaşın AKP`nin politikalarını benimseyip oy attığı falan yok, seçmen iradesine saygı duyuyorum. Vatandaş, bilinçli bir şekilde hipnotize ediliyor,Yazılı ve görsel medya’nın % 90 nı 24 saat AKP nin borazancılığını yapıyor.Kim tarafından ve nasıl yetiştirildiği belli olmayan sözde aydın ve yazar takımı AKP yi allayıp pullayıp,seçeneği yokmuş gibi halkın önüne dayatıyorlar. Seçim sonuçlarını açıklarken; her iki seçmenden birinin AKP ye oy verdiği propagandası yapılıyor.Halbuki bu böyle değildir.AKP Geçerli oyların 3/2 sini,yani üç kişiden ikisinin oyunu almıştır.Sandığa gitmeyen ve geçersiz oyları da AKP ye mal etmektedirler.Çevrenize baktığınızda Hiç borcu olamayan insan göremiyorsunuz,Herkes bankalara borçlu,doğacak çocuklar bile borçlu.İstikrar bozulur diye perişan olursunuz diye vatandaşa adeta şantaj yapılmaktadır. Bugün oylarını AKP`ye veren o seçmen bir gün yaptığı hatayı anlayacaktır ama çok geç olacak.

 

CHP BİLİMİ ANLATIYOR, AKP DİNİ İSTİSMAR EDİYOR 

Gebze`de siyasi çalışmalarınız nasıl? Salon toplantıları yapmayı, yoksa sokakta çalışmayı mı tercih ediyorsunuz?

-CHP Gebze İlçe Örgütü olarak sorunları masa başında değil, sokakta halkın içinde girerek çözme gayretindeyiz. Politika yapanlar çok büyük sorumluluklar taşır. Biz üstlendiğimiz sorumluluğun bilincinde olarak çalışıyoruz. Biz mahallerde bilimi anlatırken, AKP`liler Din istismarcılığı yapıyor.

 

Kadın ve gençlik kollarınız yerel seçime hazır mı?

-Siyasi partilerin olmazsa olmazı kadın ve gençlik kollarıdır. Önümüzdeki dönemlerde Gebzeyi yönetmek isteyen,halka dayalı politikalardan yana olan bütün Gebzeli gençleri ve kadınları partimizde siyaset yapmaya davet ediyorum. Şu andaki Gebze CHP yönetiminin yarısından fazlası kadın ve gençlerden oluşmaktadır.Gebze ilçe örgütü olarak kadın ve gençlik kollarımız tam kadro görev başında. Koordineli çalışıyoruz. Yerel seçimde en çok güvendiğimiz organlarımız; kadın ve gençlik kollarımızdır. 1989 ruhunu kadınlarımız ve gençlerimizle birlikte yakalayacağız. 

 

CHP İl Başkanı Yalçın Kuşkan ve yönetimiyle diyaloglarınız nasıl? 

-Yalçın Kuşkan`ın seçilmiş il başkanı olmasını isteyen ve destekleyen ilçe başkanıyım. Bir kısım kesim karşı dururken, ben yanında durdum. Yalçın Kuşkan; çalışkan, dürüst, kararlı ve ne yaptığını bilen bir siyasetçi. Kimseye angaje olmamış, otoritesi olan bir il başkanı. Kuşkan ile birlikte nitelikli bir il yönetimi oluştu. İl yönetimi durağan değil, çalışan ve proje üreten ilçelerle bütün olma gibi bir gayret içinde. Gebze örgütü olarak il yönetimiyle uyumlu bir çalışma içerisindeyiz.

ADAY OLMAYACAĞIM    

Yerel seçimlere dönersek, 2014 yerel seçimlerinde belediye başkan adayı olmayı düşünüyor musunuz?

-Hayır. Kesinlikle aday değilim. 1999 yılından bu yana partimin her kademesinde görev yaptım. Örgüte inanan biriyim. Örgüt bugün bana ilçe başkanlığı görevini verdi. Örgütün başındayım ve bir yere gitmiyorum. Öncelikli hedefim bu görevimde başarılı olmak, partiye katkı sağlamak. Ben burada çalışmak istiyorum. Ayrıca genel başkanım Kemal Kılıçdaroğlu`na örgütün başında duracağıma dair sözüm var. Yerel seçimde örgütümün başında olacağım ve seçim kazandıran ilçe başkanı olmak isterim.

 

 

 Belediye başkan aday adaylarınız var mı?

-Gebze`de aday adaylarımız var. Şunu belirtmek istiyorum ki ilçe örgütü olarak ‘bizim adayımız şudur` diye bir çalışmamız ya da adayımız yok. Hiçbir kimseye koltuk hediye etmek gibi bir çalışmamız olamaz. Temel görüşümüz; il yönetimimiz ve genel merkezimizle aynıdır. Aday adaylarımız çıkacak. Yapılacak yoklama ve genel eğilim çalışmalarından sonra kalacak iki aday adayı üzerinde ciddi bir kamuoyu araştırması yapıldıktan sonra Gebze`de seçim kazandıracak adayımızı belirleyeceğiz.

 

 

 

Dışarıdan bir aday olabilir mi?

-Sanmıyorum. Gebze CHP yönetimi olarak Parti tüzüğüne inanmış ve benimsemiş, dürüst, toplumun tüm renklerini içinde barındıracak, yaşamında ve ruhunda Gebze bilinci olan her adaya kapımız açıktır. Adayımız parti tabanına hakim, bilgi birikimi, deneyimi ve Gebzehalkının tanıyacağı biri olacak. Proje komisyonumuzun ortaya çıkardığı projelerin üzerine adayımız gelip oturacak ve halka bu projeleri anlatacak. 

Adayın projesi olmaz, partinin projeleri olur. Biz de adayımızla hep beraber çalışacağız.

 

Gebze`de ciddi bir AKP gücü var, burada seçimi kazanacağınıza inanıyor musunuz?

-Siyaset bir iddia işidir. Gebze halkına, seçmenine bir tek çağrım var; lütfen AKP`nin din istismarcılığına boyun eğmeyin. İstismarcılık yaparak halkın temiz duygularını kullanarak oy avcılığı yaparak seçim almaya çalışıyorlar. Gebze halkı; yaşamını kolaylaştıracak, refah içinde ve modern bir yaşam sunacak olan partiye oy versin.

 AKP`DE GEBZE KORKUSU VAR!

AKP`nin Gebze korkusu mu var?

-AKP`nin Gebze korkusu çok nettir. ‘Gebze il olursa Kocaeli`yi kaybederiz` endişesi taşıyorlar.Gebze kozmopolit bir yer. Doğu kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı, kültürel farklılıkların fazla olduğu bir ilçe. Sanayiyle birlikte işçi göçü fazla olması nedeniyle aynı zamanda bir emekçi ve işçi kenti. Gebze`de kültürel farklılıklar fazla olduğu için genel anlamda AKP`ye yönelmiş durumda.AKP, oy kaygısı ve seçimleri kaybetme endişesiyle Gebze`yi 4`e böldü. Gebze küçülmesine rağmen hala sorunları diz boyu. Bugün Gebze`nin girişi ve çıkışı neresi bilinmiyor.  

 

Gebze aynı zamanda OSB bölgesi...

-Evet. Kocaeli`deki 16 adet OSB`nin 9`u Gebze sınırları içinde bulunuyor. Türkiye milli gelirine yüzde 25.6 katkı payı sağlıyor. Gebze, sanayisinden elde edilen vergi gelirlerinden ne yazık ki hak ettiği kadar faydalanamıyor. 

 

CHP İktidara gelirse, Gebze`yi il yapar mı? Sorunları çözer mi?

-Şunu kesin söyleyebilirim ki CHP`nin iktidarında Gebze il olacak. Gebze il olursa kendi sorunları çözülür. Modern bir Gebze ancak il olduktan sonra gerçekleşir. Hak ettiğini o zaman alacak. Bunu sadece kuru bir söz olarak söylemiyorum. 

Milletvekillerimizin Gebze`nin il olması halinde sağlanacak yatırımlar ile Gebze`nin nasıl değişeceği ve gelişeceği yönünde ciddi çalışmaları var. Bu bir seçim projesi.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat