Özdilek

Kültür/Sanat

Tarlasında Küp Buldu

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

 

    Derince'de tarlasını gübreleyen,köylu toprağın çökmesiyle ortaya çıkan antik küpü fark ederek durumu jandarmaya bildirdi.Müze tarafından kazılarak çıkartılan antik küp incelemeye alındı.

traktörüyle gübre döken köylü, toprağın çökmesi sonucu 8. Yüzyıl'a ait olduğu ileri sürülen küp buldu.
Edinilen bilgiye göre, Kaşıkçılar köyü Çarmıkçılar Mahallesi'ndeki tarlasına gübre dökmek için traktörüyle giden İbrahim Demirel, çalışmaya başladığı sırada arazinin bir bölümündeki toprağın çöktüğünü fark etti.
Söz konusu yerde bir küpün olduğunu fark eden Demirel, durumu jandarma ekiplerine bildirdi. Jandarmanın haber vermesi üzerine tarlaya gelen Kocaeli Müze Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 9 saat süren çalışmanın ardından küpü bulunduğu yerden çıkardı.
Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay, özenli bir çalışmanın ardından çıkarılan küpü incelemeye başladıklarını söyledi.
Saatlerce süren inceleme ve yüzey çalışmaları neticesinde küpün Bizans dönemine ait olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını vurgulayan Özbay, şöyle konuştu:
''Küpün uzunluğu 140, ağız çapı ise 60 santimetre. İçinde bir şey yok. Kaba yapılı ve üzerinde çatlaklar var. Üzerindeki çentik bezemeleri ve az fırınlanmış olması, küpün 8. yüzyıla ait olabileceği ihtimallerini güçlendiriyor. Küp, büyük bir ihtimalle o dönemin insanları tarafından tahılların depolanması için kullanılıyordu. Ancak toprağın yapısı, burada bundan başka bir küpün olduğunu göstermiyor. Başka bir kaç küp daha bulabilseydik burada bir yerleşim yeri olabileceğini düşünmeye başlayacaktık ve burayı sit alanı ilan edecektik. Ancak şu an için böyle bir şey yok.''
Özbay, küpün Kocaeli Müze Müdürlüğünce restore edileceğini ve ardından sergileneceğini ifade etti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat